CLIL továbbképzés Izlandon

A CLIL, azaz a Content and Language Integrated Learning - a tartalmat és nyelvet integráló tanulás - egyre nagyobb szerepet kap a modern tanításban. Milyen készségeket fejleszt és milyen módszereket alkalmaz?

Az internetnek köszönhetően egy olyan globális világban élünk, ahol az angol nyelv ismerete kulcs a tudásszerzéshez, a szórakozáshoz és akár a kapcsolattartáshoz is. Természetesen bármely idegennyelv elsajátítása új világot és lehetőséget nyit meg beszélője számára. A diákok sokkal magasabb szintű nyelvhasználók lehetnek, ha tantárgyi tartalmakat is tanulnak az adott célnyelven. Ez lehet irodalomhoz történelemhez, természettudományos tantárgyhoz kötődő, megvalósulhat egy iskolai projekt vagy akár egy Erasmus+ diákmobilitás keretében. Történelem-angol szakos tanárként szeretnék nagyobb jártasságot szerezni a CLIL módszertanában, ezzel a céllal választottam ezt a tanár továbbképző kurzust. Helyszínként a választásom az izgalmas látnivalókat kínáló Izlandra esett.

A tanfolyam programja július 23. vasárnap délután kezdődött, ezért a kiutazást szombatra kellett szerveznem. A délelőttömet egy előre lefoglalt, bálnanéző hajózással töltöttem. Szenzációs élmény volt, vonuló csukabálnákat és játékos északi delfineket is láttunk.

A délután egy közös orientációval és egy nagyon szórakoztató, Izlandot bemutató prezentációval indult, majd városnéző túrával zárult.

Hétfőtől péntekig 9-14 óráig vettem részt a tanfolyamon. 20 fős csoportunkban hét nemzet tanárai képviseltették magukat: bolgárok, olaszok, spanyolok, németek, lengyelek, magyarok és egy francia. Elméleti előadás és sok-sok kreatív kooperatív munkaformában elvégzett feladat váltakozott. Nagyon élveztük a közös munkát, sokat tanultunk egymástól és az új módszerekről is.

"A CLIL inkább tanterv-megközelítés, pedagógiai szemléletmód, mint nyelvoktatási módszer, hiszen legfontosabb jellemzője a nyelvtanítás és a szakmai tartalom összekapcsolása, tanítási módszereiben azonban többféle nyelvelsajátítási-nyelvoktatási megközelítésen alapuló gyakorlatot mutathat.

A CLIL legfontosabb céljai és jellemzői a következők:

  • A tanuló aktív résztvevője az idegen nyelvű szakmai diskurzusnak.
  • Funkcionális nyelvi kompetencia – a nyelvi elemeket releváns és kontextuálisan megfelelő módon használja a tanuló.
  • A korábban szerzett ismeretek aktiválása. Az elsajátítandó tartalom kognitív és motivációs alapot ad a nyelvtanulás számára.
  • Kognitív és tanulási stratégiák integrálása a nyelvtanítás-nyelvtanulás folyamatába.
  • A tanulók interkulturális kompetenciájának fejlesztése.
  • A kultúraközi megértés erősítése.
  • Az idegen nyelv elsajátítása mellett és az idegen nyelv tükrében fontos az anyanyelv sajátságainak megismerése és tudatosítása.
  • Felkészítés a későbbi tanulmányi és/vagy szakmai érvényesülésre."1.

A képző intézmény számos fakultatív programot kínált. Igaz, hogy ezek plusz költséget jelentettek, de különlegességükkel életre szóló emlékké váltak.

Az eurázsiai és észak-amerikai tektonikus lemez határvonalán kialakult sziget vulkánjairól is híres, melyek közül egy a kint tartózkodásomkor is aktív volt.

Buszos kirándulás keretében eljutottam a két évvel ezelőtti kitörés helyszínén megkövesedett több kilométernyi lávamezőhöz. Láttam a föld mélyéről felbugyogó gejzíreket és hőforrásokat. Csodálatos, gleccserekből vízesésbe duzzadó zuhatagokban és szivárványban gyönyörködhettem. Múzeumi bemutató keretében láthattam az aurora boreális -a sarki fény - varázslatos jelenségét. A kissé hűvös nyári estéken felüdülést jelentett az éjszakai "világosság", sosem kellett attól félni, hogy valahol ránk sötétedik, eltévedünk.

Reykjavik a világon a legészakibb főváros, kicsi, sétával is kényelmesen bejárható, skandináv jellegű városka. Az itt lakó helybéliek barátságosak, nyitottak, gyorsan otthon érzi magát az ember közöttük. Nagyon hálás vagyok, hogy az Erasmus+ program keretében eljutottam ebbe a különleges országba.

Kapcsolódó hivatkozások: http://www.egyutthalado.uni-miskolc.hu/a-programrol/nyit/


Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!