Tanévnyitó 2020

Rendkívüli tanévnyitót tartottak a Szilády Gimnáziumban a járványügyi szabályok betartásával.

Szeptember 1-jén 9 órakor az 5.a, 5.b, 9.c, 9.d osztályok a református templomban  Bödecs Pál lelkész-főigazgató igehirdetését hallgathatták meg, majd fogadalmat tettek. Ugyancsak a református templomban tettek fogadalmat az újonnan kinevezett gimnáziumi tanárok: Elekné Szélpál Ildikó, Morvainé Kovács Ibolya, Paor-Smolc Bernadett, Tóbiás Zoltánné. 
Aznap 10 órától a gimnázium sportudvarán a diákok Arany Tímea iskolalelkész áhítatát hallgathatták meg, majd Varga Judit gimnáziumigazgató tartotta meg rövid tanévnyitó beszédét.  Ezt követően iskolai díjakat adtak át.
- Jó tanuló, jó sportoló-díj: Tanács Nóra 9.A, Kószó Kata 11.B, Mezei Lívia 11.B
- A Természettudományokban legjártasabb diáknak járó díj: Piszman Zsófia Ilona 12.B, Klem Zsolt 12.B (elballagott)
- Jerémiás Béla matematika-díj: Jónás Anna 8.B, Figura Márton 10.B., Kosóczki Balázs 12.C, Varga Luca Borbála 12.A
- Simon Zsuzsanna-díj: magyar nyelv és irodalom kategória: Hegedűs Gabriella 11.A
- Legsportosabb nyolc évfolyamos osztály a 9.A
 Legjobb tanulmányi eredményű osztály 6.B
- Pro talento-díj: Kármán Miksa 10.A, Markó Vivien 10.B, Biró Áron 11.C, Kállai Klaudia Borbála 8.A

Arany Michels Tímea iskolalelkész igehirdetése:
"Áldás, békesség!
Isten igéjét olvasom Máté evangéliumából:
„Szeresd felebarátodat, mint magadat.”   (Mt. 22: 39)
Ismerek valakit, aki elment egy ballagásra, ahol a búcsúzó diákok nevében szóló végzős tanuló a következő két mondatot mondta: „1984.május 9. van. Ez biztos.”
Tudom, hogy most nem ballagási ünnepség van, hanem tanévkezdő áhítat, de talán nagyon is idevaló az idézett két mondat, csak most más dátummal- Ma 2020. szeptember 1. van. Ez biztos.
Mindig is voltak és lesznek bizonytalanságok az életünkben, most így kezdjük ezt a tanévet. Bizonytalansággal. Ami visszatér kicsiknél és nagyoknál. Diákoknál és tanároknál. Mindenkinél. Azonban mi tudjuk, hisszük és valljuk, hogy egy biztos dolog , a legbiztosabb dolog az, hogy Isten velünk van. Istennél biztonságban vagyunk. Akkor is, ha néha meginog ebben a hitünk és talán az értelmünk is ellenkezik. A felolvasott bibliai igevers, „Szeresd felebarátodat, mint magadat.” tanévünk igéje. Mit nem csak itt az iskolában kell komolyan venni, érezni. Egy híres teológus (Martin Buber) azt írja, hogy ez az igevers nem pontos fordítás. Véleménye szerint így a helyes az igazi és őszinte parancsolat:  Szeresd felebarátodat- ö is olyan, mint te!
Feltehető a kérdés, hogy akkor ki is a felebarát? Mindenki? Minden ember? Szeretni kell mindenkit? Az őszinte válasz, hogy nem. Nem szerethetünk mindenkit, töredékes a mi szeretetünk. Persze minket sem szerethet mindenki.
A felebarát az, aki konkrétum és felelősség. Felebarát az, aki mondjuk akár az én életemben egy pillanatra is, de megérzi, hogy szükségem van rá. Konkrétan tudja és érzi, nem elfelejtve azt, hogy ezzel felelősséget is vállal értem. A felebarátság pedig akkor a legőszintébb és tisztább, ha ki tudjuk mondani egymásnak: Talán neked ma rám van szükséged, itt vagyok. Talán holnap nekem lesz szükségem rád. Ez pedig felelősséggel jár. Szeresd felebarátodat, hiszen olyan, mint Te!
Szeresd, mint magadat. Nyilván ezt a gondolatot lehetne még folytatni hosszan, de ez most nem az az alkalom.
A biztos, és nem biztos háborúját és félelmét érezzük most. Azonban, ha mindent szép rendjén teszünk, ahogyan azt kell, figyelembe véve a szabályokat, betartva azokat, akkor nagyon jó felebarátok lehetünk egymás számára! Mert konkrétan felelősséggel tartozunk egymásért! Ezt pedig komolyan kell vennünk, hiszen Isten is ezt kéri tőlünk a bizonytalanságunkban.
Végül azt szeretném még mondani, hogy mindenhol maszkokról van szó, aminek természetesen most nagyon is helye van, ahogy annak viselése is.  Azt azonban ne feledjük el, és véssük a szívünkbe, értelmünkbe, hogy van Valaki, a Teremtő Isten, aki MASZK NÉLKÜLI ISTEN! Ő biztos pont az életünkben, Őhozzá mindig fordulhatunk, Ő megsegít minden nehézségünkben, Ő megoldást ad, megnyugtat, megvigasztal. Ő megteheti és meg is teszi, hogy közel hajol hozzánk, felemel, kezében tart. Annyit kér tőlünk, hogy szeressük felelősséggel egymást ebben a helyzetben is, amiben most vagyunk. Alázattal és türelemmel.
Adjon ehhez Istenünk erőt, kitartást, segítséget!  Ámen.

