Markó Vivien 3 hét Grázban

Markó Vivien vagyok, 12.b osztályos tanuló. Az Erasmus program keretében lehetőségem volt novemberben 10-től 29-ig Ausztriában, azonbelül Grazban tanulni, és az ottani oktatási rendszert megismerni. Az utazás elsődleges célja a német tudásom bővítése, fejlesztése volt.


Ausztriában egy fogadó családnál laktam, ahol egy nálam egy évvel fiatalabb lánnyal laktam együtt, és vele jártam egy osztályba, a 7BO-ba. Ez a magyar oktatási rendszerben a 11. évfolyamnak felel meg, azonbelül egy művészeti tagozatnak. A középiskola, ahová jártam, az Oberstufenrealgymnasium der Ursulinen volt.

A megérkezésem után két nappal, november 11.-én vehettem részt vendégként az iskola végzős évfolyamának a szalagavatóján, amit a Congress Graz épületében tartottak, aminek grandiózus mivolta és extravagáns díszítése még felejthetetlenebbé tette ezt az estét. A táncok gyönyörűek, a hangulat páratlan volt.

Összességében nagyon érdekes volt számomra ez a három hét, mert megtapasztalhattam az ottani oktatási rendszer különbözőségeit a miénkhez képest, és próbára tehettem magam egy idegen nyelven. Sokkal többféle órám volt, mint bármikor korábban Magyarországon. A kedvencem a pszichológia óra volt, ahol a különböző pszichológiai kísérletekről és az azokból levonható következtetésekről beszélgettünk.

Ezenkívül a délutáni modulok voltak kifejezetten izgalmasak, amik nálam szintén pszichológia, filozófia és angol főzés voltak. Filozófián különböző etikailag megkérdőjelezhető témákat vitattunk meg, az angol főzésen pedig többféle ételt is elkészítettünk, többek között rizottót és almás rétest, amiket utána meg is ehettünk. Ez az egész óra angolul zajlott.

A szabadidőm nagy részét a fogadó családdal töltöttem, felfedeztem Grazot. Rengeteg nevezetességet megcsodálhattam, mint például a művház, opera, városháza, a Schloßberg, óratorony, Eggenberg-kastély, a tartományi székház, a mauzóleum és a dóm. Egyéb különleges programokon is volt szerencsém részt venni, ilyen volt például egy kiállításmegnyitó, egy túra a Schöckl hegyen, vagy egy másik családnál tett látogatás.

Mindig hálával fogok visszagondolni erre az időszakra, hiszen számos felejthetetlen élménnyel gazdagodtam, és megannyi új dolgot tanultam a német nyelvről és Ausztriáról.



Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!