Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Erdei iskola - Pénzesgyőr

Archivált tartalom! Megtekintés: 1210

A 2015/2016-os tanévben a 6. évfolyam erdei iskolája a Bakonyban került lebonyolításra. Egy Pénzesgyőr nevű kis településen volt a szállásunk.

A tanulás két nagyobb részre volt bontva. Voltak a kötelező órák, ahol minden egyes tanulónak részt kellett vennie a foglalkozásokon, míg a „pontgyűjtőkön” a részvétel fakultatív volt. A foglalkozásokon a tanulók pontokat szereztek és péntekre a gyűjtött pontoknak megfelelően kaptak érdemjegyet. Minden tantárgyra külön pontrendszer volt kialakítva, így a diákok a hét végére három érdemjegyet szereztek: matematika, irodalom és természetismeret. Egy negyedik kategóriában, - a „tábori élet”- pedig a diákok szintén pontokat gyűjtöttek és a kapott pontok a szeptemberi magatartás és szorgalom érdemjegybe számítanak. A tábori élet kategóriában a segítőkészség, környezetünk tisztántartása alapján lehetett pontokat gyűjteni. Az étkezések után a gyerekek tanyacsoportonként segítettek a mosogatásban.

A tanórák három tantárgyat érintettek: matematika, irodalom és természetismeret. Az órák párhuzamosan zajlottak, a két osztály három csoportra volt bontva. Forgószínpad szerűen haladtak a tanórák, egy-egy állomáson kb. 45 percet töltöttek a gyerekek.

A természetismeret órák igazodtak a tananyaghoz, a téma címe az erdő és élővilága. A diákok megismerkedtek az erdő fáival, madaraival és egyéb állataival. Az órákat Varga Edina és Dudás Roland tartották.

Az irodalomhoz Gazdag Éva tanárnő adott segítséget, az ő általa összeállított feladatlapokat oldották meg a gyerekek Gregusné Miskolci Magdolna és Pető Anita vezetésével. A matematika órákat Rozonics Péterné tanárnő tartotta.

A reggeli ébresztő 7 órakor volt, ezután a gyerekek számára egy rövid torna következett. A reggelire általában fél nyolc és fél kilenc között került sor, majd egy rövidebb szünet után kezdődtek a tanórák. Az ebédet Zircről kaptuk, melyet házhoz szállítottak. Az étkezés után szabad program, majd a délutáni tanulás következett. A pontgyűjtő feladatokra is általában délután került sor, a diákok szorgalmasan dolgozva sokszor a szabadidős sávjukban is pontgyűjtő feladatokat végeztek. A vacsorára hat és hét óra között került sor, majd szabad idős programok következett. Nyolc óra körül meséket, illetve filmeket vetítettünk a gyerekeknek.  A takarodó 10 órakor volt.

A pályázat biztosított két túrát, ezekre kedden és szerdán került sor, itt az osztályok külön-külön túráztak két-két idősávban. Az első túra témája a Bakonyban fellelhető különböző geológiai korokból fennmaradt ősmaradványok, melyeket a túravezető ismertetett, akinek geológus végzettsége volt. A második túra során az erdőt alkotó fákat és a gombákat határoztuk meg. Egy hosszabb pihenés során megismerkedtünk a Bakonyban végzett üvegkészítés helyszínével és módjával, ahol hátramaradt üvegtörmeléket gyűjtöttünk.

Az utolsó este a diákok egy színdarabot adtak elő, melyre egész héten készültek. Az előadás témája Rózsa Sándor életének egy jelenete, melyet a gyerekek három szemszögből dolgoztak fel.

Az utolsó délelőtt a tábor életét felölelő teszt írására került sor, majd ismertettük az érdemjegyeket. A tantárgyankénti legeredményesebb diákok felajánlásból származó plüss állatot is választhattak maguknak.

A táborhely kitakarítása után ebéd következett és kettő órakor indultunk haza.

{moreimage file|4}
Legfrissebb híreink

További hírek