Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Laboros programok - projektzáró 2015

Archivált tartalom! Megtekintés: 1503

Október 22-én délután került sor a gimnázium dísztermében a "Laborzáró projektre". Ennek keretében Dr. Ambrus Rita tartott előadást, Bödecs Pál projektmenedzser és Gavlikné Kis Anita laborvezető számolt be a sikeresen végrehajtott programról. Szeptemberben és októberben számos érdekes program került megrendezésre a Földi János Természettudományi Laboratóriumban. 

Folytatódtak laboros programjaink

Szeptember 21-én „Szakértői foglalkozás” keretében Dr. Róka András az ELTE Kémiai Intézet Fizikai Tanszékének Főiskolai Docense tartott látványos kísérletekkel egybekötött foglalkozást 11. és 12. évfolyamos diákjaink részére „Az elemek térképe” címmel. Jó összefoglalója volt az általános kémiának, mely bevezette a szervetlen kémia tananyagát diákjainknak. A következő alkalmon a 7. és 8. évfolyamos diákjainkat kápráztatja el Tanár Úr.

23-án, szerdán az „Oktatási híd” rendezvény első lépéseként az 5-8. évfolyamos diákjainkat Tóth Pál matematika-fizika szakos tanár , a FIZIBUSZ vezetője kápráztatta el gimnáziumunk dísztermében. Reméljük sok diák kapott kedvet a fizika tanulása iránt.

Ezzel egyidőben a Földi János Természettudományi Laboratóriumban a 9-12. évfolyamos diákoknak Härtlein Károly a BME Fizikai Intézet Demonstrációs Laboratóriumának Tanszéki-Mérnöke „Kísérletek folyékony nitrogénnel és száraz jéggel” címmel tartott foglalkozást. Olyan kísérleteket láthattak tanítványaink, melyet nem tudunk bemutatni az igen jól felszerelt laboratóriumunkban. Ekkor a látványos kísérletek tudományos magyarázatával is megismerkedtek a tanulók.

Rendezvényünk pénteken délelőtt folytatódott, amikor a „Gólyafészkes” ovi nagycsoportosait láttuk vendégül interaktív foglalkozáson. Tele élménnyel távoztak ovisaink.

25-én, pénteken este immár hagyományosan került megrendezésre a „Kutatók éjszakája”.

A „hagyományos” programjaink bővültek pl. Kalandtúrával, melyben 4 fős csapatoknak kellett egy-egy teremben feladatokat megoldani és csak azok sikeres megoldása után mehettek tovább. A laboratóriumban nyitott fizikaszertár, működő vulkán, „idomított” csiga és sok érdekesség várta a gyerekeket. Logikai játékokat játszhattak, kisállatokat simogathattak, régi könyveket olvashattak, lego-robot foglalkozáson és bátorságpróbán is részt vehettek a látogatók. És mi volt még? Kérdezzétek meg azt a 300 gyermeket, aki meglátogatott minket.

Ha most nem voltál és kedvet kaptál, várunk jövőre!

Jövő héten hétfőn mobilos mérésekkel folytatjuk 15h-kor a laborban.….

/Gavlikné Kis Anita laborvezető/

Természettudományi rendezvénysorozat a KRK Szilády Áron Gimnáziumának Földi János Természettudományi Laboratóriumában

Ősszel sem marad üres laboratóriumunk, hetente 2-3 érdekes előadással, laborgyakorlattal várjuk a diákokat. A foglalkozásokat neves egyetemi tanárok, előadók segítik.

Az első előadást szerdán – iskolánk egykori diákja - Ignácz Ferenc, a Szegedi Tudomány Egyetem tudományos munkatársa tartotta saját találmányáról: „Lézerek felhasználása az orvostudományban”. Igen nagy volt az érdeklődés a rendezvény iránt, hiszen az év elején már tartott bemutatót a tanár úr, így ismerős volt diákjainknak. Mivel a labor befogadóképessége 40 fő, így csak előzetes regisztráció után lehetett részt venni az előadáson. Az előadást olyan mélységben és nyelvezettel tartotta, hogy diákjaink is megértették a lézer működési elvét és gyógyászati eszközként való felhasználhatóságát. Kifejlesztett találmányát az USA-ban nem sikerült tudósoknak leutánozni, pedig 2 példányt megkaptak prototípusnak. Ebből is látszik, milyen zseniálisak magyar tudósaink, akik közülünk kerültek ki. Pénteken laboros tanárainknak és a 11-es fizika iránt érdeklődő diákjainknak tartott gyakorlattal egybekötött foglalkozást Szittyai István matematika-fizika szakos középiskolai tanár „Digitális mérések a középiskolában-olcsón, hatékonyan, érdekesen” címmel. Mintegy másfél óra kísérletezés után mindenki egy csomó élménnyel gazdagodva távozott. Szeptember 21-én Dr. Róka András ELTE Kémiai Intézet Fizikai Tanszék Főiskolai docense előadásával folytatódik „Az elemek térképe” címmel 11-12. évfolyamos tanulóink részére. Szeptember 23-án iskolánkba érkezik a Fizibusz látványos és érdekes fizika kísérletekkel 5-8. osztályos diákjaink érdeklődés felkeltésére a fizika iránt.

