Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Tanévzáró - 2015

Archivált tartalom! Megtekintés: 3410

2015. június 21-én, vasárnap délután osztották ki a református gimnáziumban a bizonyítványokat, majd az iskola  diáksága és a tantestülete közösen vonult át a református templomba, ahol 16 órától kezdődött a tanévzáró istentisztelet. Legkiválóbb diákok, versenyeredmények és nyelvvizsgák a cikkben.

A diákok először Sipos Ajtony Levente lelkész igehirdetését hallgathatták meg, majd Varga Judit gimnáziumigazgató tartotta meg tanévzáró beszédét. Viharos taps fogadta a tanév lezárásnak bejelentését. Ebben a tanévben a sziládysok remek tanulmányi munkát végeztek és számos versenyeredménnyel büszkélkedhetnek. Több mint 70 diák ért el kitűnő tanulmányi eredményt. A legkiválóbb diákok oklevél, könyv- és pénzjutalomban részesültek.

 

Díjazott diákok:

Pro Laudem Augendo díj:
Patocskai Rita 12.a

Simon Zsuzsanna díj:
Édes Rebeka 6.b - magyar
Tápai Anna 11.b - magyar
Schneider Fanni 11.b - történelem
Bata Borbála 9.a - történelem
Kis-Pető Apor 9.c - történelem

Jerémiás Béla díj:
Tóbiás Anna 8.a
Klem Zsolt 7.b

Év diákja díj:
Tápai Anna 11.b

Jó tanuló, jó sportoló díj:
Szabadi Liza 6.b
Horváth Klaudia 7.b
Kőrösi Anna 6.b

Jó sportoló díj:
Csobánci Vilmos 9.b
Felhő Viktória 9.c

Legsportosabb osztály díj:
10.a osztály

Tegzes Miklós vándorserleg:
5.a osztály

Nyelvvizsga eredmények...

Iskolai versenyeredmények...

Fényképek...

