Nyelvtanulás és módszertan kilátással a Bodeni-tóra

Kilátás Európa harmadik legnagyobb tavára, háttérben a Svájci Alpokkal? Igen, így is lehet nyelvet tanulni! Mindezt Lindauban a Bodeni-tó partján, amely egy sziget, ami teljes egészében egy óváros!

A Bodeni-tó neve ismerősen csenghet. Talán még azt is tudják sokan, hogy Közép-Európa harmadik legnagyobb taváról van szó (első helyen a mi Balatonunk áll). Az talán már kevéssé ismert, hogy három ország határolja a tavat. Számomra az is érdekes, hogy a tó vize bizonyos mélységből kinyerve tisztítás nélkül fogyasztható. Itt fekszik Konstanz városa, ahol a történelem órákról is ismert konstanzi zsinatot tartották, vagy például Friedrichshafen, ahol a Zeppelin Múzeumban a léghajó történetével ismerkedhetnek meg az oda látogatók.

Erasmus+ egyéni mobilitásom helyszínéül én mégis Lindau városát választottam. Itt is megannyi érdekesség vár ránk. Már maga a város is különleges, mert Lindau egyik része egy szigeten fekszik. Itt található az óváros, ami hangulatos kis utcácskákkal, sikátorokkal igazi labirintus. A város egyik nevezetes eseménye a Lindauer Kinderfest (azaz gyermekfesztivál). Erre minden tanév utolsó szerdáján kerül sor. Ez idén az én ott tartózkodásom hetében (júl.24-júl.28) került megrendezésre. A gyermekfesztivál 350 éves múlra tekint vissza. A lindauiak nagyon büszkék erre a hagyományra. Ebből az alkalomból reggel 9 órai kezdettel felvonul az összes lindaui kisdiák, akiket több fúvós zenekar is kísér. A diákok kezükben lobogókat, virágcsokrokat, koszorúkat tartanak, és hangosan éljeneznek. A nap további részében a sziget legnagyobb parkjában csak erre a napra felállított "vidámparkban" múlatják az időt. A felvonulást volt szerencsénk a nyelviskola tetőteraszáról végignézni. Igazán különleges élmény volt!

A Dialoge Bodensee Sprachschule szervezésében egy némettanári módszertani képzésen vettem részt, mely során a nyelvtudásomat frissíthettem fel, illetve új módszereket is megtanulhattam. A délelőtt folyamán diák lehettem újra, hiszen egy nyelviskolai csoportban tanulhattam. Az Erasmus+ képzésben részt vevő tanároknak ezen felül két délután módszertani kurzusokat szerveztek. Nagyon hasznosan teltek el ezek az alkalmak is!

Sajnos az időjárás nem volt kegyes hozzánk. Július utolsó hete volt ugyan, de volt olyan nap, amikor a 15 fokot alig érte el a hőmérséklet. Illetve többet esett három nap alatt az eső, mint az előtte lévő három hétben. Az Alpok közelsége miatt nagyon hirtelen változik ott az időjárás. Az egyik pillanatban még sütött a nap, a következőben már szakadt az eső. Ennek ellenére el tudtunk látogatni Bregenz városába (ez már Ausztria, mindössze 6 km-re légvonalban a tavon Lindautól). Bregenzben található Európa legkeskenyebb háza a maga 57 cm-es szélességével. A városból sífelvonó vezet fel a hegyre, ahol egy kisebb vadaspark található erdei álllatokkal. A hegyről csodálatos a kilátás a tóra, több túraútvonal is található itt.

Mindenkinek csak ajánlani tudom a Bodeni-tó meglátogatását és a partján fekvő nyelviskolát is, ami a világ minden tájáról vár diákokat egész évben, de különösen is a nyári szezonban.



Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!