Barcelona – beszámoló

A Teacher Academy által meghirdetett There is an App for That! Exploring the Best Apps for Teaching and Student Learning képzésre jelentkeztem még februárban, így volt szerencsém egy teljes hetet eltölteni a katalán fővárosban, Barcelonában.

Manapság a tanulók különösen igénylik az órákon a különböző interaktív feladatokat, ezért is választottam ezt a kurzust. A kurzus első napján összesen nyolcan jelentünk meg (2 fő Lengyelországból, 2 fő Portugáliából, 1 fő Németországból, 1 fő Franciaországból, 2 fő Magyarországról), sajnos a légitársaságok sztrájkjai miatt néhányan nem érkeztek meg az első napra, így ők kedden csatlakoztak a csoporthoz. Az első napon bemutatkoztunk, bemutatta mindenki az országot és az iskolát, ahonnan érkezett. Ezt követően kurzusunk oktatója egy rövid sétára invitált minket és megnéztük a közelben található Barcelonai Egyetem udvarát is. A második napon megosztottuk egymással, hogy milyen IKT eszközöket szoktunk használni a tanórákon. Ezután megismerkedtünk néhány applikációval, melyek közül nekem leginkább a Merge Cube tetszett. A telefon, a hozzá tartozó applikáció és a mágikus kocka segítségével például biológia órán a gyerekek kezükben tarthatják az agy, a szív modelljét, de közelebbről megnézhetnek akár egy cápa fogsort is. Megnéztük még a Classdojo nevű alkalmazást is, amelyet többek között a tanulók órai aktivitásának értékelésére is tudunk használni. Ezeken kívül kipróbáltuk a Cospaces, Thinglink, valamint Plickers alkalmazásokat is. A nap végén egy igen fontos témát is érintettünk, ami nem más volt, mint az internetes zaklatás. A harmadik napot egy rövid meditációs gyakorlattal kezdtük. Többen is jelezték, hogy rendszeresen alkalmazzák az 5-10 perces meditációt a tanórákon, így a diákokkal sokkal hatékonyabban tudnak együtt dolgozni az óra hátralevő részében. Ezt követően ellátogattunk a Katalán Nemzeti Művészeti Múzeumban, ahol betekintést nyerhettünk Barcelona történelmébe is, tovább megcsodálhattunk 1-2 Picasso-festményt is. A 4. napon először a tanteremben próbálhattuk ki a VR-szemüvegeket, majd az oktatónk elvitt minket a Virtua nevű VR-terembe, ahol többek között virtuális búvárkodásban is részünk volt. Ezt követően megosztottuk egymással az elképzeléseinket, hogy ki hogyan alkalmazná ezeket a VR-szemüvegeket a saját tanóráin. Az utolsó napon csoportokban dolgozva kellett összeállítanunk és bemutatnunk egy óra tervezetet, amelyben az újonnan tanult, illetve már ismert applikációk valamelyikét felhasználtuk.

Minden képzeletemet felülmúlta a város, egyszerűen fogalmazza úgy tudnám jellemezni, hogy maga az építészeti csoda. A várost gyalog bejárva szebbnél szebb épületekkel találja szembe magát az ember, ezek közül számomra különösen szép volt a Gaudi által tervezett Sagrada Família és a Güell Park. Az Arc de Triomffal kezdődő pálmafás sétány vezetett a mesés Parc de la Ciutadellához, Barcelona legnagyobb összefüggő zöld területű parkjához, mely helyet ad többek között a katalán parlament épületének, az állatkertnek, valamint a Cascadának (vízesésnek). A Montjuic alsó, Placa de Espanyához közeli részén található a Font Mágica, vagyis a mágikus szökőkút, mely esténként zenés fényjátékokkal kápráztatja el az odalátogatókat. Barcelona óvárosi része a szűk utcáival, középkori épületeivel a mediterrán városok hangulatát teremti meg. Az emberek sokkal nyugodtabbak, a nálunk megszokott rohanás rájuk egyáltalán nem jellemző. A mesés épületek, sok gyalogtúra és a kurzus után jól esett egy kis pihenő a gyönyörű, pálmafás, homokos tengerparton.

Összességében elmondhatom, hogy tartalmas és élményekben gazdag egy hetet töltöttem el Barcelonában. A módszertani tapasztalatokon kívül lehetőségem nyílt egy teljesen más kultúra megismerésére. Különböző országokból származó, értékes emberekkel találkoztam ezalatt az egy hét alatt, egy kis betekintést nyerhettem az iskoláik működésébe. Nagyon hálás vagyok, hogy lehetőségem nyílt ezen a kurzuson részt venni. Műemlékekben gazdag, kedves emberekkel teli várost ismertem meg és zártam a szívembe, ahova egyszer még biztosan visszatérek.

 


 

 



Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!