HAT-KP-1-2022/1-001461 - Székelyföldi kirándulás Kiskunhalasról

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Minisztérium által meghirdetett és megnyert Határtalanul! program keretében tanulmányi kiránduláson vettek részt iskolánk 7.b osztályos diákjai 2023. április 26-30. között.

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Minisztérium által meghirdetett és megnyert Határtalanul! program keretében tanulmányi kiránduláson vettek részt iskolánk 7.b osztályos diákjai 2023. április 26-30. között.

Kiskunhalas – Nagyvárad - Kolozsvár -  Gyergyószentmiklós útvonalon utaztunk. Utunk első megállója Nagyvárad volt, ahol először megnéztük a Püspök Palotát és egy kiállítást, ahol a Szent László Hermájáról halottunk ismertetőt. Ady Endre szobránál megemlékeztünk a költőről. Második megállónk Kolozsvár volt. A kincses városban felkerestük Mátyás szülőházát, a Szent Mihály templomot, Fadrusz János Mátyás-szoborcsoportját, mely a kolozsvári magyarság, és az itt tanuló egyetemisták állandó találkozási helye. Innen átmentünk a Farkas-utcába. A Királyhágón át vezetett az utunk Erdélybe. Késő esti órában érkeztünk szálláshelyünkre, a gyergyószentmiklósi Rubin Hotelbe, ahol finom vacsorával várták csoportunkat.

Második nap délelőtt Gyergyószentmiklóssal ismerkedtünk meg. Székely idegenvezetőnk kíséretében felkerestük Erős Zsolt gimnáziumát és megemlékeztünk a legnagyobb hegymászónkról, majd a Örmény templomhoz sétáltunk el. 11 órakor várták csoportunkat Gyergyószárhegyen a Lázár Kastályban, utána a Bethlen Gábor Általános Iskola 7. osztályosai. Ismerkedés egy közös „Egy perc és nyersz” játék volt, majd utána a két osztály fiúcsapatai megmérkőztek egy focimérkőzésen. Búcsúzóul átadtuk ajándékainkat és indultunk a Gyergyói-medencébe. Gyilkos-tó, Békási-szoros voltak az uticélok.

Harmadik napunk nagyon sok élményt adott. Megemlékeztünk a mádéfali vérengzés áldozatairól, s elénekeltük a székely himnuszt. Voltunk a Szent Anna tónál, megnéztük a Mohos Tőzeglápot, Nyerges tetőn megnéztük a fejfákat. Csíkszeredán meglátogattuk a Milleniumi Templomot, majd csíksomlyói kegytemplomban mindannyian kértük Szűz Mária áldását. Elsétáltunk egy borvíz forráshoz is. Rengeteg élménnyel érkeztünk vissza szálláshelyünkre.

Negyedik napon a legnagyobb székely nyomába eredtünk, Sóvidékre. Szejkefürdőn megismerkedtünk a székely kapuk motívumvilágával, melyek sora a legnagyobb székely, Orbán Balázs sírjához vezet. Aki elég bátor volt, megkóstolhatta a petróleum szagú borvizet is. Farkaslaka - Tamási Áron sírja, Medve-tó, Parajd – sóbánya, Székelyudvarhely  voltak a megállóink, majd hazafele megálltunk Korondon vásárolni.

A hazautazás napján Marosvásárhely volt a fő megállóhelyünk. Sétálunk a főtéren, megnéztük a Kultúr Palotát majd buszra szálltunk és a késő esti órában, élményekkel gazdagodva érkeztünk vissza Kiskunhalasra.

További képekFigyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!