Milánó, ahogy mi láttuk

2023. november végén mi, egy 12 fős csapat Milánóba utazhatott az Erasmus+ projekt keretein belül. Számos élménnyel és tapasztalattal gazdagodtunk az út során.

Vasárnap hajnalban várt minket a külön busz, hogy felvigyen a ferihegyi repülőtérre. Milánóból tömegközlekedéssel mentünk a külvárosba, ahol a fogadócsaládjaink már vártak ránk. Azon napon szabadprogram volt, ahol legtöbbünk a pihenésre szánta az időt. Este a csoport találkozott egy közös pizzázás keretein belül.

Hétfőn elkezdődött a projektfoglalkozás, ahol megtekintettük a bemutatkozó előadásokat, a jelenlévő cseh csoport miatt. Ezt egy kulturális vetélkedő követte, ahol a magyarok elsöprő győzelmet arattak. A foglalkozás végén előadtuk az erkélyjelenetet a Rómeó és Juliából. Ebédünk elfogyasztása után bementünk a központba megtekinteni a híres milánói Dómot idegenvezető segítségével.

Másnap az álhírekről szóló workshop-ba vettünk részt vegyes nemzetközi csoportokban. Délután kulturális sétára indultunk Milánóban a San Lorenzo templomtól Darsena-ig. Út közben megcsodálhattuk az olasz építészet jellegzetességeit.

Szerdán a fogadó intézményben beülhettünk az olasz diákok tanóráira, délután pedig szabadprogram következett, ahol a csoport többsége beutazott Milánóba városnézésre.

Az ötödik napot mindenki izgalommal várta, hisz az egész csoport Velencébe utazott. Sajnos az időjárás nem kedvezett nekünk, hisz egész nap esett. Viszont ennek ellenére elképesztőnek találtuk a várost. Egy idegenvezetővel megcsodáltuk a templomot, a csatornákat, az építészeti stílust és a gondolákat is. Ebédre megálltunk ragut enni. Ez után 2,5 órát kellett várni a vonatra, amit szabadprogramként kaptunk meg. Este csurig ázva, de boldogan vett mindenki egy forró fürdőt.

Csütörtökön bementünk Milánóba egy történelmi sétára, ahol sok mindent tudhattunk meg a városról és a hozzá kapcsolódó legendákról. Délután egy rendhagyó programon vettünk részt: A klasszikus tanulmányok nemzeti estje című előadáson. Ez az olasz tanulók előadóestje volt, ahol a diákok énekeltek, szavaltak és színészkedtek. Utolsó előtti nap délelőttjén sportfoglalkozáson vettünk részt a helyi tornateremben. Ez után az olasz tanárok átadták a tanúsítványokat, majd kiértékeltük a mobilitást. Délután szabadprogramot kaptunk, ahol a fele csoportot vagy a központba, vagy egy plázába vittek a fogadódiákjaik.

Másnap korán keltünk, mivel Flixbusszal indultunk haza. Szomorú búcsút vettünk ideiglenes családunknak, majd elindultunk a véget nem érő útnak. A gyönyörű táj, és Szlovénia havas hegységei kárpótoltak minket a kis kellemetlenségért.



Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!