Ekkor a 9-12. évfolyamos diákok részére Härtlein Károly BME Fizikai Intézet Demonstrációs Laboratóriumának Tanszéki-Mérnöke tart előadást „Kísérletek folyékony nitrogénnel és száraz jéggel” címmel. Szeptember 25-én délelőtt a „Gólyafészkes” ovisok látogatnak el hozzánk első találkozásra a laboratóriummal.Este 18h-kor kezdődik iskolánkban rendszeresen megtartott, nagy érdeklődést felkeltő rendezvénye a „Kutatók éjszakája”. És ezek a rendezvények még folytatódnak.

/Gavlikné Kis Anita laborvezető/

Szeptember 16-án „A lézerek orvosi felhasználása” címmel tartott előadást a laborban Ignácz Ferenc a SZTE TTIK Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék fizikusa.
Fényképek...

Szeptember 18-án „Digitális mérések a középiskolában olcsón, hatékonyan, érdekesen” címmel Szittyai István  matematika-fizika szakos középiskolai tanár, egyetemi tanársegéd mutatott be érdekes kísérleteket.
Fényképek...

Szeptember 21-én Dr. Róka András főiskolai docens tartott előadást "Elemek térképe" címmel. A kémia iránt érdeklődő diákok itt érdekes kísérleteket láthattak.
Fényképek...

Szeptember 23-án a díszteremben 15 órától az 5-8. évfolyam érdekes fizikai kísérleteket tekinthetett meg a FIZIBUSZ szervezésében. A bemutatót Tóth Pál matematika-fizika szakos tanár tartotta.  Szintén szerdán 15 órától a laborban a 9-12. évfolyamos diákok vehettek részt Härtlein Károly „Kísérletek nitrogénnel és szárazjéggel” című előadásán.
Fényképek...

Szeptember 25-én délelőtt az "Oktatási híd" keretében óvodások látogattak el  laborba. A kicsik különféle kísérletekben ki is próbálhatták ügyességüket.
Fényképek...

Szeptember 25-én este rendezték a gimnáziumban a hagyományos "Kutatók éjszakája" c. programot, melyre több mint 300 résztvevő érkezett.
Bővebben a programról...
Fényképek...

Szeptember 29-én Merényi László tartott tanároknak előadást "Hatékony tudásellenőrzés tanórákon" címmel.
Fényképek...

Október 6-án Dr. Kriska György "Édesvízi gerinctelen állatok vizsgálata" címmel tartott előadást a laborban.
Fényképek...

Október 9-én került megrendezésre a laboros "Szakmai nap". Ennek kertében a Paska Andrea tanárnő és Rapavi Róbert tanár úr tartott bemutató órát, majd Piszman Zsófia És Pintér Zsombor diákok az égéssel kapcsolatos kísérleteket mutattak be. Szittyai István középiskolai tanár, egyetemi tanársegéd tartotta meg előadását "Számítógépes mérések a természettudományos tantárgyakban olcsón vagy kényelmesen" címmel. A programot szakmai beszélgetés zárta.
Fényképek...

Október 13-án Merényi László tartott a tanároknak foglalkozást "Hatékony tudásellenőrzés tanórákon" címmel.
Fényképek...

Október 14-én „Természettudományos mérések okostelefonnal” címmel Szittyai István  matematika-fizika szakos középiskolai tanár, egyetemi tanársegéd tartott előadást.
Fényképek...

Október 19-én délután, Dr. Róka András tartott előadást "Elektronok színháza" címmel.
Fényképek...

Október 20-án  délután Dr. Kriska György tartott előadást és laborfoglalkozást "Növényvizsgálat" címmel.
Fényképek...

Október 22-én délután került sor a gimnázium dísztermében a "Laborzáró projektre". Ennek keretében Dr. Ambrus Rita tartott előadást, Bödecs Pál projektmenedzser és Gavlikné Kis Anita tanárnő, laborvezető számolt be a sikeresen végrehajtott programról.
Bővebben a HALASMÉDIÁN...
Fényképek...

További programok a labor honlapján...
Legfrissebb híreink

2019-05-17 14:07:41

Országos 3. helyezett a gimnázium csapata

Az 5-8. évfolyamos diákok számára kiírt Madarak és Fák Napja Természetismereti Csapatversenyt idén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közösen szervezte meg.

Bővebben
További hírek