Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Gólyatábor - 2017

Archivált tartalom! Megtekintés: 661

100 résztvevővel zajlott le a gimnázium tanévkezdő közösségi tábora Kunfehértón augusztus utolsó hetében.

Hagyomány hogy a református gimnázium induló osztályainak diákjai gólyatáborban vesznek részt. Itt a sziládys gólyák megismerkedhetnek osztálytársaikkal, tanáraikkal, számos hasznos információhoz jutnak a gimnáziumról és tanévkezdésről. A programok része a reggeli és esti áhítat daltanulással. Számos játékos és sportos program tette változatossá a tábori programot, volt éjszakai túra, filmvetítés, kézműveskedés, osztálytréning, csapatépítés és táborzáró vidám osztálybemutatkozás is.

PÁL ESZTER GÓLYATÁBORI ÁHÍTATA

Textus: Zsolt. 33, 10-15

“Semmivé teszi az Úr a nemzetek tervét, meghiúsítja a népek szándékait. De az Úr terve örökké megmarad, szívének szándéka nemzedékről nemzedékre. Boldog az a nemzet, amelynek Istene az Úr, az a nép, amelyet örökségül választott. Letekint a mennyből az Úr, és lát minden embert. Lakóhelyéből rátekint a föld minden lakójára. Ő formálta mindnyájuk szívét, ismeri minden tettüket.”

Legelőször, azt szeretném kérni, hogy gondold végig, hogy mik is a te válaszaid a következő kérdéseimre és, hogyha szeretnél nyugodtan hangosan is válaszolhatsz,
- mikor fogalmazódott meg benned, hogy ide akarsz jönni a Sziládyba?
- Mennyi mindent tettél azért, hogy ez a terv megvalósuljon?
- Eddig minden úgy történt, akár ebben az egész felvételi folyamatban, vagy konkrétan ezen a gólyahéten, ahogyan elképzelted?

Én emlékszem a sajat gimis gólyatáboromra. Nagyon régen volt, ahogy számolgattam kb. 12 évvel ezelőtt. És nem a legideálisabb időszakban volt, mivel pont azokban a napokban költöztünk el a családommal 10 év után egy kis Borsodi faluból Kecskemétre. Ráadásul egy 3hetes zenés túrznézós táborból és emlékszem, ahogy kiszálltam az egyik kocsiból apukám áttett egy másik kocsiba és egyenesen a gólyatáborba vitt.
-    Ha őszinte akarok lenne, akkor ott sok mindent éreztem, de azt nem, hogy ez bármilyen nagyobb tervnek a része.
-    Inkább mérges voltam mindenkire, nem értettem semmit.
-    Viszont nem sok idő kellett ahhoz, hogy észre vegyem Istennek a kezét ebben az egészben.
    Például, hogy csak egy dolgot említsek, olyan baráti kapcsolatok alakultak ki, amire akkor szükségem volt és ami nagyon sokat hozzátett ahhoz, aki most vagyok és, amit Isten annyira mélyre alakított, hogy a mai napig tart. És így 12 év után pedig már tisztán látom, hogy Isten tervében és kezében volt az, hogy 13 évesen bekerüljek egy 6osztályos gimnáziumi képzésbe.

És nem tudom,
-    hogy te hogyan tekintesz most erre az egész új kezdetre, aminek most éppen a küszöbén állsz?
-    Nem tudom, hogy milyen érzéseid vannak?
-    Hogy mennyire élvezed, vagy hogy mennyire félsz ettől az egésztől?
-    Nem tudom, hogy mennyire látod tervszerűnek ezt az egészet.