Imádkozzuk közösen az Úr Jézus Krisztustól tanult imádságunkat:

Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved, jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is; mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; és ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól; mert tied az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen."

Varga Judit  gimnáziumigazgató beszéde:
"Nagy szeretettel köszöntök mindenkit ezen a szokatlan tanévnyitó alkalmon. A mi iskolánkban ezt az eseményt mindig a Református Templomban tartjuk... de ezt most az ismert körülmények miatt nem tehetjük meg. Ez tökéletesen szimbolizálja a most induló tanévet: végre jöhetünk, végre találkozhatunk, de mégis egészen másképpen lesz ezután minden. Fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy az iskola normál rendszerű működése elsősorban tőlünk, iskolapolgároktól függ. Ha be tudjuk tartani a meghozott szabályokat, ha tényleg mindenki felelősen és fegyelmezetten fertőtlenít, maszkot visel, távolságot tart, igenis van esélyünk nyitva tartani az iskolát. Ebben az esetben meg tudjuk rendezni a szalagavatót, lesznek normál munkanapok és szünetek, visszatérhetünk a normál életbe. Hangsúlyozom, hogy ez közös cselekvés eredménye lesz! Mindenki ugyanúgy felelős értünk, itt nincs kivétel. Kérem, hogy ezt tartsuk szem előtt a rohanó mindennapokban!Nagy szeretettel köszöntöm a kollégáimat, akikkel közösen kialakítottuk a mostani rendszert. Felkészültünk a tanévre! Külön kiemelem az immár több, mint 25 éve itt dolgozó régieket, akik a hagyományokat, a régebbi szokásokat átörökítik és segítik megőrizni az értékeinket. Őket név szerint is említem: Andáné Vastag Andrea, Csányi Ágnes, Gavlikné Kis Anita, Bertalan Gábor, Váczi Marianna, Péter Attila, Nagy Zoltán. Köszönöm, hogy itt vagytok, hogy építitek és támogatjátok ezt az iskolát ennyi év óta!Van mire büszkének lenni! Az idén nyáron felvételiző évfolyam mintegy 90%-os felvételi arányt ért el. Ez nagyszerű eredmény!Az elmúlt tanév végén az iskola átlag tanulmányi eredménye 4.6! Szeretettel köszöntöm új iskolalelkészünket, Arany Michels Tímeát. Ezennel a 2020-21-es tanévet megnyitom. "

Fényképek...Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!