COVID eljárásrend

Kötelező a maszkhasználat a gimnáziumban!

A KRK Szilády Áron Gimnázium és Kollégium eljárásrendje
a COVID19 helyzetre vonatkozóan 2021-22- es tanévben

COVID eljárásrend
1. A nevelési-oktatási intézményt kizárólag COVID19 fertőzés tüneteit nem mutató, egészséges gyermek, tanuló látogathatja. Az oktatásban, nevelésben, ill. az intézmény működtetésében személyes megjelenéssel csak COVID tünetektől mentes, egészséges dolgozó vehet részt.
2. Kérjük a szülőket, hogy amennyiben a gyermeküknél lázat, vagy erősebb köhögést, netán jelentősebb tüneteket észlelnek, gondoskodjanak orvosi vizsgálatról.
3. A szülő köteles az iskolát értesíteni mihamarabb, de legkésőbb 24 órán belül, ha a gyermeknél koronafertőzés gyanú vagy igazolt fertőzés van és a kezelőorvos utasításáig a gyermek az intézményt nem látogathatja.
4. Konkrét teendők gyanús tünetek esetén:
A tünetek megjelenését a diákok jelezzék a pedagógusnak, kollégiumi nevelőnek. Az ügyeletes tanár értesíti – az iskola vezetőségét, akik értesítik – az Iskolaegészségügyi Szolgálatot.
Ezt követően szükséges a szülőt értesíteni, aki a gyermeket otthonába viszi. A telefonálás a kontakt ügyeletes tanár feladata! Lehetőleg ne használjanak tömegközlekedést, hanem egyénileg autóval történjen a szállítás, sebészi maszkban. A szülők telefonon vegyék fel a kapcsolatot a gyermek háziorvosával, aki dönt a további teendőkről.
5. Az iskolai dolgozók számára az iskola, a diákok számára a szülő köteles a maszkokat és adott esetben kesztyűket biztosítani.
6. A diákoknak kerülni kell a csoportosulást az intézmény területén, és az intézmény közvetlen környezetében. Ez azt jelenti, hogy egymáshoz közel nagy csoportban ne álljanak az udvaron vagy az utcán. A mosdókban egy időben csak a megengedett létszám tartózkodhat, amit minden mosdóban jelzünk.
7. Az osztálytermekben és zárt terekben (könyvtár, folyosók, mosdók, aula stb.) a szabályosan viselt maszk használata kötelező.
8. Az intézmények bejáratainál vírusölő hatású kézfertőtlenítőt biztosítunk. Az intézménybe érkezéskor és távozáskor minden belépő és távozó, valamint az informatika termek használata előtt alaposan fertőtlenítse a kezét. Javasolt a diákok számára saját fertőtlenítő használata is – erről a szülők gondoskodnak. Az osztálytermekbe kihelyezünk fertőtlenítő szereket, amelyek használata igény szerint ajánlott.
9. A bejövő forgalmat minimálisra kell csökkenteni. Az iskolai dolgozókon és a diákokon kívül az iskolába való bejutás a Jósika utca felőli főbejáraton keresztül lehetséges szabályosan viselt maszkban. Ez érvényes akkor is, ha valaki a gazdasági irodába, a laborba vagy a könyv-tárba szeretne bejutni. Minden esetben a portánál kell jelezni a jövetel célját, ahol a portán dolgozó kolléga intézkedik.
10. A tanítási órákon, foglalkozásokon a maszk viselése a diákok számára kötelező. A tanárok számára a maszk használata az órákon is kötelező, de előadás, magyarázat alkalmával rövid ideig mellőzhető.
11. Zárt térben a kórokozók koncentrációjának csökkentése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a folyamatos vagy rendszeres, fokozott intenzitású természetes szellőztetésre, amely vonatkozik minden zárt térre, így a folyosókra, valamint a szociális helyiségekre is. A helyiségek ablakát időjárás és környező forgalom függvényében lehetőség szerint nyitva kell tartani.
12. Az órák közötti szünetekben az osztálytermek szellőztetése kötelező. A diákok erre alkalmas időjárás esetén a szünetekben hagyják el a termet, és lehetőség szerint az udvaron töltsék a szünetet! Amennyiben az időjárás ezt nem teszi lehetővé, a folyosói csoportosulás elkerülése érdekében inkább a teremben tartózkodjanak. Erre az adott teremben órákat tartó tanárok köt-lesek figyelni.
