Hittan

A Kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnázium református egyházi fenntartású iskola, ahogy már a neve is jelzi. Természetesen ettől függetlenül nem csak református diákok tanulnak itt.

Mert a lélekből indul ki minden

Az intézmény iskolalelkésze Arany-Michels Tímea. A gimnázium oktatásában hangsúlyos szerepet kap a vallás és hittanóra. Heti két órában van oktatás, ami sok mindent rejt magában. Nem csak református hittan van, hanem római katolikus, evangélikus és baptista hittanoktatás is folyik.

A tanórákon kívül egyéni találkozások, lelki beszélgetéseken is szó esik a keresztyén értékek elsajátításáról, az iskolában való szeretetteljes légkör kialakításáról. Minden hétfőn reggel áhítattal kezdjük iskolai hetünket, ez a járvány időszakában az iskola rádióján keresztül valósult meg. Így azonban az iskola youtube csatornáján is nyomon lehet követni, esetleg újra meghallgatni a hétindító igei üzenetet. Honlapunkon egyéb egyházi rendezvényekeinket is nyomon lehet követni.

A hitoktatás legfontosabb feladata, hogy megmutassa, milyen jó dolog az Isten követése. A nehéz időszakokban, a kamaszoknak főleg nagy erőt ad, hogy hallhatnak arról, milyen nagy segítség Isten irgalmas szeretete. Ezt szeretnénk felekezeti megkülönböztetés nélkül továbbadni, erősíteni a keresztyén értékrendek alapján.

Ifjúsági alkalmakat is szervezünk, ami heti alkalommal kerül megrendezésre, közös énekléssel, majd beszélgetéssel, igeolvasással, elcsendesedéssel, de azért sok nevetéssel is! Erre hívogatunk hatodik évfolyamtól minden kedves tanulót! Fontos az egyházba való betagolódás, erre is ösztönözzük őket.

Reménységünk van afelől, hogy munkánkat, szolgálatunkat megáldja az Isten és segít a fiataloknak Isten felé közeledni, megismerni Őt.

Kérdések és válaszok diákoktól

Mivel találkozol a hittanórán?

Tolerancia, elfogadás, nyitottság, meghallgatás. Önismeret, reflexió, belső fejlődési lehetőség.

Életszerűség, nehéz élethelyzetben segítés, kérdésekre adott valós válasz.

1. Mit ad nekem a hittan óra?

A hittan óra lelassít és külön időt ad, hogy Istennel, Istenről beszéljünk, minden szégyen nélkül. „Pihenő időt”, nyugalmat, megkönnyebbülést, boldogságot, vidámságot, tudást, alapismeretet, értékrendet, szeretetet, védelmet, önismeretet, az órán való imádkozás lehetőségét, támogatást, regenerációt, gondolkodási teret, jobb kedvet, egymás elfogadására való készség tanulását, gyakorlását, reményt, bátorítást.

A NYUGALOM, és a HIT „tanulása” szinte minden osztályban megjelent.

HITET AD ÉS AZT, HOGY ISTEN TUDOM, HOGY LÉTEZIK! JÉZUS IRÁNTI SZERETETEMET ERŐSÍTI! HIT NÉLKÜL NEM ÉLHET AZ EMBER!

2. Miért szeretem a hittant?

Mert: kikapcsol, sokat lehet a történetekből, filmekből tanulni, nem stresszesek az órák, játékosan tanulhatunk érdekes témákat, sokat beszélgetünk, közösségi élmény imádsággal, megtanít bízni és megnyugtat, az egyenlőség miatt(itt fontosnak érzem magam), családias a hangulat, értelmes dolgokról lehet őszintén beszélni, erősíti az önbizalmamat,

mert nem kell azon gondolkoznom, hogy mi a helyes megoldás, hanem lehetek őszinte, és kimondhatom, amit ténylegesen gondolok,

Ezen az órán megkérdezik, hogy hogy vagyunk és ez jó, mert figyelnek ránk. Problémákkal foglalkozunk főleg most.

Összeségében:

-egyenlőség-őszinte véleményalkotás-fontosnak érezhetem magam-nincs stressz-nyitott és biztonságos beszélgetések, érdekes témákról-útbaigazítás-Isten felé való közeledés-kellemes, családias hangulat, tanulással is.

3. Mi az, ami miatt ajánlanám az egyházi iskolát?

Nagyobb erkölcsi támogatás, aki komolyan veszi a hitét, itt egyszerűbben beépülhet(?)-szerintem itt az elfogadásról írt-, igényesebb az oktatás és a rend, szabályok vannak, ezeket megtanuljuk, nem sok a heti kettő hittan óra, még annak sem, aki nem vallásos, jó a közösség, BIZTONSÁGBAN ÉRZEM MAGAM, kedvesek az emberek, sokat tanulhatunk és okosak leszünk, nagyobb a fegyelem, mint máshol, a hittan órák segítenek minket, rendesek a tanárok, MERT SZÉP, AHOGYAN EGYMÁSNAK KÖSZÖNÜNK, a tanárok sokkal humánusabbak itt, mindig van segítség, kultúrát tanulunk, modern, segítik a diákokat a céljaik elérésében, (egy tanuló írta, hogy jók a reggeli áhítatok😊), több figyelmet kapunk, mert hit kell a gyereknek, jó légkör, figyelnek az ember lelki világára és hagynak kibontakozni, nagyobb a tisztelet, megtanít arra, hogy még jobban szeressük és tiszteljük egymást, legyünk odaadóak és figyelmesek-erre tanít a hittan is, a tanárok nem „trék”.

Ezek nagyon sokszor előfordultak:

-biztonság,- jó közösség,-jó hangulat,-remek lehetőségek,-megbízhatóság,-alapvető erkölcsi szabályok, alapok, -jobban lehet tanulni a hittant,-Isten útjára terel,-színesebb, szélesebb látókör,-erkölcsi támogatás a tanárok felől.

További képek

 Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!