Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Taskovics Zsolt, Erasmus+ kurzus beszámoló - Történetmesélés Skóciában

Megtekintés: 294

Történetmondás - Storytelling című egyhetes kurzuson vettem részt Edinburgh-ban (St Thomas Of Aquin's High School and Edinburgh School of English) 2018. aug. 6-10. között. Különleges látvány a skót főváros, ahogy a múlt és jelen keveredik elnézve a régi és nem változó épületek hasonlóságát és a modern globális világra jellemző lüktető mozgó embertömegeket. Megérkezésem és egy kis nézelődés után felkerestem azt a családot, akik fogadtak engem. Kedves, aktív nyugdíjas házaspár fogadott. Házuk sorházi elrendezésben állt, mutatta a jellemző hagyományőrző skót hozzáállást; azt, hogy precízek, értékőrzők, hagyománytisztelők és mindezeken túl befogadóak.

A továbbképzésem a történetmondás címet viselte. Egy valódi történetmondó tartotta a képzést, aki főállásban végzi ezt a tevékenységet. Valóban érdekfeszítő módon mesélte a különféle skót népmeséket. Azonban előtte találós kérdésekkel vezette be foglalkozásait. Próbálta hallgatóságát is rávenni arra, hogy mi is igyekezzünk kreatív módon kitalálni számos rövid találós kérdést, amivel tényleg sikerült neki hangulatosabbá, motiválóbbá tennie a kezdést.

Megosztotta velünk – egy finn, olasz, spanyol és velem együtt két magyarral –, hogy milyen történetmondási technikákat érdemes alkalmazni. Ilyen volt például a történetkör, ami a közösségben minden egyes személy ötletének hozzáadásával valósult meg.

Bemutatta, hogy mennyire fontos az, hogy a gyerekeket bevonjuk egy-egy történet megvalósításába. Ha kreatív környezetet hozunk létre a számukra, akkor sikerülhet, hogy szórakozásnak élik meg még a tanulást is. Együtt munkálkodva, diákoknak és a tanárnak, létrejöhet a sikerélmény, hogy meg tudjuk csinálni és meg is akarjuk, hiszen az egész egy nagy móka.

Ezenkívül a szülőket is be kell vonni a szórakozásba. Például készítsenek a gyerekek otthon találós kérdéseket, amelyeket a szülők részére találnak ki. Később a család együtt is kitalálhat újabb és újabb találós kérdéseket egymás részére, amelyeket aztán az iskolába is elhozhatnak a tanulók.

Egy másik technikai eszköz a „mágikus történetmondó doboz” volt, amit mi magunk is a gyerekekkel együtt létrehozhatunk. Megkérjük őket, hogy hozzanak a dobozba különböző „varázslatos” vagy éppen egyszerű dolgokat otthonról, amelyek segítségével és bevonásával kreatív történeteket hozhatunk létre.

Megtanulhattuk, hogy mi is az a „story mountain”, amely értelmi alapja lehet bármilyen spontán történet megvalósításának. Hasonlóképpen a „story map” is erről szólt.

Aztán egy kép bemutatása is hozhat sok-sok ötletet, amely alapján a gyerekek megfejtik, hogy mi is történhetett; pontosabban hol, mikor, kik, mit csináltak, mi lehetett a probléma és az hogyan oldódott meg, ha egyáltalán megoldódott, stb.

Kihangsúlyozta azt, hogy bármilyen eredményt is akarunk elérni a személyes, érzelmi alapon megvalósuló jólét építését kell először kimunkálni a gyerekek életében a továbblépéshez. A történetmondás maga pedig a személyes történetek bevonásával a tanulók egyéni nehézségeit, problémáit is könnyítheti, ha gondos figyelemmel követjük azokat. Segítségnyújtási alap is lehet egy-egy emlék ilyen megosztása…

A napi oktatás után különböző programokra lehetett jelentkezni, ami a színházi előadástól vagy különböző kulturális látványosságoktól, élményektől egészen a városnéző körsétáig vagy a közeli dombok (Arthur’s Seat) megnézéséig tartott. Az óvárosi kastély és az ezt körülölelő parkok és utcák bámulatos látványt nyújtottak. Az Arthur’s Seat -i dombok megmászása és a városra való kilátás szintén felejthetetlen élményeket jelentett számomra. Hasonló különlegesség volt a 3 nagy híd közelről való megtekintése Nyugat-Edinburgh területén (Forth Bridge, Forth Road Bridge and Queensferry Crossing), amit egyéni ötlet alapján választottam.

Végül, de nem utolsó sorban szeretném megköszönni az iskolánk vezetőségének, elsősorban Varga Juditnak, hogy lehetővé tette számomra és támogatta kiutazásomat.

Természetesen mindenkinek ajánlom az Edinburgh-i látogatást.

{moreimage facebook|limit=14|https://www.facebook.com/pg/szilady/photos/?tab=album&album_id=2040726669327398}
Legfrissebb híreink

További hírek