Betekintés a portugál iskolarendszerbe

A portugál oktatási rendszer sajátosságait tanulmányoztuk Vila Nova de Famalicao-ban az Agrupamento de Escolas D. Sancho I iskolában. Az elmúlt évtizedben a portugál oktatás sikeres reformjainak köszönhetően a világ élvonalába került, arra voltunk kíváncsiak, hogy a rendszerszintű változások, hogy jelennek meg a mindennapokban.

2023. február 27-től március 6-ig a portugál iskola formális és nem formális ismeretszerzését figyeltük meg az iskolalátogatás során. Négy napig az iskolában órákat látogattunk, megbeszéléseket folytattunk az iskola vezetőségével, szaktanáraival. Látogatásunk alatt egy olasz szakképző iskola pedagógusai is job shadowing-on vettek részt, valamint egy 5 országot felölelő nemzetközi projekt is zajlott. Így rengeteg lehetőségünk adódott a nemzetközi tapasztalatcserére. Az utolsó két napon tanulmányi kiránduláson vettünk részt, melynek előkészítésébe és megvalósításába is bepillanthattunk látogatásunk részeként.

A nyelvtanítás tekintetében érdekesség, hogy három idegen nyelv tanulására van lehetőségük a tanulóknak az iskolai tanulmányaik alatti 12 évben. Az angol nyelvet tanulják 8 éves koruktól, később francia, német és spanyol nyelvoktatásban vehetnek részt 12 éves koruktól, de ez nem kötelező. A klasszikus nyelveket nem tanítják. A hazai rendszerhez hasonlóan mind a négy készség fejlesztése a cél, de leginkább a hétköznapi helyzetekben való kommunikációra készítik fel a tanulókat. A nyelvi érettségi nem kötelező, de csak a 11. év végén vizsgázhatnak belőle a tanulók. Idegennyelv könyveik nemzeti kiadásúak, nagyon naprakész témákat dolgoznak fel. A tankönyvet mobil applikáció és táblagépre letölthető formátum is kiegészíti.

Érettségi rendszerük 3 éves. Általánosan elmondható, hogy 11. és 12. évben 2-2 tárgyból érettségiznek a tanulók, ezek általuk választott tantárgyak, mely a továbbtanulásukhoz szükségesek. Néhány tantárgyból már 10. év végén is levizsgázhatnak. A vizsgák csak írásbeliek, egyedül az idegen nyelv érettséginek van szóbeli része. A tanulmányi kirándulások alkalmával lehetőségünk volt meglátogatni Guimaraes és Braga UNESCO Világörökségi Helyszíneit és megismerkedtünk Porto nevezetességeivel is.



Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!