Hozd el (a) Csíkot!

„Öntudatos, forró ragaszkodás, igazi mély szeretet csak közelebbi ismertségnek lehet eredménye. Eszerént minél közelebb jutunk hazánk megismeréséhez, annál forróbbá válik szeretetünk iránta.”

Orbán Balázs, a legnagyobb székely gyönyörűen megfogalmazott gondolata motivál évről-évre a Határtalanul! pályázat megírására. Az egyik legnagyobb székely mélyreható gondolatai indítanak útra bennünket idén is:

“Ily tüneménynél, egy ily nagyszerű tájnál szebbet se Tyrol, se Svájcz nem tud felmutatni, s mi még sem ismerjük, még kevésbbé méltányoljuk e szép hazát. Kétségtelenül szép a Székelyföldnek lakott része is, de ki azt valódi nagyszerüségében akarja ismerni, annak be kell hatolni határhavasaink nagyszerű tömkelegébe, meg kell utazni azon gyönyörű hegyszorosokat, melyeket a teremtő mint e szép haza büv-utjait helyeze a határszélre, s csak akkor fogja azt egész nagyszerüségében, egész pompájában ismerni. ”

(Orbán Balázs: A Székelyföld leírása)

A 7.a osztály utazása 2023. június 2-7. között valósult meg. A tanulmányi kirándulás minden tekintetben elérte célját: a diákok ismerkedhettek Erdély épített és természeti kincseivel, barátságokat köthettek testvériskolánk tanulóival, gyarapíthatták tudásukat, mindeközben nemzeti identitásuk is tovább erősödött azzal, hogy személyes benyomásokat, élményeket szereztek a határon túli magyarok kultúrájáról, szokásairól, mindennapjairól. Az alábbi beszámoló egy rövid betekintést enged a programokba.

Az utazás napja: A tervezett módon utaztunk Kiskunhalas-Arad-Déva-Székelyudvarhely-Székelyvarság útvonalon. Mint kiderült, a Dévai vár nem volt látogatható a felvonó és egyéb felújítási munkálatok miatt, így első megállónk az erdélyi fejedelemség egykori fővárosa, Gyulafehérvár volt. Folytatva utunkat Segesvár érintésével érkeztünk meg Fehéregyházára, és elhelyeztük a megemlékezés szalagjait Petőfi Sándor szobránál, ott, ahol a hagyomány szerint utoljára látták élve a költőt. A dévai vár helyett új megállót iktattunk be, Székelykeresztúrt – ami szervesen kapcsolódott előző megállónkhoz, hiszen úgy ismert, hogy eltűnése előtti utolsó estéjét itt töltötte Petőfi, és a ma is féltve őrzött körtefa alatt írhatta utolsó versét. A gondosan ápolt park, a tárogató hangja, az érdekességekben gazdag, igényes tájékoztató táblák méltó emléket állítanak a szabadságharc költőjének. Székelyvarságra, a szállásunkra (Csorgókő Panzió) késő este érkeztünk, ezért a festői környezet csak másnap tárult elénk teljes valójában. A háziak vendégszeretetét viszont azonnal megtapasztalhattuk: finom csorbalevessel kínáltak minket.

Egy nap a Gyergyói-medencében: Elsőként a Súgó-barlang különleges cseppkőképződményeit csodálhattuk meg. Ekkor még nem sejtettük, hogy az oda vezető 2-3 km-es túra csak bemelegítője a következőnek. Ez a nap éppen az ortodox pünkösdre esett, így a Gyilkos-tó környéke zsúfolva volt román turistákkal. Idegenvezetőnk egy 14 km-es túrát ajánlott a Mária-kőre, ahová a nemrég felavatott tanösvényen vezetett utunk, majd káprázatos látvány fogadott. Nagy élmény a nemrég épített egyedülálló panorámakabin, ahonnan a teljes Békás-szorosban felülről gyönyörködhetünk. Visszafelé egy rövid buszos városnéző körutat is tettünk: megcsodálhattuk Gyergyószentmiklós utcáit, főterét, az egykor örmények lakta házakat, koszorúzással és főhajtással emlékeztünk Erőss Zsolt hegymászónk emlékművénél.

Csík: A Nemzeti Összetartozás Napja. Elsőként Csíksomlyóra látogattunk, a székelyek legnagyobb zarándokhelyén kérve a Szűzanya áldását. Délelőtt 10:00 órára érkeztünk Csíkszentmártonba, ahol a helyi kultúrotthonban a Tivai Nagy Imre Líceum diákjai, pedagógusai, az iskola igazgatója, és Csíkszentmárton község polgármestere fogadtak bennünket. Közös műsor, ismerkedő játékok, rendhagyó történelem óra volt a programban. Átadtuk adományunkat, személyes ajándékainkat, majd a búcsú pillanatai következtek, hiszen már várt ránk a Csomád-hegység vulkáni kráterében ülő két testvér: A Szent Anna tó és a Mohos tőzegláp. Hazafele úton az utolsó megálló szülőfalum, Csíkszentkirály volt, ahol a szülői háznál nagy szeretettel, diós-mákos tekerccsel és szentkirályi borvízzel várták szüleim a csapatot.

Udvarhelyszék: Udvarhelyszéki napunkon az alábbi állomásaink voltak: Farkaslaka, Parajd, Korond, Szejkefürdő. Nagy élmény volt a nemrég elkészült Mini Erdély Park, ahol megismerhettük az Erdélyi és Romániai épített örökséget, virtuálisan bejárhattuk egész Erdélyországot. Nagy meglepetés volt a pályázat megírásakor még nem létező Orbán Balázs emlékház is, örömmel tekintettük meg az interaktív kiállítást a legnagyobb székely életéről.

Az ötödik napon használtuk a legtöbb közlekedési eszközt: Busszal utaztunk Ivóig, ahonnan traktorral jutottunk fel a Madarasi Hargita „alaptáboráig”, majd gyalogosan, oxigénpalack és serpák segítsége nélkül hódítottuk meg a Székelyek Szent hegyének legmagasabb csúcsát. Visszaérkezve Székelyvarságra már várt minket három lovasszekér. A szekeres túrán Székelyvarság nevezetességeit kerestük fel (Csorgókő-vízesés, Parlament, Kilátó), de nem maradt el a libegőzés sem, ahonnan páratlan panoráma tárult elénk.

A hazautazás napján első megállónk Szováta volt, majd egészen Kolozsvárig utaztunk, ahol felkerestük Mátyás szülőházát, majd a felújított Szent Mihály templom tornyába felkapaszkodva csodálhattuk meg a kincses várost. Mátyás király előtt fejet hajtva készítettük el utolsó, kihagyhatatlan csoportképünket (ahol nagy örömünkre harmadszorra találkoztunk egy szintén Határtalanul! programmal utazó diákcsoporttal). A Királyhágón át hagytuk el Erdélyt, késői órában, élményekkel gazdagodva érkezve haza Kiskunhalasra.

Az elmúlt 10 évben ez volt a 11. utazás, amit tanítványaimnak szerveztem Székelyföldre, és mindig külön élmény, amikor a saját osztályomat vihetem. Hálás vagyok a BGA-nak és a Határtalanul! programnak.

Bízom benne, hogy a gyerekek maguk is megtapasztalhatták és átélték, hogy a különös kegyetlenséggel meghúzott mai határok pedig nem tudnak minket elválasztani, s épp azért fontosak ezek a találkozások, hogy minél erősebb kötelékek fonódjanak, melyek minden határ fölött összekötnek, elválaszthatatlanul, mert mi tizenötmillióan testvérek vagyunk és összetartozunk.



Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!