A tananyagban lenne a helyük - Vállalkozókészség és vezetési stílusok

Vajon mennyire motivált ma egy középiskolás diák, ha egy iskolai projektről van szó?Tudja-e, a tanár, hogy miként támogathatja őt?

Tenerifén idén augusztusban az Erasmus + programnak köszönhetően egy tanártovábbképzésen vettem részt. A téma bár lehet, hogy első olvasatra távol áll a tanítástól, valójában nagyon is beépíthető és alkalmazható, sőt szerintem elengedhetetlen.

A munkaerőpiac magas követelményeket támaszt. A vállalkozókészség mellett, a kockázatvállalás, a problémamegoldás, a kritikus gondolkodás, a kreativitás képességét is alapvetőnek tekinti. Így jogosan merül fel a kérdés, vajon felkészítjük-e a diákokat az iskolában ezekre a kihívásokra.

Ez a hiánypótló kurzus végigvezetett egy úton olyan megállókkal, hogy óhatatlanul végig kellett gondolnom, vajon én hol tartok. Mennyire vagyok én vállalkozószellemű, tudom-e, milyen kompetenciaterületeket kell fejlesztenem még, miben vagyok jó?Tudok-e kilépni a keretekből, át tudok-e látni és fel tudok-e építeni egy üzleti tervet? Milyen vezetési stílusokkal találkoztam, hogyan kell egy csapatot jól vezetni?
Ezeket a kérdéseket a diákoknak is fel kell tenni és egy iskolai projekt vagy egy csapatfeladat alkalmával rávezetni, megtanítani őket, hogyan fejlődhetnek.

A kurzus során a példákat a való életből vettük és ez éppen ezért volt hiteles. Ez tudná a diákokat is segíteni. Például a természetből! A kanadai vadludak azért tudnak olyan hatalmas távokat megtenni, mert rendkívül jó csapatjátékosok. A vezérliba nem egyedül vállalja magára a csapat vezetését, hanem a libák egymást váltják az út során, hiszen a legnehezebb dolga az élen repülő libának van. Egymást támogatva, segítve jutnak el a célba.

Gyakran csak olyan apróságon múlik a cél elérése, hogy az elérhetetlen, túl általános és távoli. A SMART goals vagyis Okos cél elnevezésű technika, nagyon precíz célmeghatározásra ösztönöz. Ha szeretnénk valamit elérni, szükség van arra, hogy specifikus, mérhető, megvalósítható célt tűzzünk ki magunk elé, melynek konkrét határidőt is szabunk. Ezt a célkitűzést folyamatosan ellenőrizzük, hogy lássuk, hogyan haladunk a megvalósítás felé.

Ha kipróbáljunk, rájövünk, hogy mindez nem is olyan egyszerű, de tanulható. Ahogyan az is, hogyan építsünk fel egy vállalkozást és hogyan működtessük. Egyszerű gyakorlatok segítségével azt is elsajátíthatjuk, hogyan kell megszólalni közönség előtt, mi az asszertív kommunikáció lényege és milyen a jó vezető.

Nem tudom eleget hangoztatni, hogy milyen nagy lehetőség lenne ez a diákok számára, ha már középiskolában találkoznának ilyen gyakorlatokkal, ilyen ismeretekkel.

Remélem, hogy a jövő elhozza ezt a fordulatot és végre közelít az iskola a valósághoz.



Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!