Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Tanévnyitó istentisztelet - 2017

Archivált tartalom! Megtekintés: 797

2017. augusztus 31-én, délután tartotta a református gimnázium tanévnyitó istentiszteletét.

Az iskolazászló bevonulása után Édes Árpád elnök lelkész igehirdetését hallgathatták meg a résztvevő diákok, tanárok és szülők, majd Varga Judit gimnáziumigazgató tartotta meg tanévnyitó beszédét. Ezt követően a kinevezett tanárok, valamint az elsős diákok tettek fogadalmat. Az ünnepségen adták át a PRO TALENTO díjakat Markó Vivien és Sárvári Áron diákoknak. A tanévnyitó istentisztelet  az iskolazászló kivonulásával ért véget.

VARGA JUDIT GIMNÁZIUMIGAZGATÓ BESZÉDE

Szeretettel és tisztelettel köszöntöm megjelent vendégeinket, diákjainkat, tanár kollégáimat és a szülőket.
A nyár végén olvastam egy markáns véleményt egy újságban, miszerint nincs olyan normális ember, aki örülne, hogy vége a nyári szünetnek és elkezdődik az iskola. Nagyon egyértelműen fogalmazta meg, hogy miért is NEM kéne tartani tanévnyitó ünnepséget. Ez a megállapítás azóta is foglalkoztat engem. Több ismerőst, családtagot, kollégát meg is kérdeztem erről: tényleg nem örül senki a tanév elején? Tényleg olyan iszonytató probléma ez, hogy nem lehet értelmezni a tanévnyitó ÜNNEP voltát? Hogy az nem normális, hogy örömöt érzek? Valami baj van velem? Mert igen: én felvállalom, bizony már az első osztályba menet, 6 évesen éreztem az örömöt, sőt boldogságot. Izgatottan vártam, mit hoz nekem az ISKOLA. És ez az érzés most, ennyi év után sem változott bennem: minden augusztusban várom, hogy kezdődjön. Ha teljesen új helyen kezdem az évet, akkor azért; ha a már jól ismert közösségbe térek vissza, akkor azért.
Nagy megnyugvást jelent nekem, hogy ezzel a jóleső várakozással nem vagyok egyedül. A magán felmérésem eredménye szerint az emberek nagy része várja az iskolát és örül annak, hogy elkezdődik egy új tanév. Új ismeretek, új kalandok, új barátok jönnek, jöhetnek minden évben – és ez jó. Többször mondtam, le is írtam: azt szeretném, azon dolgozom, hogy a Szilády olyan iskola legyen, ahova öröm tartozni, ahol jó elkezdeni és folytatni az iskolát – akár szeptember 1-én is. Ezért dolgozunk mi felnőttek ebben az intézményben, és erre hívjuk, várjuk a diákokat és állandó szövetségeseinket: a szülőket. Ehhez kérjük Isten áldását, segítségét, megnyugtató jelenlétét.
Van tehát mit ünnepelni a mai alkalmon is. Illő és szükséges az ünneplő ruha, az énekek, a hála kifejezése. Jó ezt kifejezni a külsőségekben is, hiszen az igazán fontos dolgok megérdemlik, hogy megálljunk, elgondolkozzunk. Hogy megéljük, tudatosítsuk magunkban azt, amiben vagyunk. Ezért van hát, hogy ezt a 65-70 percet minden évben ideszánjuk: a tanév kezdetének megünneplésére.
Azok, akik már nem először vesznek részt tanévnyitó alkalmunkon, bizonyára észrevették, hogy a bevonulási rendben egy változást vezettünk be: az ünnep elején, a zászló előtt, mintegy azt vezetve érkezett meg a lelkész – mutatva ezzel az iskolánk alapját jelentő, Istenbe vetett hitet.
