Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Kommunizmus áldozatainak emléknapja

Archivált tartalom! Megtekintés: 658

2018. február 26-án  tartott rövid megemlékezést a gimnázium diáksága és tantestülete.

A református templomban tartott rövid megemlékezésen az elhangzott versek után egy filmet vetítettek, mely a kommunista diktatúrák borzalmait mutatta be. Az iskolai megemlékezést Palásti Károly és Dudás Roland szervezte, közreműködtek a 9.c tanulói: Pásztor Kata, Rideg Veronika és Szeg Dorottya. A programot követően Sinka Ildikó hittantanár mondott imádságot az áldozatokért.

„Mert a ti gondolataitok nem az én gondolataim,
és az én útjaim nem a ti útjaitok – mondja az Úr. – 9Mert amennyivel magasabb az ég a földnél,
annyival magasabbak az én útjaim a ti útjaitoknál, és az én gondolataim a ti gondolataitoknál.” (Iz 55, 8-9)
Izajás prófétának ezeket a szavait idézte levelében egy édesanya, miután hamis vádak alapján meghurcolták, elítélték, és kivégezték a 23 éves, egyetemista lányát Magyarországon, 1957-ben. Hajtsuk meg fejünket!
Megváltó Krisztus, aki ismerője és értője vagy az emberi szív titkainak, szándékának és minden cselekedetünknek, hisszük, hogy a korok és időszakok mind a Te kezedben vannak. Semmi sem történik a tudtod nélkül, nincs, amit elrejthetnénk szemed elől. Nem kételkedünk irgalmasságodban és az irántunk való szeretetedben. Mindenek Bírája, egy nap mindannyian eléd állunk majd és megítélsz cselekedeteink és a Te igazságosságod szerint! Csak azt kérjük, segíts emlékeznünk, megbocsátanunk és tanulnunk a magunk, valamint elődeink sorsából addig a napig.
Mindazokért, akiket a diktatúra idején kigúnyoltak, megvetettek és meghurcoltak vagyoni helyzetük, származásuk, elveik, vagy hitük okán,  akiket megfosztottak hivatásuktól, tulajdonuktól, otthonuktól és idegen helyre telepítettek, akiket igaztalan vádak alapján ítéltek el, börtönbe vetettek, megkínoztak, majd hosszú évekig némaságra kényszerítettek, vagy kivégeztek és jeltelen sírokba temettek, akiket kényszermunka céljából a Szovjetunióba hurcoltak, és akiket szeretteik hosszú évek után hiába vártak haza, ki-ki szüleiért, nagyszüleiért és dédszüleiért, akik átélték ezt az időszakot, és világszerte a közel 100 millió áldozatért, valamint hozzátartozóikért álljunk most fel és adózzunk egy perc néma csenddel, majd szóljon értük közös imádságunk, a Miatyánk!"


A műsor szereplői és a felkészítő tanárok
Legfrissebb híreink

2021-01-15 16:14:25

Virtuális tárlat a Sziládyban

Komoly művészeti képzés folyik a református gimnáziumban. Sziládys diákok alkotásaiból állítottuk össze virtuális tárlatunkat.

Bővebben
További hírek