Bologna különlegességei

Erasmus+ program jóvoltából járhattam először Olaszországban.

Taskovics Zsolt vagyok a KRK Szilády Áron Gimnázium és Kollégium egyik angoltanára. Szeretném megosztani az élményeimet, amelyeket az idei július harmadik hete tartogatott számomra.

A fent említett tanártovábbképzés szervezésében, illetve gimnáziumunk vezetőségének jóvoltából, a sikeres pályázat azt jelentette, hogy elutazhattam Olaszország egyik legszebb városába, Bolognába. Nagy várakozás előzte meg az utazásra való készülődést, hiszen saját autóval utazhattam, ami a 900 km távolság miatt nagyon különlegesnek is tűnt.

Megérkezés után már látszott, hogy mennyire egyedi és alig összehasonlítható látványt nyújt majd a város. Különleges érzéseket adott Emilia-Romagna régió székhelye, a Pó-síkságon elterülő hetedik legnagyobb olasz város, ami Európa első egyetemi székhelye is volt a 11. században. Az óváros egyedisége és különleges vörös színei, a rengeteg középkori épület több, mint 38 km hosszan elnyúló boltíves árkádjaival és megmaradt két hatalmas tornyával (Asinelli, Garisenda), ill. régi egyetemi épületeivel valóban érdekfeszítő élményt nyújtott. A szállás helye: Camplus Bologna Bononia egy igazi egyetemi szállás volt, ahol a képzést is tartották. Modern és jól felszerelt környezetben tudtunk új dolgokat tanulni egy olasz előadó jóvoltából. ’Effective Group Management in education: building teamwork among students’ - „Hatékony csoportirányítás az oktatásban: csapatmunka építése a diákok között” címmel vettem részt az ötnapos továbbképzésen.

Sikerült szakmailag fejlődni az új ismeretek megismerése, elsajátítása után. Elmélyíthettem ismereteimet, hogy mi a csoport és csapat fogalmainak tartalma. Az előadó irányításával a résztvevőkkel együtt mi is általában 4-5 fős csoportokba lettünk sorolva és így közelről megtapasztalhattam, hogy mi szükséges a hatékony csapatban való együttműködés eléréséhez. Fontos volt látni a csoportdinamikát, hogy miként lesz alakuló csoportból egy normákat megosztó és elfogató és együttműködő csapategyüttes.

Jó volt megismerni és gyakorolni a különböző szerepeket a csoportmunkákban a hatékonyabb csapatépítés megvalósítása kapcsán. Egyéni és közösségi szükségleteket kihangsúlyoztuk a csoport létrejöttében. Tudatosult, hogy milyen típusú vezetői stílusok (Goleman) vannak. Hangsúlyossá vált számomra, hogy a tanár szerepe mennyire fontos abban, hogy a tanulási folyamatban töltse be a „coaching” szerepkört is türelmesen, amiben folyamatosan a növekedésorientált szemlélet szerint fejlődhet a tanuló a csoportban is. Mindemellett, építő jellegű visszacsatolással fontos támogatni, ellenőrizni a csoport munkáját, ill. engedni, hogy a tanulók egymás munkáját is figyelemmel kísérjék és értékeljék.

Hozzájárultam az elméleti részek gyakorlatba való átültetésének. Interaktív és együttműködő tanulási környezetben motiváltan részt vállaltam a csoport-, ill. csapatépítés mozzanataiban.

Az ellenőrzés és visszacsatolás során minden új nap ismétléssel és az előző nap összefoglalásával kezdődött, amelyet csoportmunkában közösen végeztünk; ezzel is kihangsúlyozva a megszilárdítás elméleti és gyakorlati formáit az eredményesség érdekében.

Az oktatások délelőtt folytak, amelyek belefolytak kissé a délutánokba is, de volt természetesen lehetőség arra is, hogy szervezett keretekben vagy egyedül is, a nagy meleg időszakokat elkerülve, főleg koraeste, felfedezzem a környéket. Néhány nagyon különleges helyszínt szeretnék megemlíteni: a már fent említett „Two Towers” (két nagy torony) a 12-14. századból; Piazza Maggiore (Bologna főtere) a San Petronio bazilikával 1390-ből, ami az ötödik legnagyobb ilyen épület Olaszországban. Ha IV. Piusz pápa nem ellenezte volna Bologna előretörését abban az időben, akkor lehet, hogy nem Rómában (Vatikánban) lenne most a legnagyobb bazilika, hanem Bolognában. Egyébként a világ legnagyobb épületen belül megalkotott napórája a San Petronio-ban található. Továbbá, mindenképp fontos tudni, hogy 1088-ban itt történt az első európai egyetem megalapítása.

Megnézhettem az „Archiginnasio” korábbi egyetemi főépületet 1562-ből, nagyon szép belső kerengővel, udvarral és freskókkal. Az első egyetemi boncasztal is innen datálódik 1637-ből. Személy szerint különleges látványt nyújtott még a dombtetőre épült „Saint Lucia” templom, mivel az oda vezető út és séta nagyon hosszú árkádok alatt történt. Emellett, a Bologna Nemzeti Galéria jelentett nagy élményt, mert Raffaello, Giotto, Reni, Carraci, és El Greco képeiben is gyönyörködhettem. Aki ellátogat Bolognába javaslom, hogy nézze meg az ottani „kis Velencét” is, hiszen a városon átmenő Reno folyó hasonló körülmények között házak közvetlen közelében kanyarog és kissé Velencét idézi. Végül, de nem utolsósorban az ételről is kell beszélni. Muszáj volt megkóstolni az eredeti bolognai szószt, tésztát és tortellinit, amit egy kis utcai étteremben tettem meg nagy örömömre. Ha tehetném, akkor minden bizonnyal a jövőben is ellátogatnék ebbe a csodálatos városba, hiszen lett volna még sok egyéb látnivaló.

Itt szeretném megköszönni még egyszer az iskolánk vezetőségének és kollégáknak is, elsősorban Szabó Ferencnek, illetve a Tempus Közalapítványnak is, hogy lehetővé tette számomra és támogatta kiutazásomat. Természetesen mindenkinek jó szívvel ajánlom Bologna meglátogatását.



Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!