Kósa Itván


Csík-vármegyében, Gyergyóditrón született 1877-ben. Erdély volt középiskolai tanulmányainak színhelye. Tanári képesítését az ország fővárosában, Budapesten a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerezte meg. Tanított Nagykanizsán, Léván, Podolinban, Nagykárolyban.

1908. szeptemberétől a kiskunhalasi Református Gimnáziumban dolgozott, latint és ógörög nyelvet tanított. A klasszikafilológiában alaposan képzett, szaktárgyait és hívatását szerető tanár volt, erejét és egészségét nem kímélve buzgón dolgozott 29 éven keresztül a gimnáziumban. Élete a becsületes munka jegyében folyt le. Csak egy dolgot tartott elviselhetetlennek, szinte képtelennek, hogy ő ne tanítson. Még amikor a megérdemelt nyugalom hívta, akkor is szívesebben maradt a munka mezején.

Kósa  István, 61 éves korában, 37 éves tanári szolgálat után 1937-ben halt meg. Kiskunhalason a református öregtemetőben nyugszik.

híres tanáraink

Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!