Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Szűcs Erzsébet, Erasmus+ kurzus beszámoló - Cambridge varázsa

Megtekintés: 334

Cambridge a második legrégebbi egyetemi város Angliában, Oxford után. A világ egyetemeinek rangsorában többször szerepelt az első helyen. Világhírű tudósok, elismert szakértők oktatnak, végeznek kutatómunkát a harmincegy College falai között.  A számos tudományos eredmény közül néhány: az elektromágnesség egyesítése,  a DNS kettős spiráljának felfedezése, az első számítógépek egyikének kifejlesztése. 1209-ben  Oxfordből szökött tudósok és diákok alapítottak egy oktatói -tanulói közösséget, majd 1230-as évektől találunk „egyetem” megnevezést.  Az azóta eltelt időben folyamatosan nőtt a városban működő egyetemi fakultások száma, s napjainkra elérte a harmincegyet. A leghíresebb diákok közül néhány:  Isaac Newton, Charles Darwin, Alan Turing és a nemrégiben elhunyt Stephen Hawking. Ennyit tudtam arról a városról, ahova augusztus 12-én a forró magyarországi nyárból egy borús, hűvös vasárnap délután megérkeztem.

Kissé elfogódottan szálltam le a buszról és a két bőrönddel meg a telefon navigátorával elindultam a Homerton College-ba, a kurzus és a szállás helyszínére, amely bár 1894 óta működik a városban, 2010-ben vált a Cambridge University teljes jogú egyetemi fakultásává.  
A város és a benne élő történelem annyira lenyűgözött, hogy sikerült kétszer is eltévedtem, így a félórás útból több mint egy óra lett. Elmentem a St Mary templom mellett, ahol Stephen Hawkingot búcsúztatták március 31-én és elképzeltem, ha egy évvel korábban jövök, összefuthattam volna az utcán vele. Bekukucskáltam a botanikus kertbe, ami az egyetemi kutatások egyik színtere. Mindezek mellett rácsodálkoztam a jellegzetes angol lakóházakra, kis üzletekre, pubokra, és elolvastam mindent, amit megláttam.

A Bell Cambridge nyári tanártovábbképző – Creativity in the classroomcímű -  kurzusán vettem részt augusztus 12-től 25-ig.  A Frank Bell által a 20. század közepén alapított és világszerte elismert nyelvtanárképző és nyelviskola nagy hangsúlyt fektet a magas színvonalra mind a nyelvtanításban mind a tanárképzésben. Tanáraik egy része elismert tankönyvíró, módszertani könyvek szerzője, de mindannyian rendszeresen vesznek részt konferenciákon, publikálnak módszertani folyóiratokban.  
A campuson egyidejűleg több kurzus is zajlott, a közel félszáz résztvevő 21 különböző országból érkezett. A kulturális sokszínűség mellett azt is láthattuk, hogy a tanárok a világ minden táján hasonló kihívásokkal találkoznak. A képzés és a gazdag programok mellett lehetőségünk nyílt egymás kultúrájába, gondolkodásmódjába is bepillantani, hiszen szinte mindannyian a campus-ban laktunk és a tanítási időn kívül általában ugyanolyan programokon vettünk részt.  Mivel az egész napunk angol nyelvi környezetben zajlott, néhány nap múlva már „angolul is álmodtunk”.

