Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Életrajz

Sütő József

1905-1996

Halasi kisparaszti családból származott. Tanárai példája alapján választotta a pedagógusi hivatást. A halasi Református Gimnáziumban érettségizett. A budapesti Tudományegyetem bölcsész karán tanult irodalmat és angol nyelvet. Egyetemistaként az Eötvös Kollégium tagja volt.

1934-ben kezdett tanítani a gimnáziumban magyar és latin nyelvet. A kényszerű katonáskodás idejét leszámítva itt tanított 1961-ig. 1962 és 1967 között a kiskunhalasi Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum nyelvtanára volt. 1967-ben ment nyugdíjba. Több száz cikke, tanulmánya jelent meg: Halas a Kunságban, Régi halasi diákok nyomában, Tanulmányok a Bánkbán című Katona drámáról stb. Publikált: a Magyar Nyelv , Magyar Nyelvőr, a Forrás, Irodalomtörténeti Közlemények c. folyóiratokban. Életművének feldolgozása még csak részben történt meg. Volt tanítványai, tisztelői: "Századok lelke" címmel jelentették meg tanulmányainak, dolgozatainak egy részét.

1996-ban halt meg. Sírja a halasi római katolikus temetőben található.


híres tanáraink


Legfrissebb híreink

2021-01-15 16:14:25

Virtuális tárlat a Sziládyban

Komoly művészeti képzés folyik a református gimnáziumban. Sziládys diákok alkotásaiból állítottuk össze virtuális tárlatunkat.

Bővebben
További hírek