Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Országos szinten 33. a Szilády!

Archivált tartalom! Megtekintés: 1050

„A matematikát nem lehet másképp, csak önálló munkával elsajátítani.” A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Matematika Intézete minden tanév elején ún. „nulladik matematika zárthelyi” dolgozatot írat az egyetem elsőéves hallgatóival, azzal a céllal, hogy felmérje új diákjai matematikai ismereteit és képességeit.

Iskolánkból ebben az évben 6 tanuló került a BME-re, és mivel a sziládys diákok kimagasló arányban teljesítették ezt a megmérettetést, a gratuláció mellett meghívást kaptunk a BME-n tartott kerekasztal beszélgetésre.

Az eseményre 2015. november 27.-én, Budapesten került sor, a BME Matematika Intézetében. Iskolánkat Forczekné Lány Tünde tanárnővel együtt képviseltük.

A program személyes gratulációval kezdődött, majd Dr. Orlovits Zsanett oktatási igazgatóhelyettes mutatta be az egyetemet, az egyetemen működő karokat és intézeteket.

Megismerkedhettünk a BME matematikusképzés szerkezetével (elérhető a http://felvi.math.bme.huoldalon), illetve a matematikusok elhelyezkedési lehetőségével is. Érdekes információ volt számunkra, hogy egy, a szakma elismertségét kutató felmérés szerinti (Wall Street Journal, 2015) kétszázas listában a matematikus harmadik helyen szerepel, és csak a biztosítási statisztikus (actuary) és a statisztikus előzi meg, ami szintén kapcsolódik a matematikához. (A vizsgált szempontok között szerepelt például a fizetés nagysága, a stressz, az egészséges munkakörülmények is.) Sőt! Elhangzott, hogy tapasztalatok alapján sok munkahelyre azért vesznek fel matematikust, mert azt tartják róla, hogy aki képes volt elvégezni az egyetemet, az képes önálló, kreatív, flexibilis munkavégzésre is. Reméljük, minél több tehetséges diákot tudunk erre a pályára terelni az elkövetkező években.

Megtudtuk még azt is, hogy a képzés folyamatos újításon megy át, igyekeznek megfelelni az új kihívásoknak. Érdekes volt számomra hallani, hogy lecsökkentették első éven a kontakt órák számát, és heti 3x2 órában tanulószoba rendszert működtetnek, melyen nincs más dolguk a hallgatóknak, mint megírni a házi feladatot. Ebben segítségükre vannak szükség esetén doktorandusz hallgatók is.

A képzés bemutatása után a nulladik ZH részletes kiértékelésére került sor, majd az ún. Dicsőségtáblát mutatták be, melyen azt a 46 iskolát láthattuk rangsorolva, melynek a tanulói 80% fölött teljesítették ezt a megmérettetést. Ebben a rangsorban gimnáziumunk a 33. helyen szerepel. Nagyon büszkék vagyunk mind tanulóinkra, mind az őket felkészítő tanárokra is!

Ezután kötetlen beszélgetés következett kávé és süti mellett. Ha egy mondatban akarnám összefoglalni, azt mondhatom, hogy mind az egyetemi, mind mi, középiskolai matematikatanárok egyet értettünk abban, hogy a matematikát nem lehet másképp, csak önálló munkával, rengeteg gyakorlással, kitartó munkával elsajátítani.
Legfrissebb híreink

2019-05-17 14:07:41

Országos 3. helyezett a gimnázium csapata

Az 5-8. évfolyamos diákok számára kiírt Madarak és Fák Napja Természetismereti Csapatversenyt idén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közösen szervezte meg.

Bővebben
További hírek