Magyar nyelv és irodalom

A magyar nyelv és irodalom tantárgy nemcsak ismeretátadásra alkalmas, hanem szellemi, erkölcsi örökséget hagyományoz, fejleszti a szépérzéket, az ítélőképességet, az erkölcsi érzékenységet. A humán tárgyak egyikeként a tantárgy keretein belül foglalkozunk művészettel, kultúrával, s figyelünk arra, hogy az alkotásokkal történő munka során diákjaink önmagukhoz is közelebb kerüljenek, jobban megértsék a körülöttük lévő világot.

„Nyelvében él a nemzet!”

Már 9. évfolyamtól indítunk a gimnáziumban humán tagozatot. Az itt tanulók a magyar nyelv és irodalom tantárgyak mellé egyéni választás szerint a 10. évfolyamon  más tagozatos, a 11. évfolyamtól fakultációs tantárgyat választhatnak.

Számunkra fontos, hogy a tanulás örömforrás legyen: tanáraink a tantárgyban rejlő óriási lehetőséget módszertani gazdagsággal teszik elérhetővé diákjaink számára. A frontális módszerek mellett a kooperatív eszközök is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. A tanórákon kívüli programjainkat, műsorainkat is igyekszünk élményszerűvé varázsolni. Lehetőséget teremtünk arra, hogy érdeklődő tanulóink szabadidejükben kapcsolódhassanak ehhez a tudományterülethez, ezért rendszeresen szervezünk színház- és múzeumlátogatásokat.

Szeretnénk, ha fiataljaink egyre többen és egyre többet olvasnának, és nem csak kötelező olvasmányokat. Ennek apropójából szerveztünk beszélgetést Szabados Ágnessel, a Nincs Időm Olvasni Kihívás szervezőjével, az RTL Klub műsorvezetőjével a gimnázium könyvtárában.  A kisebbekre gondolva, egy előadás keretében, itt volt körünkben Bajzáth Mária, mesepedagógus, aki a díszteremben tartott interaktív foglalkozást.

Nekünk minden gyermek fontos: a lemaradó, fejlesztésre szoruló diákokhoz ugyanolyan odafigyelő szeretettel fordulunk, mint ahogy a tehetséges tanítványainknak is teret adunk, hogy szárnyalhassanak.

Nagyon büszkék vagyunk a versenyeredményeinkre is:

Friss eredményünk

 A 10.b osztályos Markó Vivien, Patai Alexa, Bata Vince, Horváth Marcell alkotta csapat Bács-Kiskun megye legjobbjaként a verseny HUNNIA körzetében a 8. helyen végzett a Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyen.

A korábbiakból válogatva

Szélig Attila OKTV- Magyar nyelv- 35. hely

Kiss-Pető Apor – Írj levelet Kazinczy Ferencnek!-országos verseny 1. hely

Bata Viola- Ilovai Noémi- Kovács Viktória- Krizsán Laura- Nemzetiszínháztörténeti Vetélkedő –országos verseny 3. hely

De mindennél többet ér diákjaink véleménye, visszajelzése, amely irányt mutat, és bátorítást ad nekünk.

Így látják a magyart ők - diákvélemények

„Nagyon szép szó a "figura etymologica"; az érettségin bizony hasznát is veheti az ember. Sokkal hálásabb vagyok azonban azért, hogy négy évig egy olyan gimnáziumba járhattam, ahol azt is fontosnak tartják, hogy elgondolkodjunk a műveken, mit jelent számunkra az adott alkotás. Nem csak komplexen átlátni a tanultakat, de beleképzelni magunkat az írók és a költők életébe, egy meghatározott korszakba – ez az igazi magyaróra. Ezen titkos receptet követvén érik el a Sziládyban, hogy a diák valóban elsajátíthassa, mit is jelent a „[…] küzdj és bízva bízzál!”.

Szélig Attila (öregdiák)

„A saját érzéseimet láthattam viszont egy-egy műben egy költő vagy író mondatain keresztül, megismerkedhettem élethelyzetekkel és tulajdonképpen a legtöbb tanácsot - ha közvetett módon is, de - itt kaptam az élethez.”

Tóbiás Anna (öregdiák)

„Eljutottam a Nemzeti színháztörténeti Vetélkedő döntőjére, most pedig arról tanulok, ami igazán érdekel (a dráma és a színház), ezen az úton pedig a Szilády magyarórái indítottak el.”

Krizsán Laura (öregdiák)

„A gimnáziumi magyarórák mindig oldott légkörben teltek, ahol az ember megoszthatta gondolatait és széles ismereteket szerezhetett, valamint színes rendezvények gazdagították a tanév rendjét. Az évek során tanultak biztos alapot képeznek egyetemi tanulmányaimhoz.”

Kiss-Pető Apor (öregdiák)

„Nekem nagyon tetszett a tesis feladat. Népmesebeli pályát hoztak létre nekünk."

Fábián Zora Hilda (5.B)

A magyarórákon megosztjuk egymással a gondolatainkat, véleményünket, elmélkedünk egy-egy műről, szerzőről és néha még az adott kor, korszak hangulatát is átvesszük.

Kubas Panna Eleonóra (10. C)

„Gimiben nagyon szerettem a magyar tantárgyat, mert kultúrára tanított és az anyanyelvem szeretetére, kaptam tőle sok-sok zseniális olvasmányt, kritikus gondolkodást, szélesebb látókört, nagyszerű versenyekre mehettem és olyan élményeket tapasztaltam általa, amelyek alapjaiban határozták meg a személyiségem fejlődését.”

Bata Viola (öregdiák)

„Örülök, hogy az itt tanító tanárok iskolán kívüli programokat is szerveznek: pesti színházak.”

Bartus Edmond (12. C)

„A János Vitéz Látogatóközpontban jártunk, ahol bemehettünk egy olyan szobába, ahol óriásokat dobálhattunk kövekkel - mint János vitéz."

Mészáros Janka (6.A)

„Ünnepeinket rendhagyó módon ünnepeljük, jó szerepelni bennük.”

Csonka Viktória (12. B)

„Jó a csoportom, és ezért a hangulat is magyarórákon.”

Krizsán Dalma (12.C)Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!