Országos 3. helyezett a gimnázium csapata

Az 5-8. évfolyamos diákok számára kiírt Madarak és Fák Napja Természetismereti Csapatversenyt idén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közösen szervezte meg.

A május 10-én, Felsőtárkányban megrendezésre kerülő döntőbe az egy hónappal korábban lebonyolított megyei forduló győztes csapatai jutottak be. Bács-Kiskun megyét a Szilády nyolcadikos tanulói, Kopasz Bence, Patai Alexa és Tokodi Csenge képviselték, felkészítő tanáruk Kiss Tamás volt.

A verseny témája az év madara, kétéltűje és fája mellett a Magyarországon előforduló partimadarak (bíbic, gulipán, cankók, lilék stb.) 20 faja, a Büki Nemzeti Park tájvédelmi körzeteinek és természetvédelmi területeinek alapos ismerete, illetve 50 madárfaj hangjának felismerése jelentette.

Az iskolai tananyagban egyáltalán nem tanított ismeretek elsajátítását több hónapos felkészülés előzte meg, melynek során az elméleti tudást terepi megfigyelésekkel egészítette ki a sziládys csapat. A mórahalmi Nagyszéksós-tón töltött délelőtt során a tanult fajok viselkedése mellett egy hazánkban igazi ritkaságnak számító kis goda egy egyedét is sikerült megfigyelniük, illetve lencsevégre kapniuk. E tengerparti fajnak ez az első ismert megfigyelése a madarászok által egyébként sokat járt területen.

A remek hangulatban zajlott pénteki döntőn a 18 csapatból végül 3. helyezést elért eredményre méltán lehetnek büszkék a diákok és felkészítő tanáruk! Az értékes könyvjutalmak mellett a diákok olyan jellegű tudással lettek gazdagabbak, mely sajnos a mai oktatásnak nem képzi részét. Gyakori madaraink hangjának ismeret olyan tudás, melynek birtokában egy új világ tárul a természetet járó, vagy a parkban sétáló, de akár csak az iskolapadban, szobában nyitott ablaknál ülő ember elé. És mint tudjuk, ahhoz, hogy valamit megszeressünk, meg is kell ismernünk azt! Ahogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgató helyettese, Dudás György fogalmazott a versenyt megnyit beszédében, a mostani ökológiai válságokkal küzdő világunkban, az ilyen lelkes, környezettudatos fiatalokat látva remény tölti el az embert!

Gratulálunk a szép eredményhez!

 

Fényképek....Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!