Tanulmányúton Dublinban

Az Erasmus+ program jóvoltából 2022 júliusában két hetet tölthettem Dublinban, ahol a nyelvi és IKT kurzuson vehettem részt.

Azért választottam ezt a kurzust, mert nagyon hasznos, sőt elengedhetetlen segítségnek tartom a különböző digitális eszközök használatát osztálytermi munkám során. Szerettem volna tehát új applikációkat és programokat megismerni, valamint nyelvtudásomat felfrissíteni és megerősíteni.

Várakozásaimnak megfelelően rengeteget tanultam, nemcsak a digitális technológiákról, hanem Írország történelméről, kultúrájáról és mindennapjairól is. Csodálatos élmény volt ez a két hét! Először vettem részt Erasmus programon, de remélem nem utoljára!

Már a kiutazásomat megelőzően megosztották velem a képző intézet platformját, ahol online nyelvi szintfelmérő tesztet kellett kitöltenem, valamint pontosan tájékoztattak az órák helyszínéről, és a szabadidős fakultatív programokról is. Az utazásszervezés is zökkenőmentes volt. Bár a képző intézmény ajánlott szállást is, én mégis egyéni szervezésben kerestem szállodát, mert egy barátnőm is kint tartózkodott, akivel együtt szerveztünk kulturális programokat.

Az első héten a tanfolyam képzési tervének megfelelően nyelvi kurzuson gazdagíthattam ismereteimet. A képzés kötelező része hétköznaponként 9-13-ig tartott, így bőven volt időm egyéb programokra.
Az órák izgalmasak és hasznosak voltak számomra, mert aktív tanárkollégák mellett diákok is részt vettek jónéhány különböző országból. Sokat beszélgettünk, megismertük egymás érdeklődési körét, Írország történelmét, szokásait, hírességeit és turisztikai desztinációit is.

Kapcsolatépítésre is bőven volt lehetőség. Olasz és spanyol kollégákkal sikerült szorosabb ismeretséget kialakítanom, ami remélem iskolai szinten is gyümölcsöző lehet a jövőben!

Dublinban töltött időm második hetében néhány programot mutattak meg: Padlet, Notion, WordWall, Quizlet, Flip, e-Portfolio. Számomra a Notion és e-Portfolio jelentett újdonságot. Valamint megismertem a fordított osztályterem módszerét. A fordított osztályterem a vegyes tanulás egy fajtája ahol a tanulókat otthon ismertetik meg a tartalommal. Azután gyakorolják az iskolában. A diák nézzen meg egy online tananyagot vagy videót, vegyen részt online vitán vagy végezzen kutatást a tananyaggal kapcsolatban.

Ezután az iskolában végezzen egyéni vagy csoportos gyakorlatokat, beszélgetést előadást vagy laboratóriumi gyakorlatokat az anyaggal kapcsolatban. A tanár és a társai pedig értékeljék azt. Számomra ez a forma nagyon sok kihívást jelent, de nagyon sok pozitív eredménnyel is kecsegtet. Ezt biztosan kipróbálom a tanítványaimmal. A tanulók így egy tananyag esetén „duplán hozzáférhetnek” a tanárhoz. Egyrész otthon, a videóban, ahol egyéni ütemükben dolgozhatják fel a tananyagot, valamint az iskolában, ahol gyakorolhatják megszerzett ismereteiket és egyéni támogató értékelést kaphatnak.

Az utolsó napon a kritikai gondolkodást segítő projekt alapú tanulást beszéltük meg. Megismertük a kritikai gondolkodást segítő Bloom- taxonómiát, valamint az ezt megvalósító tanulási rendszert  a projektet. Ebben a folyamatban a filmektől, online tartalmaktól elkezdve nagyon sok és népszerű program segítheti a diákokat. Hasznos termékkészítő alkalmazásként a mi csoportunk a Padletet említette.

Legnagyobb élményem az ország megismerése volt. Minden délutánomat és estéimet is a város és az ír nép megismerésére szervezett kulturális program töltötte ki. Jártam a Trinity College könyvtárában, láttam a híres Book of Kells kódexet, megismertem a világ egyik legjobb múzeumát, az EPIC-et és az ír nép szenvedéseit az angol uralom és éhínség miatt, a National Galleryben megcsodáltam a nemzeti festészet híres alakjait, a Dubliniában a kelta és viking hatásokat, valamint a Phőnix Parkot , a botanikus kertet és a híres ír pubokat. Részt vettem a River Dance tapsviharral kísért jubileumi előadásán. Felejthetetlen élményt nyújtottak a Moher sziklák és az Óriások útjának természeti csodái, Howth és Bray tengerpartjai valamint Malaheid és Kilkenny kastélyai! Az utca emberének segítőkészsége is elbűvölt. Bármikor szívesen visszamennék!

Nagyon köszönöm a szervezőknek és a programnak, hogy ezt lehetővé tették számomra!



Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!