Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Adatlap

dr. Szabó Ferenc Krisztián

történelem, latin, ógörög
ferenc.szabo.dr@szilady.net

Bemutatkozás

Az európai kultúra az antikvitásban gyökerezik.  Az ókori görög és latin irodalom, történelem, képzőművészet ismerete részét képezi a mai ember általános műveltségének. A latin nyelv tanulását választó diákok ennek birtokában könnyebben értelmezhetik a jelenben zajló folyamatokat, az a szépség és bölcsesség pedig, amely az ókori szövegek olvasásakor és értelmezésekor feltárul, meghatározó elemévé válhat gondolkodásuknak, értékrendjüknek.

A latin nyelv emellett számos kézzelfogható hasznot is jelent. Nem igaz az a felvetés, miszerint Cicero és Vergilius szövegeinek tanulmányozása a modern ember számára felesleges időtöltés, haszontalan tevékenység, hiszen egy már „holt nyelven” íródtak. Gondoljunk például arra, hogy a magyar nyelvben elterjedt idegen szavak és kifejezések jelentős része latin eredetű, vagy arra, hogy számos tudományterületen (pl. biológia, orvostudomány, jog, történelem stb.) a mai napig elengedhetetlen ezen nyelv bizonyos szintű ismerete.

Nem hagyható figyelmen kívül az a tény sem, hogy a latin közeli rokonságban áll a modern európai nyelvekkel. Ebből adódóan az, aki megtanulja a latin nyelvtant és jelentős szókincsre tesz szert, erre a tudásra építve sokkal könnyebben, gyorsabban sajátíthatja el a francia, az olasz vagy akár az angol és német nyelvet is.


 


Üzenet küldése
tanár humán történelem latin ógörög


Legfrissebb híreink

2021-01-15 16:14:25

Virtuális tárlat a Sziládyban

Komoly művészeti képzés folyik a református gimnáziumban. Sziládys diákok alkotásaiból állítottuk össze virtuális tárlatunkat.

Bővebben
További hírek