Közösségi Szolgálati Napló

Ez a napló egy nagyon fontos dokumentum. Becsüld meg, vigyázz rá, hisz majd az érettségin ezzel kell igazolnod, hogy teljesítettél legalább 50 óra közösségi szolgálatot! Ennek hiányában a vizsgabizottság nem enged vizsgára!

Minden közösségi szolgálatos, úgynevezett KÖSZI alkalomra vidd magaddal, ahol a foglalkozások utolsó 5 percében tölts ki benne egy következő üres sort! Fontos, hogy mindig írasd alá a helyszínen a programfelelőssel, vagy mentoroddal. A helyszíni aláírás hiányában sem az osztályfőnököd, sem a KÖSZI titkár nem tudja elfogadni az adott alkalmadat.

Segédlet a Napló megfelelő kitöltéséhez:

Egy alkalommal elvégzett órák száma

Tanítási időben egy alkalommal 1, 2 vagy 3 órát KÖSZIzhetsz! 1 óra 60 percnek számít! 2 órát akkor írhatsz az elvégzett órák száma cellába, ha minimum 90 percet tevékenykedsz! 3 órát akkor írhatsz, ha minimum 2 és fél órát tevékenykedsz.
Tanítási időn kívül legfeljebb 5 órát KÖSZIzhetsz (pl.: hétvégéken, iskolai szünidőkben). A helyszínre utazás és a hazautazás nem számítható bele a teljesítésbe.
Tanórák ideje alatt csak az iskola rendkívüli engedélyével KÖSZIzhetsz.

Tevékenység rövid leírása, tapasztalataim

A KÖSZI programok táblázatban található információk segítenek ezen pont kitöltésében. Ez a lista szabadon bővíthető, sőt a cél valójában az, hogy a saját élményeidet, tapasztalataidat fogalmazd meg röviden, akár még azt is, hogy milyen gondolataid támadtak a szolgálat során. Az sem baj, ha nem mindig pozitív élményeket jegyzel le, ez könnyen előfordulhat bárkivel. Ekkor írd le, mi okozta a rossz érzéseket, a problémákat. Azért fontos az „akkor és most” jegyzetelés, mert később már halványulnak az érzések, másként emlékszel, s nem biztos, hogy pontosan elevenednek meg a történtek. Lényeges ez, mert a koordináló tanárnak jelezni kell, ha valami probléma adódott, hogy segíteni tudjon és megoldásra találjon. Persze az örömöd is oszd meg a tanároddal, hiszen az élmények közös átélése és megbeszélése más szintű kapcsolatot, együttműködést hozhat létre, amelyben a természetes, tiszta emberi érzésekkel közelebb kerülhetünk egymáshoz, ami a segítői attitűd kialakulásának egyik lényeges eleme.

Helyszín

A befogadó szervezet pontos, helyes megnevezésről a programfelelőst, illetve a helyszíni mentort kérdezheted!

Helyszíni aláírás

KÖSZI alkalmakkor a tevékenységet vezető felnőtt (mentor) helybeni aláírása. Erről az aláírásról Neked kell gondoskodnod.

Felelős tanár (programfelelős) aláírása

Az a felnőtt, aki a KÖSZI programok táblázatban meg van jelölve az adott tevékenység programfelelőseként. Ez akkor kerül aláírásra, mikor a KÖSZI pontjaidat a KÖSZI titkár az e-naplóba is rögzíti, így erről az aláírásról NEM Neked kell gondoskodnod.

 A szolgálat teljesítése

A fogadó szervezettel egyeztetett helyen és időben segítesz az előre megbeszélt feladatok elvégzésében. Sose hezitálj kérdezni, segítségért folyamodni akár a programfelelősnél, vagy a helyi mentornál. Lehetőség szerint a Tőled telhető legnagyobb gondossággal, lelkesedéssel végezd az elvállalt munkát. Fogalmazd meg továbbá Önmagadnak, hogy mit tanultál az adott munkafolyamat során, mit tudtál nyújtani segítségként, mit viszel tovább tapasztalatként a továbbiakban.

Hogy az 50 óra összegyűljön, rendszeresen kell tevékenykednetek, ami sok szervezést igényel a programfelelős, a KÖSZI titkár és a ti részetekről egyaránt! Ahhoz, hogy ez működjön, szükséges, hogy minden tevékenység végén megbeszéljétek a programfelelőssel, hogy mikor jöttök legközelebb!

E-napló beírás

Minden félév végén le kell adnod a KÖSZI naplót az osztályfőnöknek, vagy a KÖSZI titkárnak, hogy az elvégzett órákat a naplóba és a bizonyítványodba is felvezethessék Neked. Amikor megszerezted az 50 pontot és véglegesen kívánod leadni a füzetet, akkor ezt egy önreflexió megírásával együtt teheted csak meg. Ezt a nyomtatványt keresd az iskolai titkárságon, az osztályfőnöködnél vagy a KÖSZI titkárnál.

Kapcsolat

KÖSZI titkár: Szabó Tünde (pedagógus)
Cím: 6400, Kiskunhalas, Kossuth u. 14.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel.: 06/30-867-3178 (H-V 8-18:00)
Web: https://szilady.net/diakelet/koszi-onkentes-ora-lehetoseg

 Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!