Kiderültek a felvételi eredmények, eldőlt, hogy a 2017-ben végzett diákjaink hol folytathatják a tanulmányaikat. Ebben az évben is ragyogó eredményeket értek el végzős diákjaink: a 12A-ban kettő fő kivételével valamennyi felvételre jelentkező diákot felvették, ez 92%-os eredmény, a 12B osztályból kilenc, a 12C osztályban négy diákunknak nem sikerült a felvételi. Azok, akik nem jutottak be a vágyott egyetemre, főiskolára, nagyrészt valamilyen szakképesítést adó képzésre jelentkeztek. Összesítve az évfolyam 81%-a jutott be az első helyen megjelölt, vágyott felsőfokú tanintézménybe, és mindössze 4fő, az évfolyam 5%-a marad itthon és készül a következő felvételi időszakra. Most is köszönöm az osztályfőnökök és a tanító tanárok áldozatos munkáját; egyben bíztatom a most 12-es diákjainkat a céltudatos, szorgalmas tanulásra, gyakorlásra, hiszen e nélkül nem érjük el a céljainkat.
Az épületünkben a nyáron szokásos festési, állagmegóvási munkálatok megtörténtek, tisztán és készen várjuk a diákokat. A sportudvarunk megújítási munkálatai még folyamatban vannak: épül a korcsolyapálya. Megnyitója, ünnepélyes átadása októberben, a reformáció 500. évfordulóján lesz.
A tanév céljául a közösségépítést és az egészségre való nevelést tűztük ki, idén ez lesz a fókuszban. Ezért is kezdtük a tanévre való felkészülést mi tanárok egy közös, kétnapos kirándulással; hiszen ahhoz, hogy az iskolában jó hangulat, egymást ismerő, tisztelő, egymásban bízó közösség épüljön, elsősorban a felnőtteknek kell jó csapattá válni. Amint az a facebookos képeken is látszik, a program jól sikerült; sok élmény, emlékezetes poén, a magasság közös leküzdésének öröme lett a miénk. Reggel egy szép, lélekemelő
áhítaton vettünk részt Kovács Teodóra lelkésznő vezetésével. Igét is kaptunk:
a 125. zsoltár első két versét:
Akik az ÚRban bíznak, olyanok, mint a Sion hegye, amely nem inog, hanem örökre megáll.
Az új tanévet érintő híreink közül kiemelem, hogy iskolánk iránt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. Három új osztályunk van 84 diákkal, akik a gólyatáborban már megkezdték a beilleszkedést, ismerkedést. Rajtuk kívül több osztályunkban új diákokat köszönthetünk. Örülünk Nektek, kívánom, hogy érezzétek jól magatokat ti is ebben az iskolában!
Új tanárok is érkeztek közénk. Ezúton is köszöntöm közösségünkben Bajnai Diánát, Denc Imrét, Igás Andort, Kinsztlerné Lázár Erzsébetet, Lakó Esztert, Maczkó Kornéliát, Palásti Károlyt, Pál Esztert, és Vas Hajnalkát.
Egy iskola személyekben (diákokban, tanárokban) minden tanévben változik, ez nem újdonság, de attól még jól felismerhető a hangulata, arculata és missziója. Nem változik, hogy minden változással együtt mi a Szilády Áron Gimnázium maradunk, ahol az ifjúságot, a jövőnket tanítjuk, formáljuk, neveljük.
A 2017/18-as tanévet megnyitom és ahogyan a református köszönés szól: áldást, békességet kívánok az egész iskolának.Legfrissebb híreink

2020-02-28 12:22:07

Iskolánkban is elkezdődött a kormány által indított Lázár Ervin Program

A program szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül minden, az 1–8. évfolyamon tanuló általános iskolai diák részére tanévenként egyszeri alkalommal ingyenesen biztosítja a színházi, tánc- és cirkuszi előadások, komolyzenei hangversenyek, illetve az őshonos állatok bemutatóhelyei látogatásának élményét.

Bővebben
További hírek