Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

56-os megemlékezés a Sziládyban

Archivált tartalom! Megtekintés: 402

1956-ra emlékeztek a sziládysok hétfőn reggel a református templomban. A 11. évfolyam a Terror Háza Múzeumba látogatott.

A megemlékezést Váczia Marianna tanárnő kezdte, majd diákok családjuk személyes 56-os élményeiről meséltek. A nagyszülők, dédszülők 56-os emlékeit osztályfőnöki órán is felidézték a tanulók. A 12. évfolyamos diákok Pajor Kálmánnak az 56-os emlékbizottság elnökének előadását hallgathatták meg a díszteremben. A 11. évfolyam október 17-én hagyományosan Budapestre látogat, ahol felkeresik a Terror Háza múzeumot.

Váczi Marianna tanárnő megemlékezése
"Itt vagyunk, emlékezünk.  Emlékezünk az 1956 őszén történt eseményekre. Azokra a napokra, amikor sokan hittek abban, hogy Magyarország kikerülhet a kommunista diktatúra szorításából. Meghatározhatja jelenét és jövőjét szabad akaratból, összefogással. Hittek benne, de nem tudták megvalósítani.  A történelemkönyveket lapozva részletes leírást kaphatunk arról, hogy mi miért és hogyan történt 61 évvel ezelőtt.  De megszólítanak-e minket a tények?  Eszünkbe jut-e az, hogy az akkori eseményeket átélő, egyszerű emberek között, ott voltak a mi rokonaink is. Szüleink, nagyszüleink, dédszüleink. Ami nekünk olvasott történelem, számukra megélt valóság. Olyan valóság, amiről sokáig nyíltan nem is beszélhettek. Mélyen magukba rejtve, súlyos lelki sebeket hordozva vagy megbékélve éltek tovább és vannak még sokan most is közöttünk. Legyenek most ők a középpontban, a mi szeretteink."

A Terror Háza Múzeumban járt a 11. évfolyam
"A Terror Háza most múzeum, de a XX. században a magyar történelem két szégyenteljes és tragikus korszakában is valóban a terror háza volt. 1944-ben a nyilas rémuralom idején ez az épület volt a „Hűség Háza”, a nemzetvesztő magyar nácik pártszékháza. 1945 és 1956 között pedig a hírhedt kommunista terrorszervezet, az ÁVO és utóda, az ÁVH rendezkedett be ugyanitt. Az Andrássy út 60. a rettegés és félelem házává vált. A múzeum a terror áldozatainak állít emléket, de mementó is, ami a terrorista diktatúrák rémtetteire emlékeztet." Mára már hagyománnyá vált, hogy a gimnázium 11. évfolyama ellátogat a Terror Házába, és így emlékezik meg az 56-os eseményekről. Mi se tettünk másképp: 2017. október 17-én ellátogattunk a múzeumba. A tárlat nagyon érdekes volt, sok új dolgot tudhattunk meg a nyilas, majd a kommunista rémuralomról. Beleláttunk az ÁVH rendszerébe, kicsit más szemszögből kaptunk betekintést az akkori hétköznapokba.  Nagy hatással volt ránk ez a látogatás, kicsit talán mindenki belegondolt, hogy mennyivel könnyebb és nyugodtabb most élni, mint egy diktatúra idején. Úgy érzem, hogy érdemes volt elmenni ide, rengeteg új élménnyel gazdagodtunk.
Tóth Kornél 11.d


Fényképek. a megemlékezésről...

Legfrissebb híreink

2020-02-28 12:22:07

Iskolánkban is elkezdődött a kormány által indított Lázár Ervin Program

A program szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül minden, az 1–8. évfolyamon tanuló általános iskolai diák részére tanévenként egyszeri alkalommal ingyenesen biztosítja a színházi, tánc- és cirkuszi előadások, komolyzenei hangversenyek, illetve az őshonos állatok bemutatóhelyei látogatásának élményét.

Bővebben
További hírek