HAT-KP-1-2022/1-001461 - Székelyföldi kirándulás Kiskunhalasról

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Minisztérium által meghirdetett és megnyert Határtalanul! program keretében tanulmányi kiránduláson vettek részt iskolánk 7.b osztályos diákjai 2023. április 26-30. között.

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Minisztérium által meghirdetett és megnyert Határtalanul! program keretében tanulmányi kiránduláson vettek részt iskolánk 7.b osztályos diákjai 2023. április 26-30. között.

Kiskunhalas – Nagyvárad - Kolozsvár -  Gyergyószentmiklós útvonalon utaztunk. Utunk első megállója Nagyvárad volt, ahol először megnéztük a Püspök Palotát és egy kiállítást, ahol a Szent László Hermájáról halottunk ismertetőt. Ady Endre szobránál megemlékeztünk a költőről. Második megállónk Kolozsvár volt. A kincses városban felkerestük Mátyás szülőházát, a Szent Mihály templomot, Fadrusz János Mátyás-szoborcsoportját, mely a kolozsvári magyarság, és az itt tanuló egyetemisták állandó találkozási helye. Innen átmentünk a Farkas-utcába. A Királyhágón át vezetett az utunk Erdélybe. Késő esti órában érkeztünk szálláshelyünkre, a gyergyószentmiklósi Rubin Hotelbe, ahol finom vacsorával várták csoportunkat.

Második nap délelőtt Gyergyószentmiklóssal ismerkedtünk meg. Székely idegenvezetőnk kíséretében felkerestük Erős Zsolt gimnáziumát és megemlékeztünk a legnagyobb hegymászónkról, majd a Örmény templomhoz sétáltunk el. 11 órakor várták csoportunkat Gyergyószárhegyen a Lázár Kastályban, utána a Bethlen Gábor Általános Iskola 7. osztályosai. Ismerkedés egy közös „Egy perc és nyersz” játék volt, majd utána a két osztály fiúcsapatai megmérkőztek egy focimérkőzésen. Búcsúzóul átadtuk ajándékainkat és indultunk a Gyergyói-medencébe. Gyilkos-tó, Békási-szoros voltak az uticélok.

Harmadik napunk nagyon sok élményt adott. Megemlékeztünk a mádéfali vérengzés áldozatairól, s elénekeltük a székely himnuszt. Voltunk a Szent Anna tónál, megnéztük a Mohos Tőzeglápot, Nyerges tetőn megnéztük a fejfákat. Csíkszeredán meglátogattuk a Milleniumi Templomot, majd csíksomlyói kegytemplomban mindannyian kértük Szűz Mária áldását. Elsétáltunk egy borvíz forráshoz is. Rengeteg élménnyel érkeztünk vissza szálláshelyünkre.

Negyedik napon a legnagyobb székely nyomába eredtünk, Sóvidékre. Szejkefürdőn megismerkedtünk a székely kapuk motívumvilágával, melyek sora a legnagyobb székely, Orbán Balázs sírjához vezet. Aki elég bátor volt, megkóstolhatta a petróleum szagú borvizet is. Farkaslaka - Tamási Áron sírja, Medve-tó, Parajd – sóbánya, Székelyudvarhely  voltak a megállóink, majd hazafele megálltunk Korondon vásárolni.

A hazautazás napján Marosvásárhely volt a fő megállóhelyünk. Sétálunk a főtéren, megnéztük a Kultúr Palotát majd buszra szálltunk és a késő esti órában, élményekkel gazdagodva érkeztünk vissza Kiskunhalasra.

További képek



Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!