Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Tanévnyitó - 2015

Archivált tartalom! Megtekintés: 1641

2015. augusztus 31-én délután tartotta a Szilády Gimnázium tanévnyitó istentiszteletét a református templomban.

Dányi-Nagy Márió lelkész igehirdetését követően Varga Judit gimnáziumigazgató tartotta meg tanévnyitó beszédét.  A 2015/16-os tanévet 112 elsős diák kezdi meg. Mind az ötödik, mind a kilencedik évfolyamon két új osztály indult, így a gimnáziumi osztályok száma 21-re bővült. A tanévnyitó keretében tettek fogadalmat az új osztályok diákjai, valamint az ezévben kinevezett tanárok is: Varga Edina, Forczekné Lány Tünde, Somogyvári Rita, Pősz Attila, Csillag István, Dudás Roland. Zsilinszki Virág (11.c) "Pro Talento" díjban részesült, melyet a tanévnyitó  alkalmával adott át Bödecs Pál lelkész-főigazgató.

Fényképek...

Varga Judit igazgatónő beszéde:
A hosszú köszöntő után először is - ahogy mi tanárok szoktuk egymást köszönteni az első alkalommal minden augusztusban-, sikerekben gazdag új évet kívánok az iskolapolgároknak! Ismét egy új, izgalmas tanév kezdődik.
Kivételesen egy személyes évfordulómat is megemlítem: 2001-ben, 15 évvel ezelőtt kapcsolódtam ehhez az iskolához: legnagyobb lányunk, Dorka abban az évben kezdte meg itteni tanulmányait. Azóta folyamatosan jár ebbe az iskolába gyermekem… így igaz szívvel mondom, hogy sokat köszönhetek ennek az intézménynek, az itt tanító pedagógusoknak. És amellett, hogy társakat, segítséget kaptam gyermekeim nevelésében, itt találtam meg a hitemet is. Amikor Dorka sziládys lett, még sem ő, sem testvérei és én sem voltunk megkeresztelkedve. Általa és kisebb lányunk, Anita által találtam ide, a gyülekezetbe, érkeztem meg valóban Kiskunhalasra. Mert a gyermek már csak ilyen: az iskolában kapott élményeket, kincseket hazahozza és megosztja velünk; a hitoktatóktól, a lelkészektől kapott tudás, biztatás, válaszok hozzám is elértek és működtek a szívemben. Nyitott szívvel és kíváncsi ésszel hallgattam gyermekeimet és megfogadtam csendes biztatásukat: 2010-ben elindultam az Alfa estékre, majd 2011 április 17-én megkeresztelkedtem és konfirmáltam. Úgy éreztem akkor és azóta is: itthon vagyok. Ezért én különösen erősen kötődöm a Gimnáziumhoz és minden erőmmel azon dolgozom, hogy itthon legyen benne minél több gyermek, tanár és szülő.
Azért osztottam meg most a tisztelt ünneplő közösséggel ezeket a személyes élményeket, mert fontosnak tartom, hogy a gyermekek és a szülők is tudják, hallják: ez az iskola képes megváltoztatni az ide járó gyermeket, szülőket, ha erre nyitottak és elfogadóak. Az én példám mutatja, hogy evangelizáló iskola vagyunk. Kívánom, hogy minél több esetben legyünk is!
Kiderültek a felvételi eredmények, eldőlt, hogy a végzettek hol folytathatják a tanulmányaikat. Ebben az évben is ragyogó eredményeket értek el végzős diákjaink: a 12A-ban 4 fő kivételével valamennyi diákunk egyetemen, főiskolán folytatja (ez 89%-os eredmény), a 12B osztályból 26 fő tanul egyetemen, főiskolán (81%) , a 12C osztályból csak egy tanuló az, aki dolgozik szeptembertől , a többiek mind továbbtanulnak. Most is köszönöm az osztályfőnökök és a tanító tanárok áldozatos munkáját!
 Az új tanévet érintő híreink közül kiemelem, hogy iskolánk iránt nagy érdeklődés mutatkozik. Négy új osztályunk van, így ebben a tanévben először már 21 osztályunk van. Tanulónk száma is idén a legnagyobb: 112 új diákunk van. Ők a gólyatáborban már megkezdték a beilleszkedést, ismerkedést. Rajtuk kívül több osztályunkban új diákokat köszönthetünk. Örülünk Nektek, kívánom, hogy érezzétek jól magatokat ti is ebben az iskolában!
Új tanárok is érkeztek: ezúton is köszöntöm közösségünkben Gyenizse Ildikót, Éderné Berger Teréziát, Rozonics Pétert, Rontó Lucát, Szittyai Istvánt és a kisgyermeke mellől hozzánk visszatérő Harnóczi Hajnalkát.
Idén kiemelt figyelmet kap a tehetséggondozás: eddigi jó gyakorlatainkat folytatjuk és a tehetségpontunk akkreditációját befejezzük. Több témahetet is tervezünk erre a tanévre: az 5-6. évfolyamon folytatódik a tanyaprojekt, a 7. 8. 9. 10. évfolyamokon egy-egy hét más módon zajlik majd, mint a megszokott. Szerveznek majd utazási irodát, téma lesz az olimpia, a görög kultúra és a romantika is. Izgalmas, jó dolgok ezek! A testnevelés megszervezése új formában történik: a 9-12-es diákok maguk választhatják ki, hogy a 4. és 5. testnevelés órájukat mikor és milyen mozgással töltik. Ez nagyobb felelősséget ró a diákokra, több szervezést igényel – de mégis vállaltuk, hiszen ezzel egy kicsit előkészülhetnek a majdani egyetemi tantárgyfelvételre, követelményekre.
Egy iskola személyekben (diákokban, tanárokban) minden tanévben változik, ez nem újdonság, de attól még jól felismerhető a hangulata, arculata és missziója. Nem változik, hogy minden változással együtt mi a Szilády Áron Gimnázium maradunk, ahol az ifjúságot, a jövőnket tanítjuk, formáljuk, neveljük. Egyházi iskolaként a lelki nevelés fontos szerepet kap a munkánkban. Így lesz ez ebben az évben is.
A 2015/16-os tanévet megnyitom, és ahogyan a református köszönés szól: áldást, békességet kívánok az egész iskolának.

 
Legfrissebb híreink

2019-05-17 14:07:41

Országos 3. helyezett a gimnázium csapata

Az 5-8. évfolyamos diákok számára kiírt Madarak és Fák Napja Természetismereti Csapatversenyt idén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közösen szervezte meg.

Bővebben
További hírek