Ifjúságvédelem a Sziládyban

A Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnáziumában a kezdetektől komoly és széleskörű gyermek- és ifjúságvédelmi munka folyt, és folyik ma is. Kiemelt fontosságú terület ez, hiszen bármely szakmai tudás és képzés csak egészséges és harmonikus személyiségű ember lelkén keresztül válhat igazi közösségépítő erővé.

Egészséges étkezés, a stressz oldásának természetes módszerei, a vita és gondolkodás kultúrája, a konfliktuskezelés eredményes módjai, egymás elfogadásának képessége, a függőségek veszélyei, a kapcsolatépítés és kommunikáció helyes formái mind-mind olyan területek, amelyek együtt segítenek valakit abban, hogy megtalálja önmagát, a neki megfelelő pályát, társai elfogadását, Istent, egyszóval kerek egész emberré váljon.

Az ifjúságvédelmi feladatok több színtéren zajlanak:

  • Az Egészséges Iskola Munkaközösség a 2018/19-es tanév elején alakult. Egyenlőre, az egészségnap lebonyolítása mellett, az egészséggel kapcsolatos jeles napok köré szervezünk tematikus programokat. Elsődleges preventív tevékenységgel, vagyis ismeretek átadásával, valamint az egészségi jártasságok, készségek, illetve szokások kialakításával igyekszünk fejleszteni az iskolában tanulók és dolgozók egészségtudatosságát. Hosszú távon aktív egészségtámogató magatartás kialakítása a célunk.
  • Osztályfőnöki órákon, ahol az osztályfőnök, időnként védőnő, vagy más szakemberek segítségével beszélgetés, fejlesztő játékok zajlanak.
  • Iskolánkat két Ifjúságvédelmi felelős segíti ebben a munkában. Szerdánként 15.30-16.30-ig ifjúságvédelmi ügyeletet tartunk, ahol a hozzánk segítségért forduló szülőket és diákokat fogadjuk. Az ifjúságvédelmi felelősünk: Sinka Ildikó Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..
  • Iskolapszichológusok, fejlesztőpedagógusok az EGYMI-n keresztül (it személyes tanácsadás diáknak, szülőknek, pedagógusoknak, valamint tanulásmódszertani fejlesztő foglalkozások, személyes és csoportos pályaorientációs foglalkozások zajlanak.
  • Lelkészeink és vallástanáraink igény esetén segítő beszélgetést, lelkigondozást biztosítanak tanulóink számára.
  • A testi-lelki egészséghez járul hozzá 2002 óta, azaz 16 éve folyamatosan  megrendezésre kerülő Szilády Egészségnap, hagyományosan tavasszal. Mottója: “Alakítsunk ki jó szokásokat!” Az iskola egésze sportol és ifjúságvédelmi témájú, minden diák korosztályának megfelelő interaktív foglalkozásokon vesz részt.


Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!