Tehetséggondozás – sikeres pályázatok

„Alkossunk együtt! -STEAM projektek a tehetséggondozásban – tehetséggondozás a Szilády Áron Református Gimnáziumban” címmel nyerte el iskolánk a Nemzeti Tehetségprogram és az Emberi Erőforrások Minisztériumának 1,3 millió forintos támogatását.

Tehetséggondozó programunk célja egy komplex tehetségműhely működtetése volt, amelyben a természettudományi, informatikai és képző-iparművészeti  tehetségműhelyek tanulóit játékos robotépítési és programozási, digitális eszközökkel támogatott érdekes kísérletek megvalósításával, kooperatív csoportmunkák segítségével fejlesztettük. Az élmény- és alkotópedagógiára épülő, problémaalapú, kreativitást, társas készségeket fejlesztő műhelymunka során a tanulók különböző digitális eszközöket ismertek meg : szenzorok, programozható vezérlőelemek, LEGO robotok, robotépítő játékok, egyszerűen programozható ozobotok és drónok , melyek segítségével működő, interaktív modelleket készítettek (a jövő járművei, lakóházai, űrlények és robotok) s megtanulhatták a blokkprogramozás alapjait. A diákok kirándulás keretében ellátogattak a székesfehérvári Alba Innovár Digitális Élményközpontba, ahol 3D nyomtatási, programozási, robotika bemutatókon és foglalkozásokon vettek részt. A projekt LEGO robotika tematikáját Németh István és Gavlik Ádám, a modellek elkészítését és programozását Kovács Ibolya és Kardos Mónika tanárnők mentorálták.(NTP-MTTD-19-0234)
„Modern technológiával támogatott tehetséggondozás” címmel nyerte el iskolánk a Nemzeti Tehetségprogram é az Emberi Erőforrások Minisztériumának 1 millió forint értékű eszközfejlesztési támogatását. Tehetséggondozó programunk célja egy digitális tehetségműhely indítása volt, melynek modern eszközeit tudtuk megvásárolni: 3D nyomtató, lézervágó, micro-bit és szenzorkészletek, egyszerű robotikakészletek.
Digitális alkotó projektünkben nemcsak a hagyományos anyagokból s hagyományos eszközökkel történő alkotás technikáit, hanem digitális eszközök - 3D nyomtató, lézervágó-  kreatív alkotófolyamatokban történő használatát ismertettük meg a diákokkal. Az eszközök segítségével az önálló robotépítést és a programozás alapjait, a micro:bit szenzorkészleteivel okosházak építését valósították meg a diákok rendhagyó informatika és technika órákon, délutáni foglalkozások kereteiben. . A projekt két szakmai vezetője Kovács Ibolya informatika-technika és Kardos Mónika technika szakos pedagógusok voltak.
A projekt tapasztalataira és eszközeire építve illetve egy másik pályázati támogatás eredményeire alapozva alakítottuk ki iskolánk főépületében új digitális alkotóműhelyünket. A műhely a továbbiakban nemcsak szakköröknek, hanem a digitális kultúra, technika, természetismeret – s igény szerint további tanóráknak nyújt alkotó- és élménypedagógiai lehetőséget és módszertani segítséget. (NTP-TFJ-19-0011)
„Sz/építő művészet” – tehetséggondozás a Szilády Áron Református Gimnáziumban címmel nyerte el iskolánk a Nemzeti Tehetségprogram és az Emberi Erőforrások Minisztériumának 1 millió forintos támogatását. A projektben 20 tehetséges diák vett részt zenei és képzőművészeti felkészítő és alkotó foglalkozásokon. Andáné Vastag Andrea vezetésével a kórustagok több városi és iskolai rendezvényen egyházi és világi kórusműveket adtak elő. Külsős szakemberként Fehér Fedoszja zenepedagógus készítette fel diákjainkat vonós fellépésekre, mások Jakabfi Márta tanárnővel tűzzománc képeket alkottak. Kardos Mónika és Kovács Ibolya pedagógusaink mentorálásával a diákok városunk építőművészeti jellegzetességeit ismerték meg és dolgozták fel különböző technikákkal: 3D tollal, linómetszéssel, fotószerkesztéssel, airbrush festéssel, fa- és interaktív papírmakett készítésével. Az újonnak vásárolt eszközök és módszertani tapasztalatok továbbra is segítik művészeti csoportjaink változatos és színvonalas munkáját.(NTP-MŰV-19-0059)

Nem érhető el leírás a fényképhez.

A képen a következők lehetnek: , szöveg, amely így szól: „Nemzeti Tehetség Program”

Videó...Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!