Matematika

A matematikát tanító munkaközösség egy összetartó, egymást segítő kollektíva, akik elkötelezett hívei az élmény-matematikának. 2013 óta minden évben legalább 50 fővel veszünk részt a Medve Szabadtéri Matematikaversenyen, ahonnan már több alkalommal tudtunk elhozni különféle nívós díjakat, és a szabadtéri matekozást az iskolánkba is bevezettük. A versenyt szervező Matematika Összeköt egyesülettel is jó kapcsolatunk van, több programban is együtt működünk.

Első/korai felhasználói vagyunk az Akriel matematikai szoftvernek

Minden évfolyamon van tehetséggondozó szakkör, Gazdagító program, melyeken rangos matematika versenyekre készítjük fel diákjainkat. Az eredmény nem marad el, hiszen az utóbbi években több országos döntős helyezéssel büszkélkedhetünk például a Varga Tamás vagy az Arany Dániel Matematikaversenyekről. A Dürer Matematika Csapatversenyről országos 1. és 4. helyekkel térhettek haza diákjaink, ezen kívül rendszeresen dobogós helyezettjei vagyunk a Református Iskolák Országos Matematika Versenyének, sőt 2019-ben sikerült elhozni a csapatban első helyért járó vándorserleget is.

A frontális oktatáson kívül igyekszünk számos innovatív módszerrel színesíteni a matematika tanítást: három éve előfizetői, első/korai felhasználói között vagyunk az Akriel matematikai szoftvernek, mely még ritka kincs a hazai iskolákban. Legfőbb előnyei, hogy a diákoknak azonnali visszajelzést ad a megoldott feladatokra, továbbá a megszerzett csillagok és az egymáshoz viszonyított eredmények összehasonlítása motiválólag hat a diákokra. Akár egy számítógépes játék! Nem csak házi feladatra, hanem órai munkára is kiválóan használható, és mindenki a saját tempójában tud haladni, így megvalósul a differenciálás elve is a program segítségével. A grafikája jól kidolgozott, a Z generációnak igen vonzó ez a modern oktatási eszköz."

Gyakran alkalmazzuk ezenkívül is az alternatív oktatási módszereket, vagy éppen az iskolaudvaron, plédekre ülve, kiscsoportokban dolgozzuk fel a diákokkal a mindennapi élethez köthető matematikai fogalmakat. Fontos nekünk a diákok aktivitása és a munkájukra érkező azonnali visszajelzés is, ezért gyakran használunk olyan IKT eszközöket és szoftvereket, melyek erre alkalmasak, mint például a Plickers vagy a Kahoot. Diákjaink szívesen használják őket órán akár egyénileg, akár csoportban.

A lemaradó diákjaink számára lehetőséget biztosítunk felzárkózásra korrepetálás formájában, vagy Diákorep keretében. A Diákorep-ben többek között matekban kiváló diákok korrepetálják társaikat, akár más iskolák felzárkózásra szoruló tanulóit igény esetén.

Iskolánkban 9. évfolyamtól matematika tagozatot lehet választani, ahol az óraszámok 11-12. évfolyamon már heti 6, heti 7-re emelkednek. A versenyfelkészítő szakkörök és gazdagító program óráival együtt a matematika iránt érdeklődő, tehetséges diákok akár heti 10 órában is foglalkozhatnak kedvenc tantárgyukkal! Nem tagozatos diákjainkat alapórában heti 4 órában tanítjuk. Emellett 11. évfolyamtól választható a matematika fakultáció, amit azoknak javaslunk, akik szeretnék elsajátítani az emelt szintű matematika tananyagot, viszont nem szükséges számukra az emelt szintű érettségi.

Diákjaink szép eredménnyel teljesítenek az érettségi vizsgákon és megállják helyüket a felsőoktatásban.

További képekFigyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!