13. Amennyiben a terembe új csoport érkezik, legalább 10 perces szellőztetés és a kilincsek fertőtlenítése kötelező. Ennek megtörténtét az új bejövő tanár köteles ellenőrizni és amennyiben szükséges, elvégeztetni (szellőztetés a tanár vagy a hetesek, fertőtlenítés a takarítószemélyzet feladata).
14. Szünetekben és az órák alatti rövid szünetben a tanár engedélyével lehetséges a büfében vásárolni. Lehetőleg mindenki a lehető legrövidebb útvonalon menjen oda. Amennyiben lehetséges, pontos összeggel fizessünk! Javasoljuk az otthonról hozott ételek, italok fogyasztását a büfé körüli csoportosulás elkerülése érdekében.
15. Az iskolai ügyek intézését lehetőleg digitálisan, emailben tegyük meg Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.!
16. Iskolalátogatási igazolásokat e-mailben 24 órán belül küldünk ki a diák sziladys e-mail címére, előzetes e-mailben érkező kérelem alapján. Amennyiben az ügyet kizárólag személyesen lehet elintézni (például iskolai póló vásárlása vagy diákigazolvány igénylése), előzetes telefonos bejelentkezést várunk el. +3677421215/101-es melléken konkrét időpontot kell meg-beszélni az iskolatitkárral.
17. A menzán az ebédeltetési rendet az órarend alapján úgy alakítjuk ki, hogy lehetőség szerint a különböző évfolyamok minél kevésbé keveredjenek. Az ebédelés alatt ügyeletes tanár felügyeli a szabályok betartását. Ebéd előtt és után szükséges a kézmosás/kézfertőtlenítés. A
 kártya leolvasásához a kijelölt sávban, a megfelelő védőtávolság betartásával, szabályosan viselt maszkban kell várakozni. A fertőzésveszély elkerülésének csökkentése érdekében a menza-kártya megmarad, de a menüknél alkalmazott színes kártyák használata megszűnik. A menza-kártya érvényesítése után a kezelő irányítja a diákokat a megfelelő ablakhoz. Az ebéd felvétele után – lehetőség szerint az osztályok keveredését elkerülve – kell az asztaloknál a szabad helyeket feltölteni. A konyhai személyzet az egyes ebédeltetési periódusok között gondoskodik az asztalok, kilincsek fertőtlenítéséről.
18. A könyvtárban egyszerre maximum 12 diák tartózkodhat. A könyvtárban maszk viselése kötelező. A szabályok betartásáért a könyvtáros a felelős.
19. Kérjük, hogy a tanítási órák végeztével, a tanítási nap végén a tanulók hagyják el a termeket. Erre a fertőtlenítő takarítás beosztása miatt van szükség.
20. Annak a tanulónak az iskolai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyezte-tett csoportba tartozik és erről orvosi igazolással rendelkezik, és azt bemutatja, esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak kell tekinteni.
21. Igazolt hiányzásnak tekintendő, ha a tanuló hatósági karanténba kerül a részére előírt karantén időszakára. Abban az esetben, ha a karanténba helyezett diák nem beteg, a Digitális Házirendben rögzített módon köteles részt venni az oktatásban.
22. A hiányzások alatt a tanuló az otthona elhagyása nélkül, a Digitális Házirendben rögzített módon részt vehet az oktatásban.
23. Betegség esetén az iskolai közösségbe csak orvosi igazolással lehet visszatérni.
24. A testnevelés órák keretében a szabadtéri foglalkozásokat részesítjük előnyben.
25. A testnevelés órák előtt és után az öltözők használatát szakaszolással oldjuk meg.
26. A testnevelés órák előtt és után a kezek fertőtlenítése elengedhetetlen. Ezt a kihelyezett fertőtlenítőszerrel és tanári figyelemmel biztosítjuk.
27. A tanórákon használt eszközöket is fertőtleníteni kell a szertárba való elhelyezés előtt. Ezt a tanár irányításával a takarító személyzet segítségével oldjuk meg.
28. Az öltözőket két óránként fertőtleníteni kell, amit a takarítószemélyzet végez el.

2021. november 23-án
Varga Judit
igazgatóFigyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!