Viszont van egy jó hírem, amit ebben az Igében is hallhattunk és, ami most neked szól ebben az izgalmas életszakaszodban:
-    “De az Úr terve örökké megmarad, szívének szándéka nemzedékről nemzedékre” 2 dolgot szeretném, ha ma este elvinnél a szívedbe:
Hogy ez a terv, ami az Isten terve nem egy véletlenszerű, folyamatosan változó, rugalmas és bizonytalan valami
- hanem egyrészt örök
- másrészt pedig ez a terv benne van Isten szívébe

Először arról gondolkozzunk együtt, hogy mit is jelent az, hogy örök?

- Ez lehet, hogy ez először neked a Zsoltáros túlzásának tűnik, hogy ahha, valami     nagy dolgot biztosan kiakart fejezni ezzel, hogy “az Úr terve örökké megmarad”, de     ez inkább egy ilyen költői túlzás.
- De lehet, hogy az fogalmazódott meg benned, hogy jó lehet, hogy igaza van a     zsoltárosnak, hogy létezhet valami olyan, hogy örök, de ezt annyira nehéz felfogni.
- Itt vagyok a 12-14 évemmel még azt is nehéz elképzelni, hogy előttem volt élet és     nem akkor kezdődött minden, amikor megnyílt a tudatom, ...olyan nehéz.

És, akárhogyan is vagy jelen, akármilyen kérdéssel ezekre a választ
-    Isten megszeretné és megtudja adni.
-    Ő megakarja neked mutatni, hogy milyen az örökké,
-    milyen az, amikor már kezdetektől fogva úgy tekint rád, mint egy hatalmas puzzle elengedhetetlen darabjára.
-    És Ő megakarja azt is mutatni, hogy Ő nemcsak a születésed előtt és a földi életedben nyújtja neked ezt az örök szeretetet,
    hanem itt valami sokkal mélyebb dologról van szó.  Ez a terv egy olyan örök terv, amiről Jézus gondoskodott a kereszten. Miattad, azért hogy örök életed legyen, mégpedig Jézus általi örök életed.

És ez tényleg nem egy változó dolog, mert ebből nem tudsz kiesni, nem tudod kivonni magadat,

És pont a második fontos dolog miatt van ez az egész, és ezt szeretném még, hogy megjegyezd ezen az estén
-    hogy pont azért nem tudsz ebből a tervből kiesni és azért nem tudod ezt felülírni, mert Isten örök szeretete az, ami benne tart, ami feltétel nélküli és nem személyválogató.
-    És Isten szeretete tökéletes szeretet, tökéletesen működik Mert Isten szívében van az egész léted minden pillanatával Isten szívében van az egész életed, ez a gólyatábor, a jövőd, a tanulmányod, egyszerűen minden.
-    Ez a szívének a szándéka, hogy itt legyél és 8 vagy 4 éven keresztül az Ő jelenlétében legyél, hogy hallj róla a hittanórákon, a templomban.
-    Ő az, akinek a szívének a szándéka, hogy el tudd fogadni egy szerető apukának, egy barátnak, egy társnak, akivel ezek a gimis évek is a legteljesebbek lesznek.

Nem tudom, hogy ez a jó hír egy teljesen új hír volt-e vagy már hallottad,
-    de akárhogyan is van, most szeretnénk neked lehetőséged teremteni arra,  hogy ezt az új és izgalmas szakaszát az élednek tudd Istennel elkezdeni, hogy elfogadd és befogadd ezt a jó hírt, hogy neki a legtökéletesebb terve a te életed és mindez benne van az Ő szívében hogy tudd Őt segítségül hívni, hogy legyen veled a következő években, segítsen és támogasson és, hogy minél inkább meg tudd Őt ismerni.
Ezt úgy szeretnénk, hogy történjen, hogy mi az ifi-zenekarral játszunk egy éneket,
-    ez alatt pedig megfogalmazhatsz bármit Istennek a félelmeidet, az örömödet, a háládat, bármit.
-    Miután eljátszottuk az éneket azt szeretném kérni, hogy együtt mondjuk az ÚrJézustól tanult imádságot, a miatyánkot.

Legfrissebb híreink

További hírek