A mesés Málaga kincsei

Pedagógusként rendkívül fontosnak tartom, hogy diákjaim több látásmódot is megismerjenek, kiváncsiak és bátrak legyenek. Az utazás lehetőséget ad, hogy kimozduljunk a komfortzónánkból, és eljussunk olyan helyekre, beszéljünk olyan emberekkel, megtapasztaljunk olyan dolgokat, amire eddig nem voltunk elég bátrak, nyitottak, vagy egyszerüen nem volt lehetőségünk.

Részben erre teremt remek lehetőséget az Erasmus + program, melyet 14 diákunkkal együtt tehettünk meg. Mindez sok előkészítés, felkészülés és a tanulók kiválasztása után valósulhatott meg. A covid időszak miatt kisebb létszámú jelentkező írta meg motivációs levelét a programra, de sok diáknál látszott, hogy élete egyik legnagyobb kalandjára, legtanulságosabb utazására adta be igényét.

A szülői értekezletet, a diákok utazásához szükséges dokumentumok összegyűjtését, a tanulói megbeszéléseken történő kulturális és szaknyelvi felkészítést a bemeneti kérdőív kitöltése követte. A fogadó intézmény vezetőjével és koordinátorával, valamint az olasz csoport vezetőjével való megbeszélésnél már a pontos porgrampontokat és a közös feladatokat is átbeszéltük, tanulóink pedig felvették a kapcsolatot a fogadó családokkal.

Április 21-én 0:30-kor találkoztunk az iskola előtti parkolóban, hogy a várva-várt közös utazásunk elkezdődjön. Hajnalodott már, amikor felbőgött a repülőgép motorja. Sokak életükben először tapasztalták meg a repülés semmihez nem hasonlítható élményét. A felszállás során egymás kezébe kapaszkodó diákok hamar megnyugodtak és lelkesen figyelték a magasból a különleges látványt.

Fontos feladatként ítélem meg a közös kommunikációs csatorna kiépítését mind a jelen lévő tanulók, mind a befogadó családok, mind az otthon tartozkodó szülők között. Néhány diákunk egy órányi sétára, néhány tanulónk fél órányi tömegközlekedéssel töltött távolságra kapott szállást, így a közös programok szervezését ez a nehezítő tényező is befolyásolta.

Az iskolához érkezésünk után már vártak ránk a szállást adó családok kedves képviselői, akik megismertették velük, hol lesz 10 napig az otthonuk. Kora délután még visszakísérték a tanulókat a Host-ok, majd megismerkedtünk a közeli tengerparttal, amely szintén több diákunk bakancslistáján szerepelt. Az utazás miatti alvás nélkül töltött éjszaka segítette a csapatot a gyors elalvásban, még a szokatlan helyszín sem okozott problémát senkinek.

Az olasz csoporttal a második napunkon ismerkedtünk meg, és a foglalkozásaink rendszeresen együtt zajlottak, vegyes csoportokban, de gyakran külső helyszínen. Gyakran a „tanórák” a város egyik-másik nevezetes helyén (Picasso-múzeum, Málaga -múzeum, Málagai katedrális, Alcazaba fellegvár stb.) kerültek megtartásra.

A Spanyol élet és kultúra elnevezésű kurzus során diákjaink napi 3 óra keretében foglalkoztak a címben megjelölt témával. Ennek során Spanyolország (ezen belül a fogadó város, Málaga) történelmével, hagyományaival, szokásaival, vallási és kulturális életével ismerkedtek meg. A város több múzeuma is rengeteg ismeret megszerzésére adott lehetőséget: pl. Picasso múzeum, vagy a Museo de Málaga, ahol festmények, szobrok sokasága segített a múlt és jelen megismerésében.

Rengeteg tapasztalatot szerezhettünk a kommunikáció, az utazás, a tömegközlekedés, a spanyol attitűd és a mindennapi élettel kapcsolatban egyaránt.

Volt alkalmunk ellátogatni a cordobai nagy mecsetbe, majd az óvárost ismerhettük meg az angol nyelvű idegenvezetőnk tolmácsolásával. Az utolsó napra is maradt életre szóló élmény. Benalmadénán megnézhettünk egy papagáj- és egy delfinshowt is.

A mobilitás minden egyes napja gazdag, tartalmas programot biztosított a diákok számára. Tartalmazott angol nyelvű információt, spanyol és olasz kulturális kitekintést, kulináris és vizuális élményeket. A helyi oktatók mellett az olasz csoport vezetőivel is sokat beszélgettünk, tapasztalatot cseréltünk. Nagyszerű lehetőségünk volt európai állampolgárként tapasztalatot szerezni egy turisztikai központból.



Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!