Felejthetetlen élmények Grazban

Az Erasmus+ program keretein belül hat iskolatársammal együtt, egy hetet tölthettünk kint Ausztria egyik nevezetes városában, Grazban.

Az Erasmus+ program keretein belül hat iskolatársammal együtt, egy hetet tölthettünk kint Ausztria egyik nevezetes városában, Grazban. Április 16-án vasárnap hajnalban indultunk útnak egy InterCity vonattal, és megérkezésünk után, a vonatállomáson a fogadó családok vártak minket. Ezen a napon volt lehetőségünk jobban megismerkedni velük, és előkészülni az elkövetkezendő időszakra.

Ezen a héten számos élménnyel és új tapasztalattal gazdagodtunk. Megismertünk új embereket és betekintést kaphattunk az ottani oktatási rendszerbe, illetve a MEP programba. A MEP lényegében egy diákoknak szóló parlament, amelyben kipróbálhatják magukat a fiatalok politikusként, és betekintést kaphatnak a politika világába. Részt vehettünk néhány kinti tanítási órán is és két választott modulon. Az iskolában kötelező a diákoknak egy modult választani a tantárgyaik mellé, melyek a tanítási napokon délután zajlottak. A különböző modulok közül mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt, hisz van angol, robotika és francia konyha is, amelyen a diákok különböző francia ételeket próbálhatnak ki.

Az iskola igazgatónője nagyon közvetlen és segítőkész volt velünk. Megmutatta nekünk az iskolát és mesélt nekünk az ottani oktatási rendszerről. Az iskolai menzát két alkalommal is volt szerencsénk kipróbálni. A diákokkal minden nap egyre közelebb kerültünk egymáshoz, és sok új érdekességet tudtunk meg az ottani életről. Nekik az érettségi során választani lehet, hogy 4 írásbeli és 3 szóbeli vagy 3-3 írásbeli és szóbeli vizsgát tesznek. Megmutattuk nekik az iskolánk szalagavató videóját és később két tanítási órán is részt vehettünk, ahol sok pozitív élményt szereztünk. Én személy szerint egy biológia és egy francia órát látogattam meg.

A hét folyamán két egész napot kirándulással töltöttünk, melyeken a fogadó diákjaink is részt vettek. Szerdán ellátogattunk Bécsbe, ahol bár az idő nem volt kedvező számunkra, a programok sikeresen zajlottak. Megnéztük a Sissi Múzeumot és a Stephansdom épületét is. A Sissi Múzeum gyönyörű volt, és idegenvezető segítségével rengeteg érdekességet tudhattunk meg az uralkodó párról. Csütörtökön Bärnbach volt az úti célunk, ahol a Hundertwasserkirche-t és a Glasbäserei-t tekintettük meg. Majd még egy nevezetességet is megtekinthettünk, a Lippizanergestüt Piebert.

Az április 21-én a napot búcsúzással kezdtük az iskolában. Átbeszéltük a hét eseményeit és az ottani diákok esetleges viszontlátogatását is. Ezt követően pedig szabadprogramot kaptunk a városban, hogy utoljára felfedezzük a helyet. Másnap elbúcsúztunk a fogadó családoktól és élményekkel tele indultunk vissza Magyarországra.

Azt hiszem mindenki nevében írhatom, hogy egy életre szóló élmény volt ez az egy hét. Rengeteg lehetőség rejlik ezekben az utazásokban, ezért ha bárki azon gondolkozna megéri-e, ne habozzon, határozottan vágjon bele egy ilyen utazásba, hiszen megismerhetjük ezáltal a különböző kultúrákat és gyakorolhatjuk a nyelveket is.

Nagyon köszönjük a lehetőséget, felejthetetlen élmény marad ez a kirándulás számunkra!



Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!