Sipos Ajtony Levente lelkész igehirdetése
T: Lukács 6, 12-16
Egy rövid bibliai részt olvasok fel Jézus életével kapcsolatban, majd ahhoz kapcsolódóan, mondok néhány dolgot.
A bibliai rész így hangzik: Egy napon, amikor megvirradt, odahívta Jézus a követőit, és kiválasztott közülük tizenkettőt, akiket apostoloknak is nevezett: Simont, akit Péternek nevezett el, Andrást, a testvérét, Jakabot és Jánost, Fülöpöt és Bertalant, Mátét és Tamást, Jakabot, Alfeus fiát és Simont, akit Zélótának neveztek, Júdást, Jakab fiát és Júdás Iskáriótest, aki árulóvá lett.
Sokan ismerhetik Mark Zuckerberg nevét közületek. De ha a nevét nem is, az általa alapított Facebook nevű közösségi oldalt biztos sokan ismeritek. Talán azt is tudjátok, hogy Mark barátjával 2004-ben, vagyis 11 éve hozta létre, ezt az elsősorban ismerős keresésre kitalált internetes oldalt. A Facebook tehát idén volt 11 éves!
Aki nem használja közületek ezt a közösségi oldalt, annak elmondom röviden, hogy az a lényege ennek az oldalnak, hogy a regisztrált felhasználók megoszthatják személyes adataikat, kedvenc zenéiket, képeiket, játékaikat, az általuk érdekesnek tartott híreket másokkal az interneten. Vagyis létrehoznak magukról egy u.n. profilt, egy bemutatkozó oldalt. Ezt a saját magunkat bemutató oldat folyamatosan frissíthetjük, megmutathatjuk magukat, mindennapjaikat, ízlésüket, életük aktuális eseményeiről tájékoztatást adhatunk ismerőseinknek. Valahol olyan képet mutathatunk magunkról, ahogy szeretnék, hogy lássanak minket azok, akik érdeklődnek irántuk. A felhasználók pedig böngészhetnek mások hasonló oldalain. 2004 óta olyan népszerű lett ez az oldal, hogy napjainkra világszerte mintegy 700 millióan készítettek magukról ilyen önmagukat bemutató profilt, oldalt.
A Facebookon lehetőség van arra is, hogy amikor valaki megnézi valakinek az oldalát vagy az ott közölt képeket, zenéket, híreket, akkor azt minősítheti egy féle képen, úgy mondják lájkolhat. Ez egy angol szóból ered, ami tetszést, kedvelést jelent. Ha lájkolok valamit, akkor az azt jelenti, hogy tetszett, amit láttam. Az oldalakon szinte mindenhol megjelenik ez a kis jel, egy kis kéz, amely a hüvelyk úját felfelé mutatja. Rákattintva lájkolhatunk, kifejezhetjük tetszésüket. A Facebookon lehetőség van arra is, sok egyéb között, hogy cheteljünk egymással, vagy véleményezzük az ott látottakat.
De miért is beszélek erről? Ezeket mindenki tudja.
A Facebook sokkal régebbi dolog, mint gondolnátok. Mert az előbb felolvasott bibliai történetnek modern formában azt a címet adhatnánk, hogy Jézus megjelölte barátainak a nevezett 12 embert. Vagyis hozzáférést adott nekik ahhoz, hogy őt megismerjék, megismerjék az ő profilját. Élő Facebook.  Hozzáférést adott nekik ahhoz, hogy 3 éven keresztül ismerőseiként részesei legyenek az ő mindennapjainak, lássák élete eseményeit saját szemükkel. Megengedte nekik, hogy lájkolják, vagy kommenteljék tetteit és szavait. Vagyis tegyenek megjegyzést azokra, amiket mondott és tett. Gyakran lájkolták is. Tetszett nekik, amiket Jézus tett. Lájkolták a csodáit, gyógyításait, beszédeit. És kommentelték, ha nem tetszett nekik valami. Jézus tehát teljes hozzáférést adott nekik az élő Facebook oldalához. Ők voltak a 12 tanítvány, vagy 12 apostol.