A két hét alatt a választott kurzusunkon 33 órát töltöttünk. Tanárunk Anna Young volt, aki nagy tudással, alázattal, kedvességgel és türelemmel segített minket abban, hogy hogyan használjuk bátran a saját és diákjaink kreativitását.    
Tizenöt fős csoportunkban dán, görög, japán, lengyel, mianmari, német, olasz, osztrák és spanyol kolléganőkkel tanultunk, dolgoztunk együtt, akik szintén a 10-18 éves korosztályt, valamint néhányan felnőtteket is tanítanak.
Az első héten megismerkedtünk a kreativitás elméleti hátterével és stratégiáival, valamint a kreativitás fejlesztésének lehetőségeivel számos olyan tevékenységen keresztül, amelyeket az óráinkon is használni tudunk. A második héten a megszerzett ismereteinkhez kapcsolódóan sorra vettük azokat az eszközöket, amelyeket sikeresen alkalmazhatunk a nyelvtanításban a kreativitásra alapozva vagy annak fejlesztésére, a képi anyagoktól a zenén át az IKT eszközökig.  Kipróbáltuk, illetve megvitattuk azt is, hogy az ezekhez kapcsolódó sok-sok tevékenységet melyik nyelvi készség; beszéd, írott illetve hallott szöveg értése, kiejtés, írás, nyelvtan valamint szókincs fejlesztésére; milyen korosztály esetén hogyan  használhatjuk.
A kurzus mellett, a campus többi résztvevőjével együtt minden héten két délutánon összesen négy workshop munkájában vehettünk részt (11-t hirdettek meg);  hetente egy-egy kultúrával kapcsolatos kisebb előadást választhattunk (7-ből); valamint két nagy előadás volt. A workshopok a mai nyelvhasználattól a különböző nyelvi készségek fejlesztésén keresztül a tanár önálló szakmai fejlődésének témájáig széles választékot kínáltak. Nem volt ez másként a kulturális előadások terén sem, ahol Cambridge eldugott helyeinek megismerésétől a „Youtube-kultúráig” érdekes előadások közül lehetett választani.
A plenáris ülések az idegennyelv oktatásának aktuális helyzetével, kihívásaival foglalkoztak.

A  Bell nemcsak az oktatást,  hanem a kulturális programokat  is nagyon körültekintően szervezte meg. Az első hét keddjén bejártuk Cambridge egyetemi városrészét, a „gown”-t,   majd csütörtökön Anglia legrégebbi könyvesboltjában (1526-ban alapították), az Oxford University Press-ben fogadtak minket egy esti könyvbemutatóra.  
Pénteken délután Ely-be  kirándultunk, Anglia legkisebb, katedrálissal rendelkező településére, ahol  a monumentális székesegyház körbejárása után Oliver Cromwell házában nemcsak az államférfival és hadvezérrel ismerkedtünk meg, hanem a 17. századi angol családok hétköznapjaiba is bepillanthattunk.    
Szombaton London, vasárnap Oxford volt az úticél.
A  második hét Stephen Hawking életéről szóló filmmel kezdődött, majd „punting”-gal folytatódott a Cam folyón. Szerda este a cambridge-i Shakespeare Fesztivál utolsó darabját; Vízkereszt, vagy amit akartokcímű vígjátékát néztük meg a King’s College kertjében.  Csütörtökön olyan díszvacsorán vettünk részt, amit hagyományosan a végzősök tiszteletére rendeznek.  Péntek délután a botanikus kertben a sok gyönyörű virág, több száz éves fa mellett megtaláltuk azt az almafát is, amely Sir Isaac Newton fájától származott, és  amelynek földrepottyanó gyümölcse a gravitáció elméletének megfogalmazására inspirálta a tudóst.
„The best teachers never stop learning” ( A legjobb tanárok soha nem hagyják abba a tanulást) - Ezzel a mondattal kezdődik a Bell tanártovábbképző oldala, én pedig ezzel zárom a beszámolómat.  Remélem, itthon sikerül kollégáimnak minél többet átadnom abból, amit a képzésen tanultam. A legnagyobb várakozással azonban a diákjaimmal való találkozásra tekintek, vajon mennyire sikerül a képzés előtti célkitűzéseimet megvalósítani, a megszerzett ismeretekkel a nyelvtanítás hatékonyságát növelni.

Végül szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik a pályázat létrejöttét és sikerét munkájukkal segítették.

{moreimage facebook|limit=14|https://www.facebook.com/pg/szilady/photos/?tab=album&album_id=2040732342660164}
Legfrissebb híreink

További hírek