A nyolc-évfolyamos képzési forma

 • Jobb teljesítményű csapatban könnyebb még jobb teljesítményt elérni. A hozzánk érkező diákok átlagos eredményei a legjobbak közül valók: válogatott, motivált diákjaink vannak. A jellemző tanulási attitűd a nyitottság, kötelességtudat, kíváncsiság. Ez a szemlélet jellemzi az osztályközösségeket már kezdettől fogva.
   
 • Serdülés érzelmi biztonságban. Évek óta megfigyelhető, hogy a sziládys diákok serdülése kitörően látványos. Számunkra ez jó jel: lázadni ott tud és mer a gyermek, ahol szabad neki, ahol lehet szava, ahol számításba van véve. Elengedni ott tudjuk magunkat, ahol „otthon” érezzük magunkat, mert alanyi jogon otthon lehetünk, anélkül, hogy attól kellene rettegnünk, hogy a véleményünk miatt kirekesztést kapunk.
   
 • Van időnk megismerkedni még a kamaszkor előtt: minden emberi kapcsolatban nagyon fontos az elfogadás. Csak attól tudok kérni és elfogadni valamit, akit ismerek és elfogadok. A nyolcévfolyamos képzés első éveiben a családok és az iskola, a tanárok és a diákok alaposan kiismerhetik egymást. Ezt szolgálja a sok közös program, a szülőkkel közösen kitalált szülő-tanár találkozó, a tanyabemutatók sora, az erdei iskolák. Ezek során az esetek döntő többségében erős kötődés alakul ki a szülők-diákok-tanárok közösségében. Bár így is nehéz helyzeteket hozhat a serdülés, mégis, a tapasztalatok alapján szeretettel és elfogadással tudjuk kísérni a gyerekeket a konfliktusok közben is, és nagy örömmel látjuk a fejlődésüket. Támogatva figyeljük, hogyan bomlik ki a személyiségük a szemünk előtt.  
   
 • Kooperáció. A tanyaprojekt kapcsán és az iskola általános pedagógiai elvei alapján is elmondható, hogy a Sziládyban együttműködés nélkül nincs nyolcévfolyamos képzés. Együttműködés nélkül pedig nincs ideális jövő, még társadalmi szinten sem.
   
 • Tabula rasa, már korai életkorban. Esetlegesen előforduló alsós rossz élmények, tanulmányokban kialakuló hiányosságok, szociális területen történő kisebb-nagyobb traumákat nem cipel a gyermek még 4 évig, hanem tiszta lappal indítja a felső tagozatot. Minél korábban kezdhet újat, annál kevesebb ideig cipeli a problémákat.
   
 • Az új tanári szakmai kompetencia más szemüveggel lát rá a gyermekre. Itt több a szaktanár, több a csoportbontás, több szem többet lát alapon, amit az alsós pedagógus esetleg nem vett észre, azt másvalaki nálunk korán észreveheti, és korrigálhatja, vagy éppen ellenkezőleg, a jó képességeket még tovább fejlesztheti kiterjedtebb eszközökkel. (pl. tehetséggondozás, szociális segítés – EGYMI és/vagy egyház). Így a felzárkóztatás is gyorsabb, és a tehetség kibontakozása is előbb kezdődhet.
   
 • A kamaszkor érzelmi biztonságban telik, nincsen stressz az iskolaváltás kényszere miatt.
   
 • A kicsik, főleg az ötödikesek nálunk mindig kitüntetett helyzetben vannak: várjuk és jó szívvel fogadjuk őket. Az első, júniusi szülői értekezleten a nagygimnazisták vezetik őket körbe, és foglalkoznak velük, amíg a szüleik az osztályfőnökkel vannak. A gólyatáborban ez a kapcsolat tovább erősödik, hiszen ott is nagyobb diákok is vannak velük. Az ekkor született új ismeretségek később is folytatódnak: a folyosón, vagy a könyvtárban és a menzán már üdvözlik egymást a diákok. A tanulószobán rendszeresen korrepetálják a nagyobbak a kisebbeket – sokszor ügyesebben, jobban tanítják egymást, mint a tanárok!
   
 • A kisgimnazista osztálytermek a földszinten vannak, ahol közelebb vannak a felnőttekhez és persze az udvarhoz is. Itt szabadon játszanak, labdáznak a szünetekben, az ügyeletes tanárok felügyelete alatt. Nyugodt szívvel ki tudjuk jelenteni, hogy biztonságos, barátságos hangulat veszi körül a diákjainkat, egymást is támogatják, és segítik.
   
 • Az egyik legfontosabb feladatunk a tanulási technikák megtanítása, kialakítása. Ezt tanév eleji tanulásmódszertani órákkal segítjük, de a tanítás közben is figyelünk erre.
   
 • Törekszünk arra, hogy megismerjüka hozzánk kerülő gyerekeket. Ezért is van minden 5. és 6. osztályban erdei iskola, ahol 3-5 napon keresztül az osztályfőnök és a természetismeret tanár van a diákokkal. Közösen tanulnak és töltik azt a pár napot. Sok élmény, izgalom, és érdekes program segíti a tananyag elsajátítását és a közösség alakulását ilyen alkalmakkor is.
   
 • Fontos feladatunknak tartjuk, hogy a pályaválasztási döntésben segítséget adjunk. Ezért nyolcadik osztályban témahetet, 9-12. osztályban témanapot szervezünk ezzel kapcsolatban. A diákokhoz olyan szakembereket hívunk, akik az általuk kiválasztott foglalkozást űzik, illetve a nyolcadikos diákjainkat elvisszük cégekhez 1-1 napra. Így a szakmák képviselőitől első kézből kapnak információt arról, ami őket igazán érdekli. Sok esetben ez a tanuláshoz is elegendő motivációt ad, és a döntés után még ez is könnyebben megy.
   
 • A szülőkkel szorosan együttműködünk: tudjuk és tapasztaljuk, hogy nélkülük nem tudjuk a gyerekeiket nevelni, tanítani. Az osztályközösséghez tartozó szülők egymással is jó kapcsolatban vannak, ami további erőforrást jelent. Egy nagyon aktív és támogató szülőcsapat a stratégiai megújításban is részt vett. Ők azóta is segítik a munkánkat, amit ezúton is köszönünk nekik.

 

További olvasnivaló: Projektek a tanulásbanFigyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!