Jézus megadta nekik a lehetőséget a mindennapi chatelésre is. Éjjel nappal velük volt, direkt beszélgethettek vele. Kérdezhették és ő válaszolt. Ráadásul lehetővé tette nekik, hogy a tőle tovább lépjenek és megismerjék az ő legjobb ismerősét, magát a mennyei Atyát. Jézus teljes hozzáférést adott tehát nekik minden adatához, a legszemélyesebb és legbensőbb dolgaihoz is.
Így foglalhatjuk össze: Jézus tehát megjelölte ezt a 12 embert ismerősének és lehetőséget adott nekik arra, hogy ők is felvegyék, bejelöljék Jézust ismerősüknek. És ismerve a Bibliát elmondhatjuk, hogy először mind a 12-en fel is vették Jézust ismerősüknek. 3 évig chateltek is, lájkolták és kommentelték Jézust.
Van azonban egy különös megjegyzés a nevek felsorolásakor az utolsó ember nevénél ezt olvastam: Júdás, aki árulóvá lett. Vagyis ez a Júdás egy napon törölte Jézust ismerősei sorából. Nem adott neki hozzáférést tovább az életéhez, életének döntéseihez, eseményeihez. Azt olvastam a mai igében, hogy Júdás árulóvá lett. Emiatt aztán Jézus is törölte őt. Ez az ő kapcsolatuk szomorú végét jelentette. Van ilyen ma is a Facebookon is. Törli valaki a korábbi barátját, barátnőjét.
Kedves diákok. Mi abban a kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy ha nincs is saját számítógépünk, Jézus minden róla tudható és számunkra fontos adatot feltöltött, elhelyezett a Facebookjára, vagyis a Bibliába, amit bárki elolvashat. Mert a Biblia valahol olyan, mint a Facebook. Mindent megtudhatunk benne Jézusról és az ő barátairól. Ráadásul mindenkinél be is jelentkezett Jézus, felajánlva, hogy jelöljük be ismerősünknek. Nálatok is. Teljes hozzáférést adva minden róla közölt információhoz. A hittanórákon, a reggeli áhítatokon sok mindent megnézhettetek Jézus oldalán. Egyházi iskolába jártok, tehát Jézusról többet tudhattok, mint egy másfajta iskolába járó diák.
Nekünk is lehetőségünk van arra, hogy Jézus tanítványaihoz hasonlóan, lájkoljuk őt, elfogadjuk barátunknak. És Jézussal minden nap chetelhettek is. A kommunikáció közvetlen. Jézus mindig fenn van, ő soha nem alszik, és a keresztyének chate az imádság. Jézussal mindig lehet beszélni! Éljetek vele!
Csak remélni merem, hogy nincs közöttetek olyan, aki korlátozni akarná saját életének Facebookján Jézus hozzáférését. Nincsenek olyan képek, események, gondolatok, tettek, aminél letiltjátok az ő hozzáférését. És főképpen, nincs közöttetek olyan, mint Júdás, aki végül törölte Jézust ismerősei sorából. Amikor valaki ezt teszi, annak mindig rossz vége van. Ne tegyétek ti se. Véget ért az év, ugye nem zártátok ki soha a hétköznapjaitokból? Itt a nyár és nagy a kísértés, hogy ha csak alkalmilag is, megpróbáljuk Jézust kizárni az életünk bizonyos eseményeiből: egy-egy buliból, párkapcsolatból, a netezés közben, amikor olyan oldalakat böngészünk, amiket nem kellene, vagy ki tudja még miből.
Jó tudni, hogy Jézus ma is él, ha nem is látjuk, de attól még kapcsolatba lehetünk vele. Ugyanúgy, mint azokkal a barátainkkal, akik talán egy másik országban vannak. Attól, hogy nem látjuk őket, még élnek. Vegyétek fel vele imádságban a kapcsolatot Jézussal, olvassátok naponként a Bibliátokat, hagyjátok, hogy formálja azáltal a gondolkodásotokat, értékrendeteket, és tartsátok vele olyan aktívan a kapcsolatot, mint barátaitokkal a Facebookon.

Varga Judit igazgatónő beszéde
Mindenekelőtt nagy tisztelettel köszöntöm Bödecs Pál lelkész főigazgató urat  Édes Árpád elnök lelkész urat a megjelent presbitereket  Bányai Gábor országgyűlési képviselő urat Fülöp Róbert polgármester urat  a kiskunhalasi egyházak megjelent képviselőit Vágó Ferencnét, a Kiskunhalas járási tankerület vezetőjét Városunk iskoláinak, oktatási intézményeinek képviselőit dr Bognárné Nagy Évát, címzetes igazgató asszonyt dr Viszmeg Sándor urat, az öregdiákok baráti társaságának tiszteletbeli elnökét, valamint Szalai Sándort és Szabó Bélát a szülőket, iskolánk diákjait, és tanár társaimat 
Tisztelt megjelent vendégeink, szülők, kollégák és kedves diákok!
Azt hiszem, a legkedveltebb iskolai ünnep egy normálisan fejlődő diák számára mindenképpen a tanévzáró ünnepség. Emlékszem, mennyire vártam ilyenkor arra, hogy az igazgató végre kimondja, amit ilyenkor szokás (még nem mondom) és hogy milyen fergeteges, egységes ováció fogadta mindig azt a bizonyos mondatot. Ígérem, ezúttal már nem kell sokat várni rá
Röviden felidézem a tanév eseményeit – jó visszaemlékezni az együtt töltött napokra. 
Az iskola tanulmányi eredménye: 4,3, ez jobb, mint az elmúlt tanévben volt. Most 74 kitűnő bizonyítványt adhattak át kollégáim és 74 jeles rendű tanulónk van. A kitűnő bizonyítványt elért diákokat név szerint is megemlítem. Kérem, hogy a helyükön álljanak fel és engedjék meg, hogy így együtt is megköszöntsük őket egy nagy tapssal!
5.a Angyal Kende, Fodor Csanád, Gál Fanni, Horváth Bendegúz, Menyhárt Anna, Muskó Luca Sára, Pajor Csenge, Samu Szimonetta, Varga Sára, Vígh Viktória. 
5.b Baranyai Brúnó, Csák Jázmin, Keresztes Nikolett, Kovács Eszter, Pesti Jenő Henrik, Szabó Fanni. 
6.a Friebert Dorina, Varga Luca Borbála. 
6.b Bódi Dániel, Ficsor Rebeka, Horváth Zalán, Kőrösi Anna, Kulcsár Petra, Piszman Zsófia Ilona, Szabadi Liza.
7.a Bús Johanna, Fődi Ildikó, Lantos Zita. 
7.b Horváth Klaudia, Klem Zsolt, Muskó Fanni. 
8.a Forgács Lili, Jacsó Szabina, Szécsi Eszter, Tóbiás Anna, Tóth Kata. 
9.a Bóra Tamás Károly, Lehoczki Áron, Somoskövi Ákos. 
9.b Klepács Anita,  
9.c Boldizsár István, Fodor Kata, Kiss-Pető Apor, Szabó Ezékiel. 
10.a Berki Bianka, Csanádi Petra, Polyákovics Balázs. 
10.b Varga Viktória. 
10.c Földes Frézia, Zsilinszki Virág. 
11.b Csengődi Kitti, Kisa Dominika, Polereczki Dzsenifer, Schneider Fanni, Szűcs Klára, Tápai Anna Lilla. 
A legjobb átlagot elért osztály 4,76-dal az 5A, rögtön utána 4,66-dal a 12A. Gratulálok a kiváló eredményhez! A tanév során számtalan versenyen vettek részt a sziládys diákok, sok szép helyezést hoztak ebben az évben is az iskolának. Eredményes diákjaink bizonyítványuk mellé oklevelet is kaptak, amit osztályfőnökeik adtak át nekik az ünnepség előtt.  Fontos az egész iskolának ez a sok szép díj, ragyogó eredmény! El kell azt is mondanom, hogy valamennyi diákunk fontos számunkra, függetlenül az elért eredményétől. A nevelőtestület egésze nevében elmondhatom, hogy törekszünk arra, hogy minden tanulónkra odafigyeljünk, meghallgassunk Titeket, odafigyeljünk Rátok
 Ebben a tanévben is sok minden történt:   hosszú előkészítés és tervezés után elindult az új honlapunk, amely jól és hitelesen tükrözi a nálunk folyó munkát  október 23-ára ebben az évben egy újszerű eseménnyel emlékeztünk: kiállítással, színi előadással, tárlatvezetéssel   decemberben egy jól sikerült történelmi projekttel lezártuk a 350. ünnepi évet,   a Bázisiskola Program keretében 5 osztályunk utazhatott fel Budapestre 3 napos tanulmányi kirándulásra;   két évfolyamunkon, az 5. és a 6-on is működik a tanyaprojekt, és ők erdei iskolában is voltak;   a hetedik évfolyam részt vett a Határtalanul pályázat keretében egy erdélyi és egy vajdasági látogatáson;   több osztályunk a Rákóczi Szövetség támogatásával egynapos tanulmányi kirándulásra ment;   felépült az új természettudományos laboratórium, ahol januártól kezdődően megindult az oktatás.  A felsorolást még folytathatnám, hiszen a mi iskolánkban mindig történik valami… idő hiányában most csak ennyit említek.  Két osztályunk érettségi vizsgáján vagyunk túl, két ragyogó eredményű osztály feleleteit hallgattuk végig. Két érettségi elnök dicséretét és gratulációját kapta meg a tanulók és a tanító tanárok közössége. Jó érzés látni, hallani diákjaink szereplését, amely igazolja munkánkat is egyben. Remélem, hogy a jövő héten folytatódó érettségi vizsgák is hasonló szép eredményt hoznak Kedves Diákjaink! Őszintén kívánom, hogy a Ti érettségi vizsgátok is ilyen jól sikerüljön, ha majd eljön az ideje!  Most, elérkezve az utolsó mondatokhoz következzen a jól megérdemelt, tartalmas nyári szünidő: kérlek Titeket, hogy jól használjátok ki a nyár adta lehetőségeket. Pihenjetek, töltődjetek, növekedjetek és kerüljétek a vakmerő cselekedeteket! Kérem Isten áldását ehhez. A 2014/15-ös tanévet ezennel ünnepélyesen bezárom.
Legfrissebb híreink

2019-05-17 14:07:41

Országos 3. helyezett a gimnázium csapata

Az 5-8. évfolyamos diákok számára kiírt Madarak és Fák Napja Természetismereti Csapatversenyt idén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közösen szervezte meg.

Bővebben
További hírek