Deutschlehrerkurs – Német nyelvtanári továbbképzés

Erasmus egyéni mobilitásom helyszínéül Bécsben az ActiLingua nyelviskolát választottam. Német szakos tanárként elsősorban a nyelvtudásom felfrissítése volt a célom, de sokkal többet kaptam ennél, egy életre szóló élményt.

Az ActiLingua nyelviskola szervezésében egy értékes képzésben lehetett részem 2022. július 4. és 15. között. A kurzus 2 hetében módszertani eszköztárunkat bővítettük, motiváló, játékos feladatokkal ismerkedtünk meg, tippeket kaptunk az online és hibrid oktatás szervezéséhez is. Anyanyelvi oktatóink által bepillantást nyerhettünk az osztrák német dialektusba is, fiatalságuk által mi is friss, új lendületet kaptunk. A csoport résztvevői Európa különféle nemzeteit vonultatták fel, volt közöttünk cseh, lengyel, szlovák, horvát és magyar nemzetiségű is. Szerencsénk volt egymással, mert nem csak az osztályteremben alkottunk jó csapatot és volt jó együtt dolgozni, hanem a szabadidős programokat is közösen szerveztük. A tanórák után kellemes hangulatú szakmai beszélgetéseket folytattunk, tapasztalatot cseréltünk az oktatás helyzetéről, iskoláinkról, tanulóinkról.

Bécs számtalan kulturális és szabadidős tevékenységhez nyújt lehetőséget. Ezek közül a 2 hét alatt számtalant volt szerencsém meglátogatni. Megnéztem Belvedere-ben Klimt képeit, Albertina-ban az impresszionista festők műveit, sétáltam a Donau Insel-en, városnéző sétán vettem részt, felkerestem Schubert és Beethoven sírhelyét, természetesen a Schönbrunni kastély kertjében is hosszasan elidőztem. Legmeghatározóbb élményem a Habsburgokhoz kötődik. Hofburg-ban a császári lakosztályok és a Sissi-múzeum mellett az Ezüstkamrában is jártunk, ahol lenyűgöző volt látni azt a temérdek pompás étkészletet, amellyel egy császári lakomán az asztalt díszítették. Az itt felsoroltak csak egy része annak a rengeteg csodának, melyeket Bécsben láthattam.

Számomra fontos a környezettudatosság. Ilyen szempontból is a legjobb választás volt Bécs, ami a Greenpeace felmérése alapján a legklímatudatosabb város címét viseli. A közlekedési kultúrában is megmutatkozik a zöld gondolkodás, mivel rengeteg ember használja a tömegközlekedési eszközöket. Nagyon tetszett, hogy több helyen nyilvános kutak vannak létesítve, így a 2 hét alatt szinte minden nap csupán a kulacsom újratöltésével még a legforróbb napokon is járni tudtam a várost. Hundertwasser neve összekapcsolódik a környezetvédelemmel. Megnéztem a Hundertwasser-házat is, olvastam a múzeumban a fenntarthatóságról szóló gondolatait, melyek szintén mélyen megérintettek.

Összegezve mind szakmailag mind fakultatív programok tekintetében igen gazdag 2 hetet tölthettem Bécsben az Erasmus program keretében, melyért hálás vagyok iskolámnak a kiskunhalasi Szilády Áron Gimnáziumnak.

 



Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!