Palermo

2023. július 23-29. között Palermoban (Olaszország) vettem részt egy Erasmus + tanári továbbképzésen, melynek témája a CLIL (Content an language Integrated Learning) módszer volt. Ez egy egyre szélesebb körben elterjedt tanítási-tanulási szemlélet, melynek lényege, hogy a nyelvoktatás csak eszköz a tanulásban.

A kurzusra történő jelentkezésem célja az általános nyelvtanári módszertani ismereteim kibővítése mellett a kutatótanári programomban foglaltak végrehajtásának elősegítése volt: azaz kifejetetten a latin nyelvoktatás hatékonyabbá formálása. Jóllehet egy az egyben ezt a – főként élő idegen nyelvek oktatásában alkalmazható – módszert nem lehet átültetni a latintanításba, de számos olyan jó gyakorlattal ismerkedtem meg, ami bizonyosan elősegíti majd az élményalapú oktatás, az IKT eszközök és játékelven működő modern nyelvtanulási formák népszerűsítését. A megismert technikák egyébiránt nem csak és kizárólag a nyelvoktatásban, hanem más tantárgyaknál is segíthetik a változatos tanórák szervezését, ezzel felkeltve és fenntartva a diákok motivációját.

Az oktatás mellett sokat fókuszban voltak a különböző (formatív, informatív, nem formatív) értékelési lehetőségek, köztük a fejlesztő értékeléssel, ami iskolánk Erasmus + programjának egyik célterülete. Páros- és csoportmunkában dolgoztunk egész héten, ami nagyon sokat lendített kommunikációs és szociális képességeim fejlesztésén, biztos vagyok abban, hogy ezeket alkalmazva diákjaim is hasonló fejlődést tapasztalhatnak majd.

A program része volt természetesen Palermo és a környékbeli települések (Monreale, Cefalu, Trapani) meglátogatása is, amelyek számos kulturális kincset rejtettek magukban. Engem – görög és latin szakos tanárként – különösen is vonzottak a sziget antik (görög-római) építészeti kincsei. Ezek közül volt alkalmam többet is megnézni (Taormina, Siracusa), illetve bejárhattam Catania utcáit is. A gasztronómia terén is igyekeztem minél több élményt szerezni, és persze volt alkalom a 47 fokos hőség, az erdőtüze közepette a tengerben is felfrissülni.



Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!