Mitől lesz 21.századi az oktatásunk?

2023. júliusában kéthetes tanártovábbképzésen vettem részt az írországi Cork városában. 21. századi készségeket, módszereket ismertünk meg és napjaink pedagógiai kihívásaira igyekeztünk választ kapni a lengyel, cseh, olasz és magyar tanárokból álló csapatban.

Tanfolyamunk első napján kiderült, hogy több kurzus anyagát próbálja a képzőnk a két hét alatt számunkra megtanítani. Így nemcsak a 21. századi készségekről, de a környezetvédelemről, a korszerű nyelvoktatási mórszerekről és beszédkészség fejlesztésről is hallottunk. Megismerkedtünk olyan honlapokkal, melyek a tanórák szervezésében segítenek, amelyeken kész kidolgozott tanórai anyagokat találhatunk és néhány olyan programmal, mely segítségével játékossá tehetjük tanóráinkat. Tanulóink motivációját növelhetjük, ha olyan feladatokat kapnak, amelyekhez tudnak kapcsolódni, számukra érdekes témákat dolgoznak fel.

Mindannyiunk számára új kihívást jelent a mesterséges intelligencia megjelenése mindennapjainkban. Tanulóink is használják, de nagyon nehéz meggyőzni őket, hogy ezzel nem tudják helyettesíteni tanulásukat. Meg kell ismertetni a diákokkal a benne rejlő lehetőségeket, és a kritikai gondolkodási készségüket alkalmazva meg kell ismertetni velük a MI hibáit, és csak egy meghatározott szabályrendszeren belül alkalmazni azt.

Több olyan területet is alaposan átbeszéltünk, amelyek nehézséget jelentenek tanulóinknak az angol nyelv elsajátításában pl. a kiejtés, a vonzatos igék, idiómák. Egy-egy jól bevált módszert megosztottunk egymással ezek tanítására. Mindannyian találkoztunk már eltérő tanulási nehézségekkel, korlátokkal rendelkező tanulókkal. Az ő nyelvtanulásukat sok egyszerű módszerrel segíthetjük. Ezek a trükkök nagyon hasznosak, mert saját tanítványaim között is található néhány ilyen diák, akiket így jobban tudok támogatni.

Lehetőséget kaptunk néhány angol órára betekinteni, és az ott alkalmazott módszereket később megbeszélni. Az ír kultúráról, hagyományokról és irodalomról is szereztem új ismereteket, melyekkel érdekesebbé tehetem tanóráimat is. A tanfolyam széles körben fejlesztette ismereteimet tanuló központú oktatásban és a korszerű képességfejlesztésre alkalmas módszerek, programok alkalmazásában.

Kulturális ismereteim tanórákon és a tanórákon kívül is gyarapodtak, Cork-ot és környékét sikerült nagyon megismernem. A csoporttársakkal folytatott beszélgetések során sok más európai országról, kultúráról és oktatási rendszerről is sokat megtudtam.

Az alkalmazott ismereteimet a tanóráimba beépítem, tanulóim ismeretszerzését hatékonyabban támogatom a megismert módszerekkel.



Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!