Informatika

Intézményünkben 8 kolléga rendelkezik informatika szakos végzettséggel. A legkedveltebb szabadon választható érettségi tantárgy, melyet leggyakrabban 11.-ben, időnként már 10.-ben előrehozott érettségiként valósítanak meg a diákok. Középszintű érettségizőink átlageredménye közel 80 %-os. Ugyanakkor egyre többen emelt szinten érettségiznek a tárgyból, és informatika jellegű felsőoktatásba jelentkeznek továbbtanulni. Denc Imre, Csányi Ágnes, Németh István, Maczkó Kornélia és Viski Zoltán informatika szakos kollégák készítenek rendszeresen érettségire diákokat.

Informatika, digitális kultúra a robotok korában

2020-tól az új Nat-nak megfelelően már 5. osztálytól kezdetét veszi a tantárgy oktatása.

Nagy öröm és lehetőség, hogy a digitális tanórák száma országosan és egységesen az eddigi 2,5-szeresére emelkedett az új Nemzeti Alaptantervben. Mostantól minden diák tanul programozást is, a modern kor kihívásainak megfelelően.

Sziládys különlegességünk a Makerspace, digitális alkotóműhelyünk, melyben többek között 3D nyomtatókkal, lézervágó és számítógépek segítségével dolgozunk. Kovács Ibolya és Kardos Mónika irányításával működik ez az országban összesen csak 6 helyen megtalálható program, melynek keretében kézügyesség és kreativitás fejlesztésével, programozási ismeretek és robotika alkalmazásával csoportmunkában projekteket valósítanak meg a diákok. Az informatika segítségével működő modelleket terveznek, nyomtatnak és vágnak ki különféle anyagokból s mozgásra, szenzoros érzékelésre programozzák őket. Ötödikeseink digitális szakkörében többféle digitális eszköz biztonságos és kreatív használatával,  játékos programozással, a robotika alapjaival ismertetjük meg a gyerekeket.

A robotika szakkört Németh István vezeti évek óta, mely 5.-9. osztályainkban nagyon népszerű, versenyre is rendszeresen visszük a diákokat, ahol kimagasló eredményeket érnek el. Ez rendkívül élményszerű számukra, ugyanakkor eredményesen alapozza meg programozási ismereteiket már a korai időszakban.

Ez folytatódik 9.-10.-ben a programozás szakköri keretben, melyben volt sziládys informatika szakos egyetemista és Németh István szaktanár segíti a diákok programozási ismereteinek fejlesztését C# és Python nyelven. 

11-12.-ben fakultációs keretben készülhetnek tovább tanulóink közép és emelt szintű érettségire, ahol a következő megfelelő témakörökben szereznek jártasságot, mint szövegszerkesztés, táblázatkezelés, kép és multimédiás anyagok készítése, bemutató készítés, webdokumentumok készítése, adatbáziskezelés és algoritmizálás.

Az informatika, digitális kultúra oktatását 5 számítógépekkel, megfelelő eszközökkel felszerelt tanteremben oktatjuk, és legújabban a pandémia alatt a digitális térben.

További képekFigyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!