Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Tanévnyitó 2016

Archivált tartalom! Megtekintés: 2078

2016. augusztus 31-én délután tartotta a Szilády Gimnázium hagyományos tanévnyitó istentiszteletét a református templomban.

Bödecs Pál  lelkész-főigazgató igehirdetését követően Tóth Péter missziói gondnok  biztató szavakkal köszöntötte a sziládysokat. Ezután Varga Judit gimnáziumigazgató tartotta meg tanévnyitó beszédét, melyben komoly  lelki útravalót  kaptak a diákok. Az igazgatónő beszédében ismertette az elmúlt év továbbtanulási eredményeit is. A 2016-ban érettségizett évfolyam több mint 80%-os továbbtanulás arányt ért el.  A  2016/17-es tanévet 115 elsős diák kezdi meg. Mind az ötödik, mind a kilencedik évfolyamon idén is két új osztály indult. A nyár folyamán elkezdték a díszterem felújítását, mely hamarosan elkészül, ősszel új sporthelyszínnel, egy kültéri kondi-parkkal gyarapodik az iskola. A tanévnyitó keretében tettek fogadalmat az új osztályok diákjai, valamint az ezévben kinevezett tanárok is: Kisföldi Melinda és Lipka Dorottya. A  tanévnyitó alkalmával adták át a "Pro Talento" díjakat Markó Viviennek (6.b) és Hegedűs Sándornak (12.a). 

Fényképek....

IGAZGATÓI BESZÉD:
Szeptember elsején több mint 600 diák kezdi meg tanulmányait a református gimnáziumban. Soha ennyien nem  tanultak még a Sziládyban.

Kedves megjelentek! Megint eltelt egy nyár, és holnaptól elkezdődik az új tanév. A januári évkezdéskor megszokott dolog, hogy sokan fogadalmakat, elhatározásokat fogalmaznak meg: abbahagyom a dohányzást, holnaptól minden nap lefutok 10 kilométert, nem eszem cukrot… ugye ismerősek az efféle fogadalmak? A diákoknak, tanároknak az augusztus vége szintén a fogadkozások ideje: megcsinálom a leckémet, minden nap tanulok, minden órámra pontosan beérek… s mint minden elhatározás, ezek is legtöbbször csak fogadkozások, nem pedig megvalósult döntések maradnak. Miért is van ez így? Miért legyen ez most is így? Ne hagyjuk! Segítsük egymást abban, hogy sikerüljön betartani a megfogadott változásokat: beszélgessetek arról, hogy ki milyen célokat tűz ki erre a tanévre! Hiszen, ha sikerül a célokat jól megfogalmaznunk és támogatást is kapunk egymástól, sokkal nagyobb eséllyel tudjuk azokat teljesíteni. Csíkszentmihályi Mihály, az Amerikában élő világhírű pszichológus professzor az egyik leghíresebb, a középiskolai tehetségígéretek alakulását vizsgáló tanulmányában többek között arra a következtetésre jutott, hogy egyrészt minden emberben van olyan képesség, ami ideális esetben, sok munkával és kellő figyelemmel kibontakoztatva tehetségnek minősül, másrészt a legtöbb azonosított tehetségígéret a középiskolás években elvész. Ennek okait vizsgálva Csíkszentmihályi professzor arra az eredményre jutott, hogy leginkább a belső motiváció, a döntés az, ami segítheti a tehetség kibontakoztatását. Hiszen minden igazi eredmény átlagosan mintegy 10 ezer óra gyakorlást, munkát feltételez! Gondoljunk csak az idei nyári Olimpia ragyogó sportsikereire. Hány óra, mennyi munka van a lenyűgöző teljesítmény mögött! Ezt csak akkor lehet elvégezni, ha az ember akarja, ha tesz érte - és persze ha ez neki örömet okoz. Ezért is bíztatok mindenkit arra, hogy vizsgálja meg a lelkét: mi az ő célja, mi számára a legfontosabb eredmény, amit el akar érni, tudatosan döntse el – és mi, többiek támogassuk őt ebben, segítsük át egymást a mélypontokon. Legyen a megannyi tehetségígéret megvalósult eredménnyé, örömteli sikerré! Legyen ez a mostani tanév egyik célja: minél többen érjük el, amit szeretnénk így év elején! 
Röviden nézzük meg, milyen is lesz ez a tanév – de mielőtt a ránk váró újdonságokat röviden lajstromba veszem, következzen előbb a nyári történések sora!  Tudjuk már a felvételi eredményeket, eldőlt, hogy a nálunk végzett diákok hol folytathatják a tanulmányaikat. A 12A osztályban a felvételre jelentkező diákjaink 81%-át, a 12B-ben a 75%-át és a 12C-ben a 86%-át vették fel a választott oktatási intézménybe: egyetemre, főiskolára vagy szakképzésre. Ez szép eredmény, remélem, ezt ebben a tanévben tovább növeljük majd.  Iskolánk szervezésében nyári tábor is volt a Szelidi-tó partján: 3 pedagógus 20 diákkal 5 napot töltött ott, sok élményben volt részük.  A Református egyház által szervezett sárospataki Talentum táborban ezen a nyáron 6 diákunk vehetett részt.  Az épületünkben a nyáron szokásos festési, állagmegóvási munkálatokon túl egy új tanterem és két öltöző is kialakításra került. A díszterem felújítása jelenleg is zajlik, ez várhatóan szeptember közepén fejeződik be. Október elejére egy szabadtéri
kondipark épül az udvarunkon, ezzel bővítjük a testnevelés helyszíneket. Az igényesen kialakított, tiszta épületet és környezetet most is köszönöm a fenntartónknak! Sikeres, élményteli gólyatáborunk is volt, a már megszokott helyszínen, Kunfehértón.  Idén 115 új diákunk van, akik már a gólyatáborban megkezdték a beilleszkedést, ismerkedést. Velük együtt több mint 600 diákunk lesz, ez pedig több mint eddig bármikor! Tudnotok kell, hogy egyre jobb eredmény kell ahhoz, hogy bejusson a Sziládyba egy diák. Ti, akik itt vagytok, legyetek erre nagyon büszkék és munkával, eredményekkel járuljatok hozzá iskolánk sikeréhez, jó hírnevéhez.  Új tanárok is érkeztek: ezúton is köszöntöm közösségünkben Szűcs Nórát, Czibolya Renátát, Viski Zoltánt, Viski Juliannát és Szűcs Erzsébetet. Oravetz Anett személyében újra van intézményi lelkészünk, amit most is hálás szívvel köszönök meg a fenntartónknak.  
Nagyon készülünk a 2017-es évre, hiszen a reformáció éve lesz ez. Iskolai témanappal, sok programmal emlékezünk majd erre. Fontos számunkra, hogy egyházi iskolaként a lelki nevelés fontos szerepet kap a munkánkban. Nagy hangsúlyt fektetünk a diákok segítésére, támogatására is. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a lehetőségeink szerint csökkentjük a diákság terheit és dupla órák kialakításával elértük azt, hogy kevesebb féle tantárgy lesz egy tanítási napon, így kevesebb féle órára kell majd pakolni, készülni. Talán ezzel kicsit lassíthatjuk a felgyorsult, rohanó életünk sodrását, talán így több idő jut az elmélyültebb tanulásra, együttlétekre. Sokat dolgoztunk azért, hogy a csengetési rendet is ehhez tudjuk igazítani. Ez még nem sikerült, de a szándékunk az, hogy a terhek csökkentése folytatódjék és élhető, barátságos, ugyanakkor a felnőtt életre jól felkészítő iskolaként működjünk. Mi, az iskolában dolgozó felnőttek erre szerződtünk, ezért dolgozunk!  Eredményes, sikeres, vidám tanévet, és áldást, békességet kívánok az egész iskolának. Legfrissebb híreink

További hírek