Vezérhangya díj

Az iskolai fenntarthatóság Támogatói Köre kettő csapat munkáját ismerte el Vezréhangya díjjal.

Még márciusban tartottak fenntarthatósági projektet a református gimnáziumban, ahol a diákok több csapatban tevékenykedtek. Az elismerést és az Öregdiákok valamint a Biodiverzitás-kutató Társaság pénzjutalmát Dr. Bognárné Nagy Éva és Varga Judit adták át a Sziládys Öregdiákok rendezvényén a csapatok képviselőinek.

A Vezérhangya Díj egyik célja hogy a megvalósító csapatnak és projektvezetőinek pozitív visszajelzést adjon és segítse őket továbbra is a, saját kedvük szerint kiválasztott témakörben és megkezdett úton a fenntarthatóság felé. Ezen felül a helyi közösség felé jelzi, hogy ezeket a témákat fontosnak, jövőképesnek, ezáltal a továbbiakban is támogatandónak tartja.
 

Jutalmazott csapatok, projektek:

Esküvő- és buliszervezés fenntartható módon
projektvezető tanárok: Szemerédiné Gömböcz Mariann, Nagy Anikó
A projekt célja: környezetbarát megoldások keresése
A zsűri indoklása:
Az Esküvő- és buliszervezés fenntartható módon projekt rátapintott egy olyan igényre, mely az iskolai mindennapokban nemigen kap szerepet, viszont a fiatalok életét érinti és befolyásolja, valamint masszív hatással van a környezetünkre.  
A projekttémát érezhetően a diákok választották ki, ezzel láthatóvá tettek egy meglévő, őket foglalkoztató kérdést és annak társadalmi hátterére, mégpedig, hogy miként viselkedhet egy mai fiatal a saját közösségeit építő életében, szabadidejében, egy, a környezeti kihívásokat figyelembe vevő módon, sokszor akár a többségi (divatos) viselkedési mintákkal szemben. Ehhez nemcsak tudás, leleményesség, hanem önérzet és sok esetben bátorság is szükséges. A fiatalok ebben szerettek volna erősödni a projekt alatt.
A projekt kontextusában arról a generációról beszélünk, aki, attól függetlenül, hogy milyen képzési utat és foglalkozást választ, rendezvények, fesztiválok, ünnepségek résztvevője, szervezője lesz és kezében van, hogy milyen környezetet részesít előnyben, léggömbök tízezreinek eregetésében vesz-e részt, többezer km-es repülőutakat szervez pl. egy esküvőre, vagy éppen ökológiailag fenntartható megoldásokat választ és ezeket bátran fel is vállalja a saját társadalmi környezetében.
A projekt a zsűri szerint potenciállal is bír. A technológiai, közösségi lehetőségeket figyelembe véve képes fiatalokhoz eljutni, új trendeket, tudatosságot létesíteni a fiatalok körében, ahol az lesz a "ciki", ha valaki nem veszi figyelembe egy-egy rendezvény ökológiai lábnyomát.
A díjazás figyelembe veszi azt, hogy a projekt egy első lépést tett a témakörben, de ezt a lépést tartja éppen a legfontosabbnak, ezt értékeli.
Rendezvények általában minden részt vevőre, látogatóra hathatnak, példát mutathatnak, ezzel multiplikátor szerepet vállalhatnak. Egyúttal új ötleteket, megoldásokat ösztönöznek, ezzel a fenntartható fejlődés egyik legfontosabb motorját, a szakmai kreativitást és a kreativitást a mindennapokban erősíthetik minden résztvevőben, kimozdítva őket az egyoldalú fogyasztói magatartásból. Azok, akik értenek ehhez a témához, akár saját későbbi vállalkozói, tanácsadói jövőjüket is megalapíthatják.
A projekt így túlmutathat önmagán, ezért javasoljuk és támogatjuk, hogy legyen folytatása.
 
Két keréken
projektvezető tanárok: Nagy-Czirok Lászlóné, Németh István, Zákány Sándor
A projekt célja: ösztönözni a kerékpár tudatos használatára
A zsűri indoklása:
Az Két keréken projekt hozzáértő, egyúttal tetszetős módon kombinálta az iskolában megjelenő tantárgyakat egy mindenki által ismert és hozzáférhető közlekedési és szabadidő eszközzel: a kerékpárral. Már a projekt terve figyelembe vette a fiatalok igényeit és azt, hogy miként keltheti fel sikeresen a részt vevőkben a belső motivációt, dacára annak, hogy egy komplex megközelítésről volt szó.
A projekt a technikai-informatikai, matematikai-fizikai oldalra is hangsúlyt fektetett. Olyan kérdések, hogy pl. hatékony technikai megoldások (bicikliváz súlya, áttétek szerkezete stb., hogy csak egy párat említsünk) miként ösztönözhetik a környezetbarát megoldások választását és használatát is képbe kerültek, sőt praktikusan ki is próbálhatóvá váltak a projektben. A fiatalok számára alkalom nyílott arra, hogy elméletben és gyakorlatban is összekapcsolják a naponta megfigyelt jelenségeket a tudományok tartalmaival.
A  Két keréken projekt is túl mutat önmagán. Tudatosíthatja, hogy számos globális biciklis mozgalom létezik, mivel felismerte, hogy hány esetben lehetne kiváltani az autót bicikli által. A projekt ráérzett arra, hogy kimondottan a Szilády Áron Gimnáziumban és Kiskunhalason még sokkal többen használhatnák kerékpárt. Ehhez egy ilyen projektcsoport kezdeményezése útmutató lehet, ösztönözhet egy helyi viselkedési formát, de akár technikai megoldásokat (szerelőműhelyt, tanácsadást, túraszervezést, bemutatónapokat) is eredményezhet, nemcsak az Iskola, hanem a Kiskunhalasi lakosság számára is. A kerékpározás szerves része lehetne iskolai és városi rendezvényeknek, vonzóerővel bírhat vendégrendezvények számára is, valamint egyszerűen "trendivé" válhat a fiatalok közt. Erre is alapozható egy vállalkozói gondolkodás, ezért és közösségi jelentősége miatt is javasoljuk és támogatjuk, hogy legyen folytatása.

